• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
14°Bratislava

Šéf NATO je ďalším významným politikom, ktorý navštívi Turecko

  • 21:51 06.09.2016
  • Brusel
Šéf NATO je ďalším významným politikom, ktorý navštívi Turecko

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu zase prvýkrát od pokusu o prevrat zavíta do Rady Európy. Na jej pôde vyjadrí Turecku solidaritu aj slovenský štátny tajomník Lukáš Parízek.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg navštívi vo štvrtok a piatok Turecko. S odvolaním sa na oznámenie aliancie o tom informovala dnes agentúra DPA.

Stoltenberg vycestuje do Turecka v čase série návštev viacerých európskych lídrov, ktorá nasleduje po krátkom diplomatickom vákuu, spôsobenom zmareným pokusom o prevrat v tejto strategicky významnej krajine.

Vzťahy medzi Tureckom a viacerými európskymi mocnosťami nakrátko ochladli po zmarenom pokuse o štátny prevrat z polovice júla. Po neúspešnom puči totiž nasledovali kontroverzné čistky v tureckej štátnej službe, súdnictve a armáde. Vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana tiež nechala pozatýkať tisícky údajných kolaborantov so strojcami prevratu, doplnila agentúra DPA.

Nedávno sa cesty európskych predstaviteľov do Turecka obnovili. V piatok sa napríklad v Ankare objaví šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová.

Turecko je členskou krajinou NATO, o vstup do EÚ sa zatiaľ iba usiluje.

Stoltenberga čakajú v Ankare vo štvrtok a piatok rokovania s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, premiérom Binalim Yildirimom, ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušoglom a ministrom obrany Fikrim Išikom, oznámilo v tlačovom vyhlásení NATO.

NATO v reakcii na nevydarený puč ešte v auguste vyhlásilo, že členstvo Ankary v aliancii sa touto udalosťou nespochybňuje.

Šéf tureckej diplomacie prvýkrát od pokusu o prevrat zavíta do Rady Európy

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt sa v stredu zúčastní na zasadnutí Výboru zástupcov ministrov Rady Európy (RE) v Štrasburgu. Na dvojdňovom zasadnutí výboru Slovensko zastupuje štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Lukáš Parízek.

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu. Foto: TASR/AP

Bude to prvé riadne stretnutie tohto výboru po letnej prestávke a júlovom neúspešnom pokuse o prevrat v Turecku. Médiá na zasadnutie nebudú mať prístup, ale je naplánovaná tlačová konferencia tureckého ministra Čavušogla s generálnym tajomníkom RE Thorbjörnom Jaglandom a predsedníčkou Výboru ministrov RE Marinou Kaljurandovou.

Štátny tajomník Lukáš Parízek vyjadrí Turecku na pôde Rady Európy solidaritu

Slovensko na pôde Rady Európy (RE) vyjadrí solidaritu tureckým občanom a tamojším demokraticky zvoleným inštitúciám, vyhlásil dnes štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek. Ten bude v stredu zastupovať Slovensko na zasadnutí Výboru zástupcov ministrov RE v Štrasburgu, na ktorom sa zúčastní aj turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu.

Na snímke štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáš Parízek. Foto: MZVaEZ SR

"Na rokovanie prichádzam so základnou tézou, že je dôležité využiť platformu Rady Európy, kde je Turecko plnoprávnym členom, na spoločnú diskusiu o aktuálnej situácii v danej krajine a jej ďalšom vývoji," uviedol Parízek v súvislosti so stredajším rokovaním.

Bude to prvé riadne stretnutie tohto výboru po letnej prestávke a júlovom neúspešnom pokuse o prevrat v Turecku. Médiá na zasadnutie nebudú mať prístup, ale pred samotným rokovaním je naplánovaná tlačová konferencia tureckého ministra Čavušogla s generálnym tajomníkom RE Thorbjörnom Jaglandom a predsedníčkou Výboru ministrov RE Marinou Kaljurandovou.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby spájaného s korupciou

Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby spájaného s korupciou

DNES - 6:21Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal vedúceho oddelenia kybernetickej bezpečnosti spravodajskej služby SBU Iľľu Viťuka. Ukrajinské médiá ho spájajú s obvineniami z korupcie.

Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine

Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine

DNES - 6:14Zahraničné

Spojené štáty obvinili v stredu Rusko z toho, že použilo proti ukrajinským silám chemickú zbraň v rozpore s medzinárodným dohovorom o zákaze tejto výzbroje.

Duda: Poľsko chce využiť predsedníctvo v EÚ na upevnenie vzťahov s USA

Duda: Poľsko chce využiť predsedníctvo v EÚ na upevnenie vzťahov s USA

DNES - 6:12Zahraničné

Nadchádzajúce predsedníctvo Poľska v Rade Európskej únie sa bude zameriavať na posilnenie spolupráce so Spojenými štátmi a Ukrajinou. Povedal to v stredu poľský prezident Andrzej Duda.

V Moskve vystavili západnú vojenskú techniku ukoristenú počas vojny na Ukrajine

V Moskve vystavili západnú vojenskú techniku ukoristenú počas vojny na Ukrajine

VČERA - 16:31Zahraničné

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

Von der Leyenová v Bruseli pri vlajke EÚ oslávila 20. výročie rozšírenia

Von der Leyenová v Bruseli pri vlajke EÚ oslávila 20. výročie rozšírenia

VČERA - 16:28Zahraničné

Niekoľko stoviek občanov členských krajín Európskej únie si v stredu doobeda rozvinutím obrovskej vlajky EÚ v bruselskom parku Parc du Cinquantenaire pripomenulo "veľké rozšírenie" z roku 2004.