• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
15°Bratislava

V tajnom tuneli pod Mósulom zadržali 20 bojovníčok IS, niektoré z Nemecka a Kanady

  • 9:23 16.07.2017
  • Bagdad
V tajnom tuneli pod Mósulom zadržali 20 bojovníčok  IS, niektoré z Nemecka a Kanady

Iracké protiteroristické jednotky zadržali v meste Mósul 20 členiek tzv. Islamského štátu.

Natrafili na ne v tajnom tuneli, ktorý objavili pod Starým mestom. V sobotu to pre agentúru DPA uviedol predstaviteľ irackých protiterostických jednotiek Hajdar Arádží.

Podľa jeho slov ženy chytili v tuneli vo štvrtok - niekoľko dní po tom, čo iracký premiér Hajdar Abádí oficiálne oznámil víťazstvo nad militantmi IS v Mósule.

Ženy mali zbrane a vesty s výbušninami určené na útok proti irackým vojakom,“ uviedol Arádží. Dodal, že ide o päť Nemiek, tri Rusky, tri Turkyne, dve Kanaďanky, Čečenku a šesť občianok Líbye a Sýrie.

Porážku IS v Mósule oslávili v sobotu iracké bezpečnostné sily vojenskou prehliadkou v uliciach Bagdadu. Na oslave za účasti jednotiek armády, polície a šiitských milícií bol prítomný aj premiér Hajdar Abádí, ktorý je najvyšším veliteľom irackých ozbrojených síl.

Abádí oznámil ešte v pondelok úplné oslobodenie Mósulu spod nadvlády extrémistov, pričom vyhlásil týždňové celoštátne oslavy. V druhom najväčšom meste Iraku, ktoré bývalo hlavnou baštou IS v tejto krajine, však pokračovali boje aj počas uplynulých dní.

Iracké sily, podporované náletmi koalície pod vedením USA, ako aj kurdskými a šiitskými milíciami, začali ofenzívu v Mósule 17. októbra 2016. Militantní islamisti mesto okupovali od júna 2014, pričom bolo jedným z centier „kalifátu“, ktorý vyhlásili na časti územia Iraku a susednej Sýrie.

V súčasnosti ovláda IS v Iraku už iba niekoľko menších oblastí pri hranici so Sýriou.

Zdroj: Info.sk, Zdroj: TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

DNES - 22:07Zahraničné

Prinajmenšom 200 propalestínskych demonštrantov zadržala vo štvrtok polícia v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

DNES - 22:05Zahraničné

Členovia Severoatlantickej aliancie sú hlboko znepokojení nedávnymi hybridnými útokmi pripisovanými Rusku, ktoré zasiahli predovšetkým Britániu, Česko, Estónsko, Nemecko, Litvu, Lotyšsko a Poľsko.

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.