• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
20°Bratislava

Súdny dvor EÚ zamietol žaloby Slovenska a Maďarska na kvóty

  • 11:09 06.09.2017
  • Luxemburg
Súdny dvor EÚ zamietol žaloby Slovenska a Maďarska na kvóty

Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu dnes zamietol žaloby Slovenska a Maďarska proti dočasnému mechanizmu EÚ na prerozdeľovanie utečencov na základe kvót. Oznámili to agentúry Reuters a APA.

Generálny advokát Súdneho dvora EÚ Yves Bot už 26. júla navrhol zamietnuť žalobu oboch krajín. V prípade opačného verdiktu by celý systém kvót padol, poznamenala APA

Žaloby Slovenska a Maďarska sa týkali rozhodnutia Rady EÚ z roku 2015, ktoré bolo reakciou na migračnú krízu a jeho cieľom je pomôcť Taliansku a Grécku čeliť masívnemu prílevu utečencov. Toto rozhodnutie predpokladá počas obdobia dvoch rokov (do 26. septembra 2017) premiestnenie 120.000 osôb žiadajúcich o medzinárodnú ochranu z dvoch spomínaných krajín do iných členských štátov Únie. Súdny dvor však nenašiel žiadne dôkazy o tom, že by toto opatrenie bolo „zjavne nevhodné“.

Na zasadnutí ministrov vnútra v septembri 2015 Česká republika, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko hlasovali proti prijatiu tohto rozhodnutia, Fínsko sa zdržalo hlasovania. Následne vlády SR a Maďarska podali žalobu kvôli utečeneckým kvótam a vyzvali Súdny dvor, aby zrušil rozhodnutie o relokáciách, pretože bolo poznačené procesnými chybami, je spojené s voľbou nesprávneho právneho základu a nie je vhodné ako reakcia na migračnú krízu.

Generálny advokát Yves Bot v zdôvodnení odporúčania zamietnuť žalobu SR a Maďarska okrem iného uviedol, že článok 78 ods. 3 Zmluvy o fungovaní EÚ oprávňuje na prijatie opatrení, ktoré v reakcii na jasne vymedzenú núdzovú situáciu dočasným spôsobom a v presne vymedzených bodoch zavádzajú výnimky z legislatívnych aktov v oblasti azylu. Toto ustanovenie oprávňuje Radu EÚ prijať všetky dočasné opatrenia, ktoré pokladá za potrebné ako odpoveď na migračnú krízu s tým, že tieto presné a dočasné výnimky nemožno prirovnať k trvalej zmene základných pravidiel v legislatívnych aktoch Únie vo veciach azylu. To znamená, že prijatím napadnutého rozhodnutia nebol obídený legislatívny postup EÚ.

Verdikt Slovensko rešpektuje

Rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie Slovensko berie na vedomie. V reakcii na dnešný verdikt luxemburského súdu to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Podľa neho je nepredstaviteľné, aby ho Slovensko nerešpektovalo.

„Rozhodnutie súdu berieme na vedomie, rešpektujeme, samozrejme, musíme si ho dôkladne preštudovať a potom zaujmeme stanovisko,“ uviedol Lajčák pri príchode na dnešné zasadnutie vlády. „Samozrejme, otvoríme túto tému aj na rokovaní vlády, pretože to nie je záležitosť jedného ministerstva," ozrejmil.

Podanie žaloby bolo podľa šéfa rezortu diplomacie využitím legitímneho práva. „Je to legitímny nástroj. Využili sme ho, pretože sme potrebovali využiť všetky nástroje, ktoré k dispozícii máme. My sme žiadali o preskúmanie toho, či to rozhodnutie Rady je legitímne. Súd potvrdil, že je legitímne,“ uviedol Lajčák.

„Náš postoj ku kvótam je politický postoj, ktorý je zdieľaný naprieč politickým spektrom a podporený názorom obyvateľstva. Navyše vývoj za tie dva roky, vám dáva odpoveď na otázku, či kvóty fungujú, alebo nefungujú,“ poukázal Lajčák na to, že platnosť smernice o relokáciách končí koncom septembra a k dnešnému dňu bolo relokovaných 17 percent ľudí z predpokladaného počtu.

Pre šéfa slovenskej diplomacie je nepredstaviteľné, aby Slovensko nerešpektovalo verdikt súdu. „Z tohto rozhodnutia súdu žiadne sankcie pre Slovensko nevyplývajú ani žiadne nové záväzky. Teraz musíme rozhodnúť o ďalšom postupe. To nebude moje rozhodnutie o ďalšom postupe, ale rozhodnutie vlády, tak ako bolo rozhodnutie vlády o podaní žaloby,“ vysvetlil.

Na neúspech slovenskej žaloby zareagovali aj ministri Smeru-SD Marek Maďarič a Peter Žiga. „Ja si myslím, že Brusel neuspel ohľadom povinných kvót. Lebo sa prakticky nenapĺňajú ani v krajinách, ktoré nepodali žalobu, alebo to formálne rešpektujú, ale prakticky nenapĺňajú,“ uviedol Maďarič.

„Myslím si, že nejaký fatálny dôsledok to na Slovensko nemôže mať a bola to, podľa mňa, legitímna reakcia na fakt, že v takom kľúčovom hlasovaní alebo v takej kľúčovej téme sa išlo na úroveň ministrov vnútra a nie na konsenzus v Rade,“ odpovedal Maďarič na otázku, aký bude dôsledok rozhodnutia súdu pre Slovensko.

Podobne aj Žiga poukázal na to, že systém kvót nefunguje. „Takže aj rozhodnutie súdu je v tejto chvíli, možno irelevantné z titulu toho, ako to reálne v živote funguje a tie kvóty nefungujú, takže Európska komisia a celá Európska únia bude musieť vymyslieť iný mechanizmus na to, aby vyriešila problém migrantov, ktorý určite nie je taký veľký, aký bol pred dvoma rokmi, keď sme tu cítili ten tlak, a vtedy bola aj podaná žaloba,“ vysvetlil Žiga s tým, že on osobne je presvedčený, že Európska komisia nájde cestu k tomu, aby vyriešila tento problém.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Spojené štáty hlásia možné porušenia práv pri použití amerických zbraní Izraelom

Spojené štáty hlásia možné porušenia práv pri použití amerických zbraní Izraelom

DNES - 10:11Zahraničné

Spojené štáty v piatkovej správe upozornili na možné porušenie humanitárneho práva zo strany Izraela pri používaní amerických zbraní v Pásme Gazy. Dodávky zbraní však nepozastavili.

Stovky ľudí evakuovali z Charkovskej oblasti

Stovky ľudí evakuovali z Charkovskej oblasti

DNES - 9:40Zahraničné

Moskva v piatok v tejto oblasti spustila pozemnú ofenzívu.

Prvá

Prvá "extrémna" slnečná búrka za vyše 20 rokov priniesla polárnu žiaru

DNES - 6:45Zahraničné

Najsilnejšia slnečná búrka za viac ako dve desaťročia zasiahla v piatok Zem, pričom na oblohe od austrálskej Tasmánie až po Britániu vyvolala veľkolepé svetelné predstavenia.

Zelenskyj: Na celej frontovej línii na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje

Zelenskyj: Na celej frontovej línii na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje

DNES - 6:41Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje.

Európski prezidenti vyzývajú voličov, aby bránili demokraciu

Európski prezidenti vyzývajú voličov, aby bránili demokraciu

DNES - 6:39Zahraničné

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier spolu s hlavami štátov Rakúska a Talianska vyzval na obranu európskych hodnôt v júnových voľbách do Európskeho parlamentu.