• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Flámsky profesor navrhuje právnu ochranu pre stúpencov polyamorie

  • 14:38 08.08.2017
  • Brusel
Flámsky profesor navrhuje právnu ochranu pre stúpencov polyamorie

Ľudia, udržiavajúci viacero ľúbostných vzťahov súčasne, by mali mať nárok na právnu ochranu.

Tvrdí to profesor rodinného práva z Antverpskej univerzity Frederik Swennen.

Tlačová agentúra Belga dnes v tejto súvislosti pripomenula, že vo Flámsku, regióne na severe Belgicka, je okolo 27.000 osôb, ktoré sa priznávajú k tomu, že praktizujú takzvanú polyamoriu.

Takéto vzťahy, ktoré sa rozvíjajú s vedomím všetkých zainteresovaných, môžu mať viacero podôb. Môže ísť napríklad o partnerov žijúcich v spoločnej domácnosti, pričom každý z nich má aj iné milostné vzťahy; o domácnosti pozostávajúce z dvoch žien a jedného muža alebo o jedincov udržiavajúcich viacero ľúbostných vzťahov súčasne.

Mám na mysli tú najprísnejšiu formu polyamorie,“ vysvetlil profesor Swennen. „V mojom poňatí je to skupina ľudí, ktorí žijú pod jednou strechou a zdieľajú to isté lôžko. Väčšinou sa jedná o trojice, v ktorých má každý vzťah s ďalšími dvoma. Takíto ľudia nemajú v súčasnej dobe žiadnu právnu ochranu, ak sa niečo medzi nimi pokazí.“

Profesor naznačil, že po právnej stránke ide o prvky, ktoré by sa dali upraviť v rámci manželskej zmluvy; každý člen takejto domácnosti by mal napríklad povinnosť platiť účty za elektrinu na základe svojich príjmov. „Ale sú tu aj otázky spojené s právom dediť, rozhodovať o výchove detí či právom na pracovné voľno v prípade uzavretia manželstva alebo úmrtia v rodine,“ upozornil Swennen na ďalšie právne aspekty problematiky polyamorických vzťahov.

Profesor však priznáva, že Belgicko nie je v súčasnosti pripravené právne zakotviť takéto nové formy vzťahov. Belgický federálny minister spravodlivosti Koen Geens, ktorý je členom flámskej vetvy kresťanských demokratov (CD&V), razí skôr opačný zámer a chce obmedziť legálne spolužitie zaľúbencov na maximálne dve osoby.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

VČERA - 22:07Zahraničné

Prinajmenšom 200 propalestínskych demonštrantov zadržala vo štvrtok polícia v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

VČERA - 22:05Zahraničné

Členovia Severoatlantickej aliancie sú hlboko znepokojení nedávnymi hybridnými útokmi pripisovanými Rusku, ktoré zasiahli predovšetkým Britániu, Česko, Estónsko, Nemecko, Litvu, Lotyšsko a Poľsko.

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

VČERA - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú "skrytí brexiteri"

VČERA - 16:55Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

VČERA - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.