• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
15°Bratislava

Venezuelčania masovo demonštrovali za referendum o odvolaní prezidenta

  • 9:31 02.09.2016
  • Caracas
Venezuelčania masovo demonštrovali za referendum o odvolaní prezidenta

Demonštranti zablokovali hlavné ulice metropoly Caracas a bezpečnostné zložky proti nim použili slzotvorný plyn.

Desaťtisíce Venezuelčanov vyšli vo štvrtok do ulíc hlavného mesta Caracas, kde požadovali skoré vypísanie referenda o odvolaní prezidenta Nicolása Madura. Agentúra DPA uviedla, že demonštranti zablokovali hlavné ulice metropoly a bezpečnostné zložky proti nim použili slzotvorný plyn.

Protestnú akciu pod názvom "Uchvátenie Caracasu" zvolala opozičná koalícia Okrúhly stôl demokratickej jednoty (MUD) v súvislosti s načasovaním požadovaného referenda o Madurovi, ktoré je dôležité, pokiaľ majú byť odporcovia prezidenta úspešní. Opozícia obviňuje hlavný volebný orgán v krajine z úmyselného zdržiavania predpísaného procesu, aby bol premeškaný posledný termín, v ktorom by referendum na základe ústavy viedlo k predčasným voľbám a mohlo by tak pripraviť o moc vládnucich socialistov.

David Smolansky, opozičný starosta caracaskej časti El Hatillo, potvrdil, že odporcovia Madura požadujú referendum ešte v tomto roku, aby bolo možné "obnoviť slobodu a právny štát".

Masová opozičná demonštrácia sa konala v období vážnej ekonomickej krízy vo Venezuele, kde má mnoho obyvateľov ťažkosti zaobstarať si potraviny či lieky.

V uliciach boli aj podporovatelia Madura

Vo štvrtok vyšli do ulíc Caracasu aj tisíce podporovateľov Madura a vzhľadom na obavy z možných potýčok vláda nasadila 10.000 dodatočných príslušníkov bezpečnostných zložiek. "Nechceme, aby zvíťazilo násilie. Sme za mier a rozumnosť," povedal politik vládnucej Zjednotenej socialistickej strany Venezuely (PSUV) Héctor Rodríguez.

Podľa agentúry AP bola štvrtková demonštrácia najväčšou ukážkou sily venezuelskej opozície za posledné roky a predchádzalo jej zadržanie viacerých popredných aktivistov. Ku koncu opozičnej akcie sa polícia dostala do potýčky s malou skupinou demonštrantov, na čo zatkla niekoľko mladíkov.

Samotný Maduro pred svojimi priaznivcami vyhlásil, že vládnym orgánom sa podarilo zmariť puč, ktorý opozícia údajne plánovala podobne ako v roku 2002. Osoby zatknuté v tejto súvislosti boli podľa neho vybavené vojenskými uniformami a plastickou trhavinou, pričom mali strieľať do davu v preoblečení za príslušníkov národnej gardy.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

DNES - 22:07Zahraničné

Prinajmenšom 200 propalestínskych demonštrantov zadržala vo štvrtok polícia v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

DNES - 22:05Zahraničné

Členovia Severoatlantickej aliancie sú hlboko znepokojení nedávnymi hybridnými útokmi pripisovanými Rusku, ktoré zasiahli predovšetkým Britániu, Česko, Estónsko, Nemecko, Litvu, Lotyšsko a Poľsko.

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.