7 zdravotných benefitov hurmikaki: Prečo je lepšie ako jablko?
V článku vám prezradíme 7 dôvodov, prečo odteraz hurmikaki vždy skončí vo vašom nákupnom košíku.
Hurmikaki alebo kaki, je ovocie, na ktoré v poslednom čase narazíme v našich supermarketoch. Ovocie, ktoré sa nápadne podobá na rajčiak, má veľké zdravotné prínosy pre človeka, o ktorých málokto tuší.
Štúdia z februára 2001, ktorá porovnala pozitívne účinky jablka a hurmikaki v boji s aterosklerózou sa vyjadrila jednoznačne. Ako sa vyjadrila vedúca projektu, Shela Gorinsteinová, Ph.D., výskum oddelenia medicínskej chémie dokázal, že hurmikaki prinášajú väčšie benefity v rámci prevencie aterosklerózy. Vedkyňa ďalej tvrdí, že zjedením jedného kaki za deň, príjmeme okrem vysokého množstva antioxidantov aj vysoké množstvo prvkov ako je sodík, draslík, magnézium, železo, vápnik, mangán a vitamínov ( prioritne A, C, B6), čím sa znižuje možnosť aterosklerózy, ktorá vedie k ďalším ochoreniam ako je cukrovka, obezita a ďalším ochoreniam moderného človeka. Sú tu však aj ďalšie dôvody, prečo si toto ovocie dopriať denne.
1. Podpora chudnutia
Pokiaľ chudnete alebo sa rozhodujete, čo si dopriať počas dňa ako zdravú alternatívu sladkostí, kaki je pre vás vhodnou alternatívou. Cukor, ktorý hurmikaki obsahujú, je ľahko absorbovateľný a premenný na energiu potrebnú pre cvičenie. Po cvičení, môže efektívne nahradiť stratu tekutín a elektrolytov, spôsobenú potením.
2. Boj proti rakovine
Hurmikaki obsahuje vysoké množstvo prospešných živín, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi, ktoré sú zodpovedné za rakovinu. Antioxidanty spolu s vitamínmi A, C, K a luteínu chránia telo pred pôsobením škodlivých voľných radikálov a chránia telo pred nebezpečnými chorobami.
3. Ochrana pred starnutím
Voľné radikály nie sú zodpovedné len za rakovinu, ale takisto môžu viesť k rýchlejšiemu a predčasnému starnutiu.
Vitamín C, veľmi efektívny antioxidant, ktorý sa podieľa na ochrane pokožky, si človek nevie vytvoriť sám. Preto práve konzumácia kaki, ktoré obsahuje vysoké množstvo tohto vitamínu je cestou ku krajšej pokožke. Spolu s vitamínmi A a K, ktoré redukujú vrásky, sa tak podieľa na podpore kože.
4. Podpora imunity
Vysoká koncentrácia vitamínu C v hurmikaki je aj významným atribútom, ktorý sa podieľa na imunite. Hurmikaki posilňuje odolnosť tela voči chorobám ako je nachladnutie, chrípka či iným infekciám.
5. Podpora tráviaceho systému
Hurmikaki obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá je nevyhnutnou súčasťou dobrého fungovania trávenia. Vláknina, ktorá podporuje vyprázdňovanie, sa taktiež podieľa na prevencií pred análnymi infekciami a rakovinou konečníka.
6. Ochrana zraku
Kaki obsahuje luteín a zeaxantín, ktoré sú podľa mnohých štúdií zodpovedné za zlepšenie a udržanie si dobrého zraku.
7. Regulácia krvného tlaku a udržiavanie zdravého kardiovaskulárneho systému
Draslík je dôležitý prvok, ktorý väčšine ľudí v dennom príjme chýba. Kaki obsahuje vysoké množstvo draslíka, ktoré pomáha regulovať krvný tlak. Zdravý krvný tlak sa podieľa na správnej funkcií srdca, čo je ďalší faktor, pre ktorý by ste mali siahnuť po tomto ovocí.
Zeler znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávenie aj funkciu obličiek
Zeler znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávenie aj funkciu obličiek. Pre jeho obsah vlákniny uľavuje od zápchy a vďaka obsahu flavonoidov znižuje riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva.
Tieto druhy alkoholu spôsobujú na druhý deň úzkosť
Jeden druh alkoholu môže byť prospešný pre mozog.
Tieto vitamíny nikdy neužívajte spolu, môže dôjsť k poškodeniu orgánov
Odborník prezradil, ktoré doplnky stravy by ste nikdy nemali užívať spoločne.
Nepravidelný spánkový režim? Pozor na tieto dva závažné následky!
Nepravidelné zaspávanie a vstávanie má na svedomí nielen únavu. Odborníci upozorňujú aj na dva dlhodobé závažné následky.
Syndróm polycystických vaječníkov: Herečka prehovorila o príznakoch, ktoré mylne ignorovala
Kvôli vážnej diagnóze si nechala zamraziť vajíčka.