• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

USA uvalili sankcie na Putinov most na Krym

  • 6:10 02.09.2016
  • Washington
USA uvalili sankcie na Putinov most na Krym

Agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že ruský prezident Vladimir Putin pripisuje tomuto projektu mimoriadnu dôležitosť. Na sankčný zoznam pribudol okrem iných aj energetický gigant Gazprom.

Spojené štáty uvalili vo štvrtok sankcie na spoločnosti, ktoré sa podieľajú na výstavbe mosta cez Kerčský prieliv, ktorý má spojiť pevninské Rusko s anektovaným Krymským polostrovom.

Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že ruský prezident Vladimir Putin pripisuje tomuto projektu mimoriadnu dôležitosť.

Na aktualizovaný sankčný zoznam ministerstva financií USA, ktorý bol zavedený po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym v roku 2014, pribudli dnes desiatky právnických a fyzických osôb.

Nové "prírastky" na americkej čiernej listine zahŕňajú viaceré dcérske firmy ruského energetického gigantu Gazprom, ako aj 11 krymských predstaviteľov.

Na zoznam bolo pridaných aj sedem spoločností, ktoré sa priamo podieľajú na stavbe 19 kilometrov dlhého cestného a železničného mosta cez Kerčský prieliv. Dominantné postavenie medzi nimi majú podniky SGM-Most a Mostotrest.

Na archívnej snímke výstavba v úzkom Kerčskom prielive. Foto: TASR/AP

Prvý z nich je pobočkou firmy Strojgazmontaž, hlavnej dodávateľskej spoločnosti celého projektu, ktorá je na sankčnom zozname USA už nejaký čas. Tú vlastní blízky Putinov spojenec Arkadij Rotenberg. Mostotrest je zase jedným z hlavných staviteľom mostov v Rusku.

Podľa ruského ministerstva dopravy by mal byť most dokončený podľa plánu, teda v decembri 2018 a náklady na jeho výstavbu by mali dosiahnuť 3,2 miliardy dolárov. Kritici však pochybujú, či sa projekt podarí zavŕšiť v stanovenom čase a s vyčleneným rozpočtom.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

VČERA - 22:07Zahraničné

Prinajmenšom 200 propalestínskych demonštrantov zadržala vo štvrtok polícia v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

VČERA - 22:05Zahraničné

Členovia Severoatlantickej aliancie sú hlboko znepokojení nedávnymi hybridnými útokmi pripisovanými Rusku, ktoré zasiahli predovšetkým Britániu, Česko, Estónsko, Nemecko, Litvu, Lotyšsko a Poľsko.

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

VČERA - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú "skrytí brexiteri"

VČERA - 16:55Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

VČERA - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.