• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
19°Bratislava

Slovensko zvýšilo počet svojich vojakov na Cypre

  • 13:26 09.09.2016
  • Nitra
Slovensko zvýšilo počet svojich vojakov na Cypre

V rámci misie OSN - UNFICYP tam budú strážiť prímerie medzi tureckou a gréckou komunitou.

Slávnostným nástupom v priestoroch Protilietadlovej raketovej brigády v Nitre sa dnes skončila príprava nového kontingentu slovenských vojakov, ktorí odchádzajú na Cyprus. V rámci misie UNFICYP tam budú strážiť prímerie medzi tureckou a gréckou komunitou. Ako uviedol druhý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) Jindřich Joch, do operácie odchádza 90 profesionálnych vojakov.

Aj s nimi tak na Cypre bude 169 slovenských vojakov. Touto rotáciou si Ozbrojené sily SR plnia záväzok voči OSN a zvyšujeme našu účasť o desať profesionálnych vojakov. Toto zvýšenie vyplynulo z toho, že tie vzťahy na ostrove začínajú byť lepšie a otvára sa nový priechod medzi gréckou a tureckou časťou. Je vytvorený v Sektore štyri, teda v priestore našej roty. Takže je logické, že ozbrojené sily zvýšili svoj počet, aby bol tento nový priechod plne zabezpečený,“ vysvetlil Joch.

Ako pripomenul, aj napriek tomu, že na Cypre nedochádza k ozbrojeným konfliktom, rozhodne nepatrí misia UNFICYP medzi jednoduché. Sektor štyri, ktorý naši vojaci zabezpečujú, patrí medzi najväčšie a je v ňom pomerne veľa samostatných odlúčených pracovísk. Misia je preto náročná predovšetkým pre veliteľov. „Našou hlavnou zbraňou je tu slovo. To vštepujeme vojakom, ktorí tam idú, pretože to slovo dokáže viacej ako zbrane. Jedine dobré slovo dokáže urovnať vzťahy, ale zbrane určite nie. Je to teda skôr o diplomacii. Nie je to klasické nasadenie, pri ktorom by sme museli rinčať so zbraňami. To našou úlohou nie je, našou úlohou je kontrolovať, aby tam zbrane nerinčali,“ uviedol pre TASR Joch.

Nový kontingent slovenských vojakov začne svoju činnosťou na Cypre už na budúci týždeň. „Vymeníme niektoré pozície, ktoré je potrebné, aby tá práca pokračovala kontinuálne. Našou úlohou je udržať mier a o to sa snažíme diplomaciou, nie zbraňami. Snažíme sa využívať diskusiu s tureckou časťou obyvateľstva alebo s tou južnou gréckou časťou. Podporujeme aj rôzne mítingy a stretnutia, či už na regionálnej, alebo na mestskej úrovni. Jednoducho, našou zbraňou je mobil, automobil a komunikácia s ľuďmi,“ povedal o pôsobení slovenských vojakov na Cypre veliteľ Sektoru štyri Rudolf Eštók.

Misia UNFICYP na Cypre je jednu z najstarších misií OSN a trvá nepretržite od roku 1964. Slováci pôsobia na Cypre od roku 2001. Odchádzajúci vojaci majú za sebou intenzívny výcvik, do ktorého sú zakomponované aj operačné skúsenosti OS SR z ich doterajšieho pôsobenia v mierových misiách.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

DNES - 11:18Domáce

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd.

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

DNES - 9:07Domáce

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá dlhoročná europoslankyňa Anna Záborská aj naďalej v Európskej únii.

Vo vysokých polohách Tatier platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokých polohách Tatier platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo

DNES - 8:23Domáce

Vo Vysokých a Nízkych Tatrách platí v sobotu v polohách s nadmorskou výškou nad 1700 metrov mierne lavínové nebezpečenstvo.

V bytovom dome nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

V bytovom dome nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

DNES - 8:13Domáce

V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb. Jeden muž je mŕtvy.

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

VČERA - 22:00Domáce

Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom.