• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
16°Bratislava

ĽSNS chce zrušiť pokuty za chov neregistrovaných hospodárskych zvierat

  • 19:02 29.01.2017
  • Bratislava
ĽSNS chce zrušiť pokuty za chov neregistrovaných hospodárskych zvierat

Drobní chovatelia hospodárskych zvierat pre vlastnú spotrebu by viac nemali dostať pokutu, ak si nesplnili povinnosť ich registrácie.

V novele zákona o veterinárnej starostlivosti to navrhujú poslanci ĽSNS. Právnou normou sa bude parlament zaoberať už na najbližšej schôdzi.

Kotlebovci tvrdia, že ich zákon uvoľní byrokratické podmienky a uľahčí domáci chov hospodárskych zvierat. V súčasnosti platná legislatíva kladie podľa ĽSNS na domáci chov neúmerne náročné podmienky. „Nahráva to v prospech najmä veľkovýrobcov mäsa a supermarketom, keďže ľudia si namiesto byrokraticky náročného domáceho chovu produkty živočíšnej výroby radšej kúpia z pultov predajní,“ tvrdia poslanci.

Sekundárnym cieľom ich novely je zase snaha o obnovenie potravinovej sebestačnosti Slovenska. „V minulosti bola potravinová sebestačnosť a nezávislosť Slovenska zabezpečená najmä poľnohospodárskou a potravinárskou výrobou v jednotných roľníckych družstvách, na štátnych majetkoch a domácou výrobou. Kvalitné domáce produkty živočíšneho pôvodu však postupne vystriedali výrobky z dovozu, ktoré sú často pochybnej kvality a nevýraznej chuti,“ upozorňujú predkladatelia s dôvetkom, že slovenskí producenti produktov živočíšneho pôvodu zvádzajú so zahraničnými dotovanými producentmi nerovný boj o prežitie.

Podľa ĽSNS je žiaduce, aby slovenské rodiny a individuálni chovatelia mali možnosť byť sebestační a chovať domáce zvieratá bez hrozieb akýchkoľvek sankcií. „Je v prirodzenom záujme každého domáceho chovateľa dôkladne si ustriehnuť, čím sú zvieratá v jeho domácom chove kŕmené, a rovnakú pozornosť venovať aj hygienickým a veterinárnym otázkam s cieľom zabezpečiť dokonalý zdravotný stav chovaných zvierat. Preto nie je nutné vynucovať si dodržiavanie týchto povinností pod hrozbou pokút či iných sankcií,“ vysvetľujú.

Súčasná právna úprava obsahuje povinnosť každého domáceho chovateľa hospodárskych zvierat registrovať si chov a znášať s tým spojené byrokratické povinnosti. Pri ich nesplnení hrozí domácemu chovateľovi pokuta až niekoľko stoviek eur. ĽSNS to chce zrušiť, pričom do zákona zahŕňa aj maximálny povolený počet zvierat chovaných pre vlastnú spotrebu, ktoré nebude potrebné registrovať. Má ísť o maximálne päť ošípaných, 50 kusov sliepok, desať husí, kačíc či moriek, 20 králikov alebo zajacov, štyri kusy hovädzieho dobytka, koní, kobýl, mulíc, somárov či mulov, desať kôz, capov, oviec, resp. baranov, a ryby v rybníku do výmery 2500 m2.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia pátra po nezvestnej 17-ročnej Zuzane

Polícia pátra po nezvestnej 17-ročnej Zuzane

DNES - 10:13Domáce

Policajti sa obracajú na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri pátraní po 17-ročnej Zuzane Košeckej

Tretia májová sobota patrí na Slovensku Noci múzeí a galérií 2024

Tretia májová sobota patrí na Slovensku Noci múzeí a galérií 2024

DNES - 8:28Domáce

Tretia májová sobota patrí na Slovensku celoeurópskemu podujatiu Noc múzeí a galérií.

Uhrík: EÚ už krízy ani nerieši, len preklápa jednu do druhej

Uhrík: EÚ už krízy ani nerieši, len preklápa jednu do druhej

DNES - 7:09Domáce

Posledných 25 rokov vládnu v Európskej únii (EÚ) kresťanskí demokrati, socialisti a najnovšie aj liberáli a výsledkom je, že sa únia potáca od krízy ku kríze.

Pri dopravnej nehode zahynul 32 ročný vodič motocykla

Pri dopravnej nehode zahynul 32 ročný vodič motocykla

VČERA - 21:59Domáce

V piatok 17. mája v čase okolo 19:25 hod. došlo v Žiline na križovatke ulíc Priemyselná a Cestárska k tragickej dopravnej nehode.

Pápež František vyjadruje v liste prezidentke blízkosť a solidaritu

Pápež František vyjadruje v liste prezidentke blízkosť a solidaritu

VČERA - 20:38Domáce

Pápež František zaslal v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica list prezidentke Zuzane Čaputovej, v ktorom vyjadruje blízkosť a solidaritu.