• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
15°Bratislava

Erdogan: Turecko vyčistilo severe Sýrie od IS a kurdských militantov

  • 11:50 02.09.2016
  • Ankara
Erdogan: Turecko vyčistilo severe Sýrie od IS a kurdských militantov

Kurdské milície, ktoré Turecko považuje za teroristickú skupinu, však zatiaľ nesplnili požiadavku, aby sa stiahli za východný breh rieky Eufrat.

Turecku sa podarilo vyhnať militantov Islamského štátu (IS) a kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG) z oblasti na severe Sýrie, ktorá dosahuje rozlohu 400 štvorcových kilometrov. Uvedené kurdské milície, považované Tureckom za teroristickú skupinu, však zatiaľ nesplnili požiadavku, aby sa stiahli za východný breh rieky Eufrat, vyhlásil dnes podľa agentúry Reuters turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecko začalo minulý týždeň v spolupráci s jednotkami Slobodnej sýrskej armády cezhraničnú ofenzívu v Sýrii, ktorej pripisuje dvojaký cieľ - vyčistiť prihraničnú oblasť od džihádistov a zároveň zamedziť tomu, aby kurdské sily uvoľnený priestor využili na rozšírenie územia pod svojou kontrolou.

Erdogan oznámil dnes ráno na tlačovej konferencii, že pozemná operácia Štít Eufratu so zameraním na dobytie sýrskeho mesta Džarábulus a jeho okolia bola úspešná. Poprel však tvrdenia, že YPG sa stiahla do kurdského regiónu za Eufratom.

Samotné milície YPG vyhlasujú, že požiadavku Ankary splnili, čo je z veľkej časti pravda i podľa predstaviteľov USA, ktoré podporujú kurdské sily v boji proti IS.

"Hovoria teraz, že YPG prešli (za Eufrat). My hovoríme, že neprešli. Vychádzame z nášho vlastného pozorovania," vyjadril sa turecký prezident.

Turecko sa obáva, že ťaženie Kurdov v Sýrii môže byť podporou pre kurdských militantov, ktorí vedú povstanie na tureckej pôde. Spojené štáty však YPG v predošlých bojoch proti IS podporovali ako súčasť koalície Sýrske demokratické sily (SDF). Terajšia ofenzíva Turecka znepokojila Washington, pričom americkí predstavitelia naliehajú na Ankaru, aby svoje útoky zameriavala predovšetkým proti IS.

"Nikto od nás nemôže očakávať, že dovolíme vytvorenie teroristického koridoru na našej južnej hranici," povedal v tejto súvislosti Erdogan a doplnil, že Turecko sa zasadzovalo za vznik tzv. bezpečnej zóny v Sýrii, iné svetové veľmoci však túto myšlienku nepodporili.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

DNES - 22:07Zahraničné

Prinajmenšom 200 propalestínskych demonštrantov zadržala vo štvrtok polícia v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

DNES - 22:05Zahraničné

Členovia Severoatlantickej aliancie sú hlboko znepokojení nedávnymi hybridnými útokmi pripisovanými Rusku, ktoré zasiahli predovšetkým Britániu, Česko, Estónsko, Nemecko, Litvu, Lotyšsko a Poľsko.

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.