• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
16°Bratislava

Trump by podľa Macrona mohol odvolať rozhodnutie o parížskej dohode

  • 8:56 16.07.2017
  • Paríž
Trump by podľa Macrona mohol odvolať rozhodnutie o parížskej dohode

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dúfa, že prezident USA Donald Trump prehodnotí svoje rozhodnutie o odstúpení Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody.

Macron to uviedol pre dnešné vydanie týždenníka Le Journal du Dimanche (JDD).

(Trump) mi povedal, že sa pokúsi nájsť riešenie v najbližších mesiacoch,“ povedal Macron v rozhovore v súvislosti so stretnutiami, ktoré obaja lídri absolvovali tento týždeň v Paríži. „Hovorili sme podrobne o veciach, ktoré by ho mohli priviesť k tomu, že sa vráti k parížskej dohode,“ dodal.

Trump vyhlásil, že dohoda z Paríža obsahuje príliš mierne požiadavky voči veľkým znečisťovateľom, ako sú Čína a India, a ohrozuje tak americký priemysel. Opakovane tiež uviedol, že by bol ochotný rokovať o lepšej dohode pre Spojené štáty, píše agentúra Reuters.

Piatkové vyjadrenia šéfa Bieleho domu však naznačujú možnosť zmeny jeho postoja ohľadom klimatickej dohody. Odstúpenie USA od nej ohlásil tento rok v súlade so svojimi predvolebnými prísľubmi.

Parížska dohoda, ktorú uzavrelo takmer 200 krajín sveta v roku 2015, má za cieľ obmedziť globálne otepľovanie, najmä prostredníctvom znižovania emisií oxidu uhličitého a iných skleníkových plynov vznikajúcich pri spaľovaní fosílnych palív.

Zdroj: Info.sk, Zdroj: TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.