• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
19°Bratislava

Nový francúzsky premiér bol ako študent ľavičiar, zakladal UMP a miluje box

  • 16:54 15.05.2017
  • Brusel
Nový francúzsky premiér bol ako študent ľavičiar, zakladal UMP a miluje box

Nový francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes rozhodol, že šéfom francúzskeho vládneho kabinetu bude 46-ročný starosta mesta Le Havre Édouard Philippe.

Philippe je povolaním právnik, v súčasnosti je členom tzv. umierneného krídla pravicovej strany Republikáni (LR). Počas svojich študentských čias, v 90. rokoch 20. storočia aktívne podporoval Socialistickú stranu (PS) a mal blízko ku generálnemu tajomníkovi PS a bývalému premiérovi Michelovi Rocardovi. Neskôr zmenil politické tričko a začal podporovať domácu pravicovú politiku.

V roku 2002 ho pravicový politik a bývalý premiér Alain Juppé požiadal, aby sa podieľal na založení Únie pre ľudové hnutie (UMP), ktorá mala za cieľ spojiť všetky pravicové a stredopravicové politické strany do veľkého ľudového hnutia. UMP, od roku 2015 pod názvom Republikáni, je úspešnou politickou značkou; v jej farbách sa do prezidentského kresla dostal Nicolas Sarkozy.

Juppé, ktorý je dnes starostom mesta Bordeaux, bol tiež v užšom okruhu Macronových kandidátov na post nového predsedu vlády.

Philippe bol vlani súčasťou Juppého volebného tímu (jeden z hovorcov kampane) pre stranícke primárky Republikánov, kandidátom na prezidenta sa však stal Francois Fillon. Svoju podporu pre Fillona počas predvolebnej kampane stiahol v marci po vypuknutí aféry Penelopagate, spojenej s fiktívnym zamestnávaním Fillonovej manželky a detí v Národnom zhromaždení, a dostal sa do okruhu blízkych spolupracovníkov Macrona.

Od marca 2012 je Philippe poslancom Národného zhromaždenia, do ktorého kandidoval za UMP. Starostom 180-tisícového Le Havre na severozápade Francúzska (región Normandia) sa stal v októbri 2010, druhý starostovský mandát potvrdil v marci 2014 už v prvom kole volieb. V decembri 2010 sa stal aj predsedom Komunitnej aglomerácie Le Havre (CODAH), ktorá sa zameriava na vnútroregionálnu spoluprácu lokalít z oblasti v okolí Le Havre. Aj v tejto funkcii už zastáva druhý mandát.

Philippe maturoval v nemeckom Bonne, je absolventom Inštitútu politických vied v Paríži (sekcia verejné služby) a tiež prestížnej Národnej školy pre verejnú správu (ENA). Svoju odbornú kariéru začínal v roku 1997 na Najvyššom súde, kde sa špecializoval na právne záležitosti v oblasti verejného obstarávania.

V júni 2016 sa zúčastnil na stretnutí skupiny Bilderberg.

Denník Le Parisien pripomenul, že v súkromí je Philippe veľkým fanúšikom boxu, na tréningy chodí aj trikrát za týždeň. Je spoluautorom dvoch politicko-detektívnych románov.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nemecko zvažuje voči Izraelu podobné kroky, akými hrozia Spojené štáty

Nemecko zvažuje voči Izraelu podobné kroky, akými hrozia Spojené štáty

DNES - 6:37Zahraničné

Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok uviedol, že Berlín zvažuje podobné kroky ako Spojené štáty, ktoré pohrozili zastavením dodávok zbraní Izraelu.

Putin navrhol Dume ako kandidáta na premiéra Michaila Mišustina

Putin navrhol Dume ako kandidáta na premiéra Michaila Mišustina

DNES - 6:16Zahraničné

Ruská Štátna duma, dolná komora federálneho parlamentu, v piatok prerokuje návrh na vymenovanie Michaila Mišustina za predsedu ruskej vlády.

Biely dom: Veľká operácia v Rafahu nebude znamenať porážku Hamasu

Biely dom: Veľká operácia v Rafahu nebude znamenať porážku Hamasu

DNES - 6:08Zahraničné

Americký prezident Joe Biden sa domnieva, že veľká vojenská operácia Izraela v meste Rafah by neprispela k cieľu poraziť palestínske militantné hnutie v Hamas v Pásme Gazy.

Zomrel kľúčový aktér kauzy Panama Papers

Zomrel kľúčový aktér kauzy Panama Papers

DNES - 6:03Zahraničné

Vo veku 71 rokov zomrel v Paname významný aktér finančného škandálu známeho ako Panama Papers - panamský právnik Ramón Fonseca.

Muž zadržaný v Paríži sa zmocnil služobnej zbrane a postrelil dvoch policajtov

Muž zadržaný v Paríži sa zmocnil služobnej zbrane a postrelil dvoch policajtov

DNES - 5:44Zahraničné

Muž zadržiavaný na policajnej stanici v Paríži sa zmocnil služobnej zbrane a postrelil z nej dvoch príslušníkov polície.