• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
15°Bratislava

Aktivisti a dvaja poslanci tvrdia, že košický primátor klame

  • 13:31 08.09.2016
  • Košice
Aktivisti a dvaja poslanci tvrdia, že košický primátor klame

Okrem toho podľa nich Richard Raši porušuje sľub primátora a neštíti sa organizovať celoplošné aktivity proti obyvateľom.

Občianski aktivisti a dvaja poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Košiciach a mestskej časti Košice - Sever, ktorí sú nespokojní so zmenou zavádzania nového systému parkovania v Košiciach tvrdia, že primátor mesta Richard Raši dlhodobo klame, porušuje sľub primátora a neštíti sa organizovať celoplošné aktivity proti obyvateľom.

"Aktivisti takmer tri mesiace dennodenne upozorňujú na nefunkčnosť systému, pričom svoje podnety dopĺňajú stanoviskami odborníkov. Po dlhom mlčaní sa za posledný týždeň z aktívnych obyvateľov, ktorí obhajujú pravdu a spravodlivosť, stali na základe premysleného marketingu mesta ponižovaní radikáli, vykreslení ako ľudia, ktorí tolerujú vandalizmus a podľa slov Rašiho aj smrť," uviedli v spoločnom stanovisku poslanec MsZ v Košiciach Jaroslav Polaček a poslanec MsZ Košice - Sever Marcel Gibóda.

To, že na pondelkové (12.9.) zasadnutie mestského zastupiteľstva má dohliadať i štátna polícia, považujú aktivisti a poslanci za policajné manévre. "Aby tá vyvolala v nezainteresovaných strach a odradila ľudí, ktorí sa chystajú sledovať rokovanie mestského zastupiteľstva na magistráte mesta," uviedli v stanovisku.

Deklarácia proti násiliu z dielne EEI podporovaná primátorom je podľa ich slov priznaním, že sa mesto nevie účinne vyrovnať s ničením majetku a vandalizmom. "Je to jeden z mnohých dôvodov, kedy musí mesto reagovať, nie však naháňaním podpisov na zavádzajúce deklarácie, ktorých úlohou je škandalizácia obyvateľov, ale zákonom stanoveným postupom," tvrdia v stanovisku aktivisti a poslanci.

"Našou povinnosťou ako poslancov má by na základe zákonných ustanovení zrušenie všeobecne záväzného nariadenia, pretože dochádza k zjavnému všeobecnému ohrozeniu a škodám na majetku, ktoré mesto Košice výnimočne priznáva," uviedli poslanci Polaček a Gibóda.

"Eštebácke praktiky, vypočúvanie, zastrašovanie, ale aj údajne 'čisté návrhy' z radov bývalých opozičných poslancov, dohodnuté v uzavretých kanceláriách s cieľom zachovať biznis, nás len utvrdili, že v Košiciach sú záujmy obyvateľov nepodstatné," dodal Polaček.

Aktivisti sa podľa hovorkyne Košíc Lindy Šnajdárovej odmietli podpísať pod text deklarácie odsudzujúcej násilie v našom meste. Namiesto toho podľa jej slov medializovali ďalšie výhovorky. Ako tvrdí, aktivisti nechcú akceptovať, že práve odmietnutie násilia - razantné, spoločné a jednoznačné - od začiatku má a stále môže prispieť k zvládnutiu organizácie zasadnutia MsZ.

"Mesto Košice preto ešte raz vyzýva aktivistov, aby sa verejne prihlásili k deklarácii odsudzujúcej násilie v našom meste a dali tak jasne najavo, že majú záujem o demokratické riešenie, ktoré prinesie vylepšenie parkovacieho systému v rezidentských zónach," informovala dnes Šnajdárová s tým, že aktivistov vyzývajú, aby predložili petíciu s podpismi proti parkovaniu.

Aktivistov mesto tiež vyzýva, aby sa začali správať zodpovedne a neodmietali konštruktívne návrhy na vylepšenie parkovacieho systému v rezidentských zónach v prospech Košičanov, ako to urobili v prípade návrhu opozičného poslanca Mestského zastupiteľstva v Košiciach Miroslava Špaka. "Ten odporúča založenie spoločného podniku mesta Košice a parkovacej spoločnosti. Mesto Košice je pripravené rokovať nielen o tomto, ale aj o ďalších návrhoch," dodala Šnajdárová.

Od 1. júla sa zóna plateného parkovania v centre mesta rozšírila o desať mestských lokalít. Košickí mestskí poslanci schválili v polovici júna bratislavskej spoločnosti EEI prenájom viacerých úsekov miestnych komunikácií na dočasné parkovanie motorových vozidiel. Tento krok sa stretol s vlnou nevôle a aktivisti zvolali viacero protestov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

DNES - 9:07Domáce

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá dlhoročná europoslankyňa Anna Záborská aj naďalej v Európskej únii.

Vo vysokých polohách Tatier platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokých polohách Tatier platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo

DNES - 8:23Domáce

Vo Vysokých a Nízkych Tatrách platí v sobotu v polohách s nadmorskou výškou nad 1700 metrov mierne lavínové nebezpečenstvo.

V bytovom dome nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

V bytovom dome nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb, jeden muž je mŕtvy

DNES - 8:13Domáce

V bytovom dome v Rohožníku v okrese Malacky nahlásili bodné poranenia u viacerých osôb. Jeden muž je mŕtvy.

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

VČERA - 22:00Domáce

Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom.

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

VČERA - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.