• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

7 zdravotných benefitov hurmikaki: Prečo je lepšie ako jablko?

  • 18:35 18.11.2016
  • Bratislava
7 zdravotných benefitov hurmikaki: Prečo je lepšie ako jablko?

V článku vám prezradíme 7 dôvodov, prečo odteraz hurmikaki vždy skončí vo vašom nákupnom košíku.

Hurmikaki alebo kaki, je ovocie, na ktoré v poslednom čase narazíme v našich supermarketoch. Ovocie, ktoré sa nápadne podobá na rajčiak, má veľké zdravotné prínosy pre človeka, o ktorých málokto tuší.

Štúdia z februára 2001, ktorá porovnala pozitívne účinky jablka a hurmikaki v boji s aterosklerózou sa vyjadrila jednoznačne. Ako sa vyjadrila vedúca projektu, Shela Gorinsteinová, Ph.D., výskum oddelenia medicínskej chémie dokázal, že hurmikaki prinášajú väčšie benefity v rámci prevencie aterosklerózy. Vedkyňa ďalej tvrdí, že zjedením jedného kaki za deň, príjmeme okrem vysokého množstva antioxidantov aj vysoké množstvo prvkov ako je sodík, draslík, magnézium, železo, vápnik, mangán a vitamínov ( prioritne A, C, B6), čím sa znižuje možnosť aterosklerózy, ktorá vedie k ďalším ochoreniam ako je cukrovka, obezita a ďalším ochoreniam moderného človeka. Sú tu však aj ďalšie dôvody, prečo si toto ovocie dopriať denne.

1. Podpora chudnutia

Pokiaľ chudnete alebo sa rozhodujete, čo si dopriať počas dňa ako zdravú alternatívu sladkostí, kaki je pre vás vhodnou alternatívou. Cukor, ktorý hurmikaki obsahujú, je ľahko absorbovateľný a premenný na energiu potrebnú pre cvičenie. Po cvičení, môže efektívne nahradiť stratu tekutín a elektrolytov, spôsobenú potením.

2. Boj proti rakovine

Hurmikaki obsahuje vysoké množstvo prospešných živín, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi, ktoré sú zodpovedné za rakovinu. Antioxidanty spolu s vitamínmi A, C, K a luteínu chránia telo pred pôsobením škodlivých voľných radikálov a chránia telo pred nebezpečnými chorobami.

3. Ochrana pred starnutím

Voľné radikály nie sú zodpovedné len za rakovinu, ale takisto môžu viesť k rýchlejšiemu a predčasnému starnutiu.

Vitamín C, veľmi efektívny antioxidant, ktorý sa podieľa na ochrane pokožky, si človek nevie vytvoriť sám. Preto práve konzumácia kaki, ktoré obsahuje vysoké množstvo tohto vitamínu je cestou ku krajšej pokožke. Spolu s vitamínmi A a K, ktoré redukujú vrásky, sa tak podieľa na podpore kože.

4. Podpora imunity

Vysoká koncentrácia vitamínu C v hurmikaki je aj významným atribútom, ktorý sa podieľa na imunite. Hurmikaki posilňuje odolnosť tela voči chorobám ako je nachladnutie, chrípka či iným infekciám.

5. Podpora tráviaceho systému

Hurmikaki obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá je nevyhnutnou súčasťou dobrého fungovania trávenia. Vláknina, ktorá podporuje vyprázdňovanie, sa taktiež podieľa na prevencií pred análnymi infekciami a rakovinou konečníka.

6. Ochrana zraku

Kaki obsahuje luteín a zeaxantín, ktoré sú podľa mnohých štúdií zodpovedné za zlepšenie a udržanie si dobrého zraku.

7. Regulácia krvného tlaku a udržiavanie zdravého kardiovaskulárneho systému

Draslík je dôležitý prvok, ktorý väčšine ľudí v dennom príjme chýba. Kaki obsahuje vysoké množstvo draslíka, ktoré pomáha regulovať krvný tlak. Zdravý krvný tlak sa podieľa na správnej funkcií srdca, čo je ďalší faktor, pre ktorý by ste mali siahnuť po tomto ovocí.

Zdroj: Info.sk, NJ, sciencedaily.com, wiki-fitness.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.