• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
15°Bratislava

V srdci Žitného ostrova sa spustila kampaň Chráňme naše mesto

  • 15:09 08.09.2016
  • Dunajská Streda,
V srdci Žitného ostrova sa spustila kampaň Chráňme naše mesto

Po úspešnej akcii proti vandalizmu, ktorá v roku 2013 získala prestížne ocenenie Asociácie PR na Slovensku, sa mesto Dunajská Streda rozhodlo motivovať svojich obyvateľov na separovaný zber odpadu.

Paralelne, so začiatkom školského roka, mesto Dunajská Streda spúšťa svoju ďalšiu verejnoprospešnú kampaň, ktorá potrvá do konca októbra. Po úspešnej akcii proti vandalizmu s názvom "Mám Ťa rád, Dunajská Streda!" ktorá v roku 2013 získala prestížne ocenenie Asociácie PR na Slovensku, sa mesto rozhodlo motivovať svojich obyvateľov na separovaný zber odpadu.

"Zvýšením podielu separovaného odpadu a s jeho správnym narábaním, by obyvatelia v značnej miere prispeli k ochrane vlastného životného prostredia a vďaka znížením nákladov na odvoz smetí by sme dosiahli značné úspory pre mesto. Okrem krajšieho životného prostredia, usporiadanejších a čistých zberných ostrovčekov a celkového krajšieho vzhľadu nášho mesta by to znamenalo v konečnom dôsledku aj to, že by sa znížili obyvateľom poplatky za odvoz komunálneho odpadu," konštatoval primátor Dunajskej Stredy Zoltán Hájos. "Čistotu v našom meste by sme radi dosiahli pozitívnou motiváciou a osvetou obyvateľov," pokračoval.

Od začiatku septembra sú v meste vyvesené pestrofarebné plagáty, cieľom ktorých je upriamiť pozornosť na separovanie. Dvojjazyčný slogan vo forme slovnej hry "odpadNEŠ" aktivizuje obyvateľov a vyjadruje myšlienku: Každý odpad má svoje miesto - odNES ho tam, kam patrí. Kampaň sa v značnej miere sústreďuje na mladú generáciu. Mesto v spolupráci so spoločnosťou .A.S.A. SLOVENSKO spúšťa súťaž v zbere papiera na všetkých základných školách v meste, v rámci čoho dve najusilovnejšie školy dostanú okrem finančnej motivácie aj vecné dary v celkovej hodnote 2000 eur, ako aj celodenný zájazd do Rakúska pre deti. Rozšíria sa aj obľúbené prednášky Smietko pre deti, o interaktívnu zábavu žiakov všetkých základných škôl mesta sa postarajú divadelníci spolku Rivalda z Dunajskej Stredy.

"Je nám veľkým potešením participovať na ďalšej zaujímavej verejnoprospešnej kampani v Dunajskej Strede a prispieť ňou k zvýšeniu životnej úrovne obyvateľov a ku skrášľovaniu tohto pekného mesta v srdci Žitného ostrova," uviedla Szilvia Néveri Varagya, konateľka spoločnosti aPRimage, s. r. o., s ktorou sa spája okrem iného aj kampaň Mám Ťa rád, Dunajská Streda! "Sme si vedomí toho, že s osvetou treba začať už od najmenších, aby sa už v mladom veku stala ochrana životného prostredia a v rámci nej aj separovanie odpadu prirodzenosťou. Obyvateľov sa tentoraz snažíme osloviť kreatívnymi, pozitívnymi a aktivizujúcimi prostriedkami."

Podľa spoločnosti .A.S.A. SLOVENSKO triedenie odpadu v Slovenskej republike zaostáva za okolitými krajinami. ".A.S.A. má dlhoročné skúsenosti so separáciou a zároveň aj ekologickou edukáciou, tak sa tešíme z tohto projektu kvôli tomu, že je zameraný na mladú generáciu, na základné školy. Práve tie deti, to čo sa naučia v škole, tie správne, dobré návyky, potom v domácnosti možno budú vedieť vystríhať rodičov: Pozor, tá plastová fľaša tam nepatrí, pozor, tá sklenená fľaška tiež. Prosím mamina, zvlášť! Preto táto myšlienka má veľký efekt a je to jedinečný projekt," vysvetlila Ester Méraiová hovorkyňa spoločnosti.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

DNES - 9:07Domáce

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá dlhoročná europoslankyňa Anna Záborská aj naďalej v Európskej únii.

Vo vysokých polohách Tatier platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokých polohách Tatier platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo

DNES - 8:23Domáce

Vo Vysokých a Nízkych Tatrách platí v sobotu v polohách s nadmorskou výškou nad 1700 metrov mierne lavínové nebezpečenstvo.

V bytovom dome nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

V bytovom dome nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

DNES - 8:13Domáce

V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb. Jeden muž je mŕtvy.

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

VČERA - 22:00Domáce

Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom.

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

VČERA - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.