• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
19°Bratislava

V Astane sa začali rokovania o ozbrojenom konflikte v Sýrii

  • 9:42 23.01.2017
  • Astana
V Astane sa začali rokovania o ozbrojenom konflikte v Sýrii

Za účasti sýrskej vládnej delegácie a predstaviteľov približne 15 povstaleckých zoskupení sa dnes v kazašskej Astane začali dlhoočakávané rokovania o urovnaní ozbrojeného konfliktu v Sýrii.

Zúčastňujú sa na nich aj delegácie z Iránu, Ruska, Turecka a USA, ako aj osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan De Mistura.

Za posledný rok ide o prvé priame rokovanie medzi predstaviteľmi sýrskej vlády a ozbrojenej opozície. Koná sa v hoteli Rixos v Astane. Rozhovory by sa mali sústrediť na konsolidáciu krehkého prímeria, ktoré v Sýrii platí od 30. decembra 2016.

Povstalecké hnutia pritom nemajú spoločnú rokovaciu platformu a nevybrali spomedzi svojich delegátov ani vedúceho delegácie.

Opozícia pred začatím rokovaní dala najavo, že s vládnou delegáciou chcú hovoriť len o podmienkach zachovania nestabilného prímeria, ktoré pred časom vyjednali Rusko a Turecko a porušujú ho najmä Iránom podporované milície - bojujúce v tomto konflikte na strane sýrskej vládnej armády.

Sýrska vládna delegácia uviedla, že aj keď väčšina členov opozičnej delegácie sú zástupcovia ozbrojených skupín považovaných Damaskom za „teroristov“, je pripravená rokovať s protivládnymi povstalcami, ktorí zložia zbrane a vstúpia do rokovaní o zmierení.

Medzičasom hlavná zo sýrskych opozičných skupín - Slobodná sýrska armáda (FSA) - tieto podmienky odmietla a uviedla, že jej cieľom je ukončiť vládnutie sýrskeho prezidenta Bašára Asada prostredníctvom procesu politickej transformácie pod dohľadom OSN.

Hovorca delegácie sýrskej opozície Jahjá Arídí vyhlásil, že „nebudeme vstupovať do politických diskusií. Všetko sa bude zameriavať na dodržiavanie prímeria a zmiernenie utrpenia Sýrčanov v obliehaných oblastiach, prepustenie zadržaných osôb a poskytovanie pomoci“.

Obvinil tiež sýrsky režim že „má záujem na odvrátení pozornosti od týchto problémov“. Upozornil, že „ak si sýrsky režim myslí, že naša prítomnosť v Astane je naša kapitulácia, klame sám seba.“

Hovorca vysvetlil, že je ťažké „stretnúť sa s tými, ktorí zaútočili na svoju krajinu a naďalej v nej zabíjajú, a s režimom, ktorý nedodržal prímerie a pokračuje vo svojej politike ničenia a zabíjanie svojich ľudí“.

Sýrska vláda dlhý čas odmietala obvinenia, že využívala svoju prevahu v podobe bojového letectva aj na bombardovanie civilmi obývaných oblastí, ktoré ovládala opozícia. Zo spáchania vojnových zločinov však vyšetrovatelia OSN obvinili nielen sýrsky režim, ale aj opozičných povstalcov.

Delegácia sýrskej opozície čelila obrovskému tlaku zo strany svojho regionálneho podporovateľa Turecka, aby sa na rokovaniach v Astane zúčastnila.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

DNES - 15:13Zahraničné

Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v piatok poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

DNES - 14:47Zahraničné

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

DNES - 13:17Zahraničné

Podľa Kremľa by plány európskych politikov mohli ohroziť celý systém bezpečnostnej architektúry Európy.

WHO: Núdzový plán pre prípad operácie proti mestu Rafah je iba náplasťou

WHO: Núdzový plán pre prípad operácie proti mestu Rafah je iba náplasťou

DNES - 12:34Zahraničné

Svetová zdravotnícka organizácia má pripravený núdzový plán pre prípad izraelskej pozemnej operácie v meste Rafah v Pásme Gazy.

Slovensko si v rebríčku slobody tlače pohoršilo o 12 miest

Slovensko si v rebríčku slobody tlače pohoršilo o 12 miest

DNES - 10:06Zahraničné

Sloboda tlače na celom svete je ohrozovaná zo strany politických úradov, ktoré by mali byť jej ochrancami.