• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

V prieskumoch pred primárkami konzervatívcov vedie expremiér Juppé

  • 9:39 28.09.2016
  • Paríž
V prieskumoch pred primárkami konzervatívcov vedie expremiér Juppé

Bývalý francúzsky premiér Alain Juppé by podľa prieskumov verejnej mienky vyhral prvé i druhé kolo primárok konzervatívcov, ktoré určia ich kandidáta na úrad prezidenta vo voľbách v roku 2017.

Bývalý francúzsky premiér a primátor mesta Bordeaux Alain Juppé by podľa prieskumov verejnej mienky vyhral prvé i druhé kolo primárok konzervatívcov, ktoré určia ich kandidáta na úrad prezidenta vo voľbách v roku 2017. Vyplýva to zo spoločného prieskumu inštitútov Kantar, Sofres a One Point. Informovala o tom dnes spravodajská rozhlasová stanica RTL.

Primárky sa v tábore konzervatívcov uskutočnia 20. a 27. novembra tohto roku. Prvé kolo prezidentských volieb je naplánované na 23. apríla 2017.

Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že v prvom kole primárok chce Juppého podporiť 39 percent opýtaných, kým jeho najväčšieho súpera, exprezidenta Nicolasa Sarkozyho, by volilo 33 percent respondentov. V rozhodujúcom druhom kole primárok by za Juppého hlasovalo 59 percent opýtaných, kým Sarkozyho by volilo 41 percent.

Obaja títo politici výrazne predbehli ostatných konzervatívnych kandidátov do primárok. V tábore konzervatívcov je ich celkovo sedem - okrem Juppého a Sarkozyho sa chce o nomináciu uchádzať aj Jean-Francois Copé, Francois Fillon, Nathalie Kosciusková-Morizetová, Bruno Le Maire a Jean-Frédéric Poisson.

Citovaný prieskum verejnej mienky sa uskutočnil v dňoch 21.-26. septembra a zúčastnilo sa ho 8031 potenciálnych voličov.

Kandidáti sa budú uchádzať o hlasy voličov v primárkach 20. novembra a ak ani jeden z nich nezíska viac ako 50 percent hlasov, druhé kolo hlasovania je naplánované na 27. novembra. Kandidátov čakajú aj tri veľké televízne debaty. V prípade druhého kola pribudne ešte jeden televízny duel.

Tentoraz sú stredopravé stranícke primárky otvorené, čo znamená, že v nich môže hlasovať takmer ktokoľvek. Stačí, ak je jeho meno vo voličskom zozname a zaplatí dve eurá na organizáciu hlasovania (obdobný poplatok pri primárkach vyžaduje aj Socialistická strana). Okrem toho musí hlasujúci podpísať vyhlásenie, že súhlasí "so stredopravými republikánskymi hodnotami".

12 20 pel dem
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

VČERA - 22:07Zahraničné

Prinajmenšom 200 propalestínskych demonštrantov zadržala vo štvrtok polícia v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

VČERA - 22:05Zahraničné

Členovia Severoatlantickej aliancie sú hlboko znepokojení nedávnymi hybridnými útokmi pripisovanými Rusku, ktoré zasiahli predovšetkým Britániu, Česko, Estónsko, Nemecko, Litvu, Lotyšsko a Poľsko.

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

VČERA - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú "skrytí brexiteri"

VČERA - 16:55Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

VČERA - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.