• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
21°Bratislava

Guvernér Aljašky žiada väčšiu ochranu svojho štátu vo svetle hrozby KĽDR

  • 13:22 13.08.2017
  • Fairbanks
Guvernér Aljašky žiada väčšiu ochranu svojho štátu vo svetle hrozby KĽDR

Guvernér amerického štátu Aljaška Bill Walker sa nedomnieva, že Severná Kórea bude schopná zasiahnuť jeho štát jadrovou hlavicou skôr než v roku 2020.

Šíriace sa dohady okolo raketového potenciálu tejto krajiny a nedávne vyhlásenia jej vodcu Kim Čong-una, ako aj prezidenta USA Donalda Trumpa, ho však viedli k presvedčeniu, že Aljaška potrebuje väčšiu vojenskú ochranu. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Walker tento týždeň pre spravodajský portál Politico povedal, že je znepokojený vyhrážkami Severnej Kórey voči Spojeným štátom a tvrdeniami izolovanej komunistickej krajiny, že jej rakety môžu zasiahnuť Aljašku. Ako však zdôraznil, „nikto sa neskrýva pod stolom“.

Prišlo to v určitom ohľade skôr, než sme si mysleli,“ uviedol Walker. „Chceme sa postarať o to, že sme dobre chránený,“ citovali ho noviny The Fairbanks Daily News-Miner.

Na Aljaške je vo výstavbe radar obranného systému USA zameraného proti balistickým strelám, ktorý poskytne lepší prehľad o tom, čo sa deje nad Tichým oceánom, uviedla federálna senátorka za Aljašku Lisa Murkowská. „Musíme byť naďalej ostražití - teraz viac než kedykoľvek predtým vo svetle zvýšenej hrozby.“

Jej kolega Dan Sullivan sa podľa vlastných slov tiež obáva, že Aljaška je v dosahu severokórejských rakiet. „Naši vojenskí lídri už mesiace varujú, že Severná Kórea je na pokraji vyvinutia jadrovej medzikontinentálnej balistickej strely, ktorá by mohla zasiahnuť mestá v USA,“ uviedol Sullivan vo vyhlásení. „Podľa správy Obrannej spravodajskej služby sa tento deň blíži rýchlejšie, než ktokoľvek predpovedal.“

Napriek hrozbe Murkowská uviedla, že je hrdá na možnosti a pripravenosť Aljašky pri obrane. „Podporuje snahy vlády, našich spojencov a iných krajín v regióne presvedčiť Severnú Kóreu, aby sa vzdala nukleárnych ambícií,“ dodala.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenský autobus havaroval za hranicami, z miesta hlásia ranených

Slovenský autobus havaroval za hranicami, z miesta hlásia ranených

DNES - 10:37Zahraničné

Autobus smeroval do Viedne, vodičom bol 57-ročný Slovák.

Spojené štáty hlásia možné porušenia práv pri použití amerických zbraní Izraelom

Spojené štáty hlásia možné porušenia práv pri použití amerických zbraní Izraelom

DNES - 10:11Zahraničné

Spojené štáty v piatkovej správe upozornili na možné porušenie humanitárneho práva zo strany Izraela pri používaní amerických zbraní v Pásme Gazy. Dodávky zbraní však nepozastavili.

Stovky ľudí evakuovali z Charkovskej oblasti

Stovky ľudí evakuovali z Charkovskej oblasti

DNES - 9:40Zahraničné

Moskva v piatok v tejto oblasti spustila pozemnú ofenzívu.

Prvá

Prvá "extrémna" slnečná búrka za vyše 20 rokov priniesla polárnu žiaru

DNES - 6:45Zahraničné

Najsilnejšia slnečná búrka za viac ako dve desaťročia zasiahla v piatok Zem, pričom na oblohe od austrálskej Tasmánie až po Britániu vyvolala veľkolepé svetelné predstavenia.

Zelenskyj: Na celej frontovej línii na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje

Zelenskyj: Na celej frontovej línii na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje

DNES - 6:41Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje.