• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Talian Antonio Tajani sa stal novým predsedom Európskeho parlamentu

  • 21:13 17.01.2017
  • Štrasburg/Brusel
Talian Antonio Tajani sa stal novým predsedom Európskeho parlamentu

Novým predsedom Európskeho parlamentu (EP) sa stal kandidát Európskej ľudovej strany (EĽS) Antonio Tajani. Zvolený bol až v poslednom, štvrtom kole voľby.

Tajani v tajnom hlasovaní získal 351 hlasov europoslancov a kandidoval za najpočetnejšiu skupinu ľudovcov v europarlamente. Hoci získal spomedzi šiestich kandidátov v prvom, druhom aj treťom kole najviac hlasov, nemal nadpolovičnú väčšinu potrebnú na zvolenie.

Preto sa rozhodlo až vo štvrtom kole, v ktorom mal jediného súpera – lídra socialistov v EP Gianniho Pittellu. Ten získal 282 hlasov.

„Ďakujem všetkým, nielen tým, čo mi dali hlas. Budem predsedom všetkých europoslancov,“ vyhlásil novozvolený predseda EP Tajani. Poďakoval sa tiež doterajšiemu šéfovi europarlamentu Martinovi Schulzovi, pod ktorým doteraz pôsobil v úlohe podpredsedu.

„Rád by som tento výsledok venoval obetiam zemetrasenia v Taliansku. Rovnako by sme mali vyjadriť solidaritu všetkým obetiam teroristických útokov. Mali by sme tiež myslieť aj na bezdomovcov a nezamestnaných, ktorí si zaslúžia našu pozornosť,“ skonštatoval čerstvý predseda EP, za čo si vyslúžil potlesk.

V Európskom parlamente sa pred voľbou zmenilo rozloženie síl. Koalíciu socialistov a ľudovcov, ktorá sa rozpadla pre spory o nástupcu odchádzajúceho predsedu EP Martina Schulza, nahradila dohoda o novej koalícii, ktorú vytvorili najpočetnejší ľudovci (EĽS) s liberálnou skupinou (ALDE). Súčasťou dohody je aj spoločná podpora kandidáta na predsedu EP Antionia Tajaniho. Líder liberálov Guy Verhofstadt svoju kandidatúru stiahol.

Počas Tajaniho predsedníctva sa začne rokovanie EÚ so Spojeným kráľovstvom o odchode zo spoločenstva. EP nebude prítomný priamo na rokovaniach medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom, ale len na prípravných stretnutiach prostredníctvom europoslanca Guya Verhofstadta. Faktom zostáva, že dohodu medzi EÚ a Londýnom o brexite bude musieť odobriť europarlament.

Predseda EP má dvaapolročný mandát. Okrem právomocí v rámci tejto inštitúcie má aj ďalšie úlohy. Každý rok podpisuje rozpočet EÚ a zúčastňuje sa na summitoch Európskej rady. Vyjadruje tam názor EP na témy, ktoré sú predmetom summitu lídrov členských štátov. Predseda tiež reprezentuje EP na medzinárodnej scéne a počas zahraničných pracovných ciest.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

VČERA - 22:07Zahraničné

Prinajmenšom 200 propalestínskych demonštrantov zadržala vo štvrtok polícia v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

VČERA - 22:05Zahraničné

Členovia Severoatlantickej aliancie sú hlboko znepokojení nedávnymi hybridnými útokmi pripisovanými Rusku, ktoré zasiahli predovšetkým Britániu, Česko, Estónsko, Nemecko, Litvu, Lotyšsko a Poľsko.

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

VČERA - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú "skrytí brexiteri"

VČERA - 16:55Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

VČERA - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.