• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
18°Bratislava

Nie sú dôkazy, že Sýrčan Bar si už vybral cieľ útoku v Nemecku

  • 16:37 10.10.2016
  • Berlín/Drážďany
Nie sú dôkazy, že Sýrčan Bar si už vybral cieľ útoku v Nemecku

Podľa nemeckej polície Sýrčan Jaber al-Bakr, podozrivý z plánovania bombových teroristických útokov, mal pravdepodobne kontakty s militantmi Islamského štátu.

Nemecká spolková prokuratúra dnes oznámila, že neexistujú dôkazy, že 22-ročný Sýrčan Jaber al-Bakr, zatknutý dnes nadránom v Lipsku pre údajné plánovanie bombového útoku, si stihol vybrať terč útoku.

Spolková prokuratúra vo zverejnenom vyhlásení napísala, že polícia našla v sobotu v byte tohto mladíka v meste Chemnitz približne 1,5 kilogramu "mimoriadne nebezpečnej výbušniny" a ďalší materiál. Práve preto po ňom následne vyhlásila celoštátne pátranie.

Al-Bakr podľa dnešného oznámenia prokuratúry údajne "plánoval v Nemecku islamisticky motivovaný útok s vysoko výbušnými látkami", ale vyšetrovatelia zatiaľ nemajú dôkazy, že "si už zvolil terč bombového útoku". Zatknutý Sýrčan prinajmenšom od začiatku toho mesiaca vyhľadával na internete inštrukcie, ako vyrobiť výbušniny a "vybavenie pre džihád".

Na snímke šéf kriminálnej polície vo východonemeckej spolkovej krajine Sasko Jörg Michaelis (vpravo) a saský minister vnútra Markus Ulbig prichádzajú na tlačovú konferenciu v Drážďanoch 10. októbra 2016. Mladý 22-ročný Sýrčan Jaber al-Bakr, podozrivý z plánovania bombových teroristických útokov, sa dnes postavil pred súd v Dážďanoch. Zatkli ho v Lipsku, asi 80 kilometrov od mesta Chemnitz, kde v sobotu 8. októbra ušiel polícii, keď ho prišla prvýkrát zatknúť. V byte v Chemnitzi našla polícia vysoko nestabilné výbušné látky a práve to ju donútilo vyhlásiť po mladíkovi celoštátne pátranie. Hovorca saskej polície Tom Bernhardt uviedol, že k jeho zatknutiu al-Bakra v byte v Lipsku viedlo to, že predtým na stanici oslovil krajana Sýrčana, či uňho môže prespať. Polícia následne dostala "tip" a "okamžite ho do bytu išla zatknúť". Al-Bakr prišiel do Nemecka ako utečenec v roku 2015 a udelili mu azyl. FOTO TASR /AP Foto: TASRAP

Nemeckí predstavitelia informovali, že traja iní Sýrčania spoznali podozrivého na základe fotografie, ktorú polícia v rámci celoštátneho pátrania zverejnila na internete a v sociálnych médiách. Trojica totiž bývala s podozrivým v jednom byte v Lipsku. Jeden z troch Sýrčanov, ktorí mladíka podozrivého z plánovania bombového útoku chytili a spútali, išiel na miestnu policajnú stanicu v Lipsku s fotografiou podozrivého a vyzval na jeho zatknutie.

Šéf kriminálnej polície vo východonemeckej spolkovej krajine Sasko Jörg Michaelis dnes spresnil, že Sýrčan prišiel krátko pred nedeľňajšou polnocou na policajnú stanicu v meste s fotografiou ako dôkazom o chytení 22-ročného al-Bakra. Polícia sa ponáhľala do bytu, kde bol al-Bakr spútaný a zadržiavaný, a dnes nadránom ho zatkla.

Michaelis uviedol, že al-Bakr mal pravdepodobne kontakty s militantmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Michaelis ďalej uviedol novinárom v Drážďanoch, že al-Bakr bol v hľadáčiku domácej tajnej služby už od septembra, lebo mala informácie, že zrejme "niečo" plánuje. Al-Bakr mal aj údajného komplica, ktorého takisto zatkli, informovali dnes agentúry AP a DPA.

Michaelis dodal, že v tomto štádiu vyšetrovania "správanie a konanie podozrivého al-Bakra hovorí v prospech toho, že bol napojený na Islamský štát".

Al-Bakra po zatknutí v Lipsku predviedli pred súd v Drážďanoch.
Policajné auto s tmavými sklami odchádza zo súdu v Drážďanoch 10. októbra 2016. Mladý 22-ročný Sýrčan Jaber al-Bakr, podozrivý z plánovania bombových teroristických útokov, sa dnes postavil pred súd v Dážďanoch. Zatkli ho v Lipsku, asi 80 kilometrov od mesta Chemnitz, kde v sobotu 8. októbra ušiel polícii, keď ho prišla prvýkrát zatknúť. V byte v Chemnitzi našla polícia vysoko nestabilné výbušné látky a práve to ju donútilo vyhlásiť po mladíkovi celoštátne pátranie. Hovorca saskej polície Tom Bernhardt uviedol, že k jeho zatknutiu al-Bakra v byte v Lipsku viedlo to, že predtým na stanici oslovil krajana Sýrčana, či uňho môže prespať. Polícia následne dostala "tip" a "okamžite ho do bytu išla zatknúť". Al-Bakr prišiel do Nemecka ako utečenec v roku 2015 a udelili mu azyl. FOTO TASR /AP Foto: TASR AP

Al-Bakr prišiel do Nemecka ako utečenec v roku 2015 a udelili mu azyl. Pri prvom pokuse o zatknutie v Chemnitzi, asi 80 kilometrov od Lipska, v sobotu polícii ušiel.

Hovorca saskej polície Tom Bernhardt dnes už skôr uviedol, že k zatknutiu al-Bakra v byte v Lipsku viedlo to, že predtým na stanici oslovil iného Sýrčana s otázkou, či môže uňho prespať. Polícia následne dostala spomínaný "tip".

Al-Bakr mal pravdepodobne kontakty s militantmi

Šéf kriminálnej polície vo východonemeckej spolkovej krajine Sasko Jörg Michaelis dnes oznámil, že mladý 22-ročný Sýrčan Jaber al-Bakr, podozrivý z plánovania bombových teroristických útokov, mal pravdepodobne kontakty s militantmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Michaelis takisto uviedol novinárom v Drážďanoch, že al-Bakr bol v hľadáčiku domácej tajnej služby už od septembra, lebo mala "informácie", že zrejme "niečo" plánuje. Al-Bakr mal aj údajného komplica, ktorého takisto zatkli, informovali dnes agentúry AP a DPA.

Michaelis dodal, že v tomto štádiu vyšetrovania "správanie a konanie podozrivého al-Bakra v súčasnosti hovorí v prospech toho, že bol napojený na Islamský štát".

Šéf saskej polície Michaelis vedie vyšetrovanie, pretože podozrivý al-Bakr bol zatknutý v saskom meste Lipsko pri razii v byte v noci nadnes. Zatknutý sa potom postavil pred súd v Drážďanoch.

Al-Bakr prišiel ako utečenec

Al-Bakr prišiel do Nemecka ako utečenec v roku 2015 a udelili mu azyl. Zatkli ho v Lipsku, asi 80 kilometrov od mesta Chemnitz, kde v sobotu 8. októbra ušiel polícii, keď ho prišla prvýkrát zatknúť. V byte v Chemnitzi našla polícia vysoko nestabilné výbušné látky a práve to ju donútilo vyhlásiť po mladíkovi celoštátne pátranie.

Hovorca saskej polície Tom Bernhardt dnes už skôr uviedol, že k jeho zatknutiu al-Bakra v byte v Lipsku viedlo to, že predtým na stanici oslovil krajana Sýrčana, či uňho môže prespať. Polícia následne dostala "tip" a "okamžite ho do bytu išla zatknúť".
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Spojené štáty žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali len ľudia

Spojené štáty žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali len ľudia

DNES - 8:22Zahraničné

Washington vo štvrtok vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku Spojených štátov a ďalších krajín, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia.

Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby spájaného s korupciou

Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby spájaného s korupciou

DNES - 6:21Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal vedúceho oddelenia kybernetickej bezpečnosti spravodajskej služby SBU Iľľu Viťuka. Ukrajinské médiá ho spájajú s obvineniami z korupcie.

Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine

Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine

DNES - 6:14Zahraničné

Spojené štáty obvinili v stredu Rusko z toho, že použilo proti ukrajinským silám chemickú zbraň v rozpore s medzinárodným dohovorom o zákaze tejto výzbroje.

Duda: Poľsko chce využiť predsedníctvo v EÚ na upevnenie vzťahov s USA

Duda: Poľsko chce využiť predsedníctvo v EÚ na upevnenie vzťahov s USA

DNES - 6:12Zahraničné

Nadchádzajúce predsedníctvo Poľska v Rade Európskej únie sa bude zameriavať na posilnenie spolupráce so Spojenými štátmi a Ukrajinou. Povedal to v stredu poľský prezident Andrzej Duda.

V Moskve vystavili západnú vojenskú techniku ukoristenú počas vojny na Ukrajine

V Moskve vystavili západnú vojenskú techniku ukoristenú počas vojny na Ukrajine

VČERA - 16:31Zahraničné

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.