• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
15°Bratislava

ZIMA PRITVRDZUJE: Cestári v pozore, rekordný sneh na Štrbskom Plese

  • 10:15 06.10.2016
  • Bratislava
ZIMA PRITVRDZUJE: Cestári v pozore, rekordný sneh na Štrbskom Plese

Na väčšine územia Slovenska platí výstraha pred snežením. Horská záchranná služba varuje pred silným vetrom a snehom.

Na Štrbskom Plese dnes ráno napadlo 31 cm snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) informoval, že v histórii pozorovaní od roku 1951 nebolo na tomto mieste nikdy počas prvej dekády októbra tak veľa snehu. Súčasne dnes ráno hlásil Telgárt 6 cm, Liesek 13 cm snehu a Lomnický Štít 48 cm snehu.

Sneh v noci napadol aj na horskom priechode Donovaly. Na videu si môžete pozrieť dopravnú situáciu na ceste č. I/59 v skorých ranných hodinách.


Na väčšine územia Slovenska platí výstraha pred snežením

Výstrahu prvého stupňa pred snežením vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okresy severného, stredného a východného Slovenska. Výstraha platí do 18.00 h, na východe až do polnoci.

Výstraha SHMÚ Foto: www.shmu.sk

SHMÚ v dotknutých oblastiach očakáva výskyt sneženia, pri ktorom spadne jeden až 15 cm snehu, v polohách od približne 1000 m ojedinele okolo 25 cm nového snehu. "Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako doprava a pohyb osôb. Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uviedol ústav na svojej internetovej stránke.

Horská záchranná služba varuje pred silným vetrom a snehom

Vo Vysokých Tatrách vo vyšších polohách fúka búrlivý severný vietor s rýchlosťou 15 až 20 m/s, v nárazoch až 25 m/s. V najvyšších polohách Tatier sa teplota vzduchu pohybuje pod mínus desať stupňov Celzia. Pred nepriaznivým počasím na dnešný deň varuje internetová stránka Horskej záchrannej služby (HZS).

"Snehová pokrývka sa nachádza v polohách nad 1000 m. n. m., v záveroch dolín je desať až 25 centimetrov snehu, v závejoch je ho aj viac," uviedla HZS. Meteorológovia nadnes avizovali možný pokles hranice sneženia na severe Slovenska na zhruba 500 m. n. m. Ako informovali prostredníctvom internetovej stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu, napadnúť by malo v okrese Poprad od jedného do 15 centimetrov snehu, v tatranskej oblasti by ho ojedinele malo pribudnúť aj okolo 25 centimetrov. "Uvedená výška snehu je v tomto ročnom období a v tejto oblasti bežná, ale môže spôsobiť problémy najmä pri preprave a pohybe ľudí," upozorňujú meteorológovia.

HZS zároveň pripomína turistom, že stmievať sa vo vysokohorskom prostredí začína po 18.00 h.

Sneženie spôsobilo liptovským a oravským cestárom rušnú noc

Liptovskí a oravskí cestári majú za sebou náročnú noc plnú zásahov. Situácia na cestách je však v súčasnosti po pretrvávajúcom nočnom snežení stabilizovaná, všetky komunikácie sú zjazdné.

"Máme za sebou mimoriadne rušnú noc. Zasahovali sme na cestách prvej, druhej aj tretej triedy, odstraňovali sme sneh, ale aj popadané konáre či elektrické vedenie," uviedol pre TASR riaditeľ Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) - závod Liptov Martin Kögel.

Ako ďalej uviedol, cesty sú momentálne vlhké. Najviac snehu, až 40 centimetrov, napadlo počas noci na horskom priechode Huty, kde sa môže nachádzať vrstva kašovitého snehu.

Podobné skúsenosti mali aj cestári na Orave. "Na horských priechodoch v okolí Dolného Kubína a Námestova napadlo do 15 centimetrov snehu, v okolí Tvrdošína až do 30 centimetrov. Sneh je veľmi ťažký a mokrý, preto polámal konáre, ktoré sme museli odstraňovať. Najhoršia situácia bola v Oraviciach," povedal Ivan Dauda zo SC ŽSK - závodu Orava s tým, že na Orave pracovalo v noci v teréne desať sypačov, niektoré z nich ešte v týchto chvíľach dočisťujú úseky.

"Situáciu priebežne monitorujeme. V prípade ďalšieho sneženia je potrebná technika pripravená na nasadenie do prevádzky. Vodičom odporúčame, aby boli maximálne opatrní," upozorňujú cestári.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tretia májová sobota patrí na Slovensku Noci múzeí a galérií 2024

Tretia májová sobota patrí na Slovensku Noci múzeí a galérií 2024

DNES - 8:28Domáce

Tretia májová sobota patrí na Slovensku celoeurópskemu podujatiu Noc múzeí a galérií.

Uhrík: EÚ už krízy ani nerieši, len preklápa jednu do druhej

Uhrík: EÚ už krízy ani nerieši, len preklápa jednu do druhej

DNES - 7:09Domáce

Posledných 25 rokov vládnu v Európskej únii (EÚ) kresťanskí demokrati, socialisti a najnovšie aj liberáli a výsledkom je, že sa únia potáca od krízy ku kríze.

Pri dopravnej nehode zahynul 32 ročný vodič motocykla

Pri dopravnej nehode zahynul 32 ročný vodič motocykla

VČERA - 21:59Domáce

V piatok 17. mája v čase okolo 19:25 hod. došlo v Žiline na križovatke ulíc Priemyselná a Cestárska k tragickej dopravnej nehode.

Pápež František vyjadruje v liste prezidentke blízkosť a solidaritu

Pápež František vyjadruje v liste prezidentke blízkosť a solidaritu

VČERA - 20:38Domáce

Pápež František zaslal v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica list prezidentke Zuzane Čaputovej, v ktorom vyjadruje blízkosť a solidaritu.

Robert Kaliňák: Cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť

Robert Kaliňák: Cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť

VČERA - 19:48Domáce

Na sociálnej sieti to uviedol podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že jedinou cestou vpred je sebareflexia.