• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
21°Bratislava

Lavrov: Zastaviť vojnu v Sýrii je možné len silou, terorizmus treba zničiť

  • 12:48 17.01.2017
  • Moskva
Lavrov: Zastaviť vojnu v Sýrii je možné len silou, terorizmus treba zničiť

Rusko je presvedčené, že postupovalo správne, keď začalo svoju vojenskú operáciu v Sýrii, uviedol dnes v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Na svojej hodnotiacej výročnej tlačovej konferencii Lavrov pripomenul, že Rusko kladne reagovalo na žiadosť legitímnej sýrskej vlády, a to v situácii, „keď chýbali dva-tri týždne na to, aby sa Damask ocitol v rukách teroristov“.

Lavrov označil za veľmi dôležité, že sa podarilo odvrátiť „teroristov od Damasku a pomôcť sýrskej armáde oslobodiť Aleppo, a to najmä v záujme zachovania Sýrie ako mnohonárodnostného, mnohonáboženského a svetského štátu, ako to požaduje aj rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN“.

Ruský diplomat vyhlásil, že „tí, ktorí sa pred poldruha rokom nečinne prizerali, ako (extrémistická organizácia) Islamský štát a podobní banditi obkľučujú Aleppo... zrejme páchali zločin, pretože (svojou nečinnosťou) priamo porušovali rezolúciu OSN s požiadavkou nepripustiť premenu Sýrie na islamistický štát“.

Pred novinármi tiež Lavrov vyhlásil, že na zastavenie vojny v Sýrii a iných krajinách daného regiónu je potrebná „predovšetkým“ sila.

Pochopte, zastaviť túto vojnu, zabezpečiť práva nielen kresťanov, ale aj moslimov a ďalších ľudí, ktorí žijú a žili celý život v Sýrii a iných krajinách regiónu, je možné predovšetkým s použitím sily, pretože terorizmus treba nemilosrdne poraziť a zničiť,“ vyhlásil Lavrov podľa agentúry RIA Novosti. „Tomuto sa aj venujeme: pomáhame sýrskej armáde a hnutiu odporu, ktoré sa spolu s ňou zúčastňuje na protiteroristickom boji,“ vyhlásil Lavrov.

Lavrov vyjadril ľútosť nad tým, že medzinárodné spoločenstvo doteraz nebolo schopné vytvoriť spoločný jednotný front na boj proti terorizmu.

Aj v súvislosti s vývojom v Sýrii však dnes Lavrov ocenil, že nastupujúci prezident USA Donald Trump označil boj proti terorizmu za jednu z priorít svojho pôsobenia v Bielom dome.

Nastávajúci šéf Bieleho domu v rozhovore pre nemecký denník Bild a britské noviny The Sunday Times kritizoval Rusko za jeho zásah do občianskej vojny v Sýrii, ktorý označil za „veľmi zlý“, keďže podľa neho viedol k „hroznej humanitárnej situácii“. USA na druhej strane premeškali príležitosť urobiť niečo už skôr. „Teraz je už neskoro... Niekedy sa to skončí, ale Aleppo bolo príšerné,“ uviedol.

Ozbrojený konflikt v Sýrii trvá od marca roku 2011. Rusko sa doňho zapojilo 30. septembra 2015 na žiadosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

DNES - 13:08Zahraničné

Severoatlantická aliancia intenzívnejším financovaním vojny na Ukrajine robí míľové kroky smerom k tomu, aby prekročila predtým stanovené červené čiary, vyhlásil Péter Szijjártó.

Spojené štáty žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali len ľudia

Spojené štáty žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali len ľudia

DNES - 8:22Zahraničné

Washington vo štvrtok vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku Spojených štátov a ďalších krajín, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia.