• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

V častiach Afriky pozorovali prstencové zatmenie Slnka

  • 15:22 01.09.2016
  • Goma
V častiach Afriky pozorovali prstencové zatmenie Slnka

Prstencové zatmenie Slnka je osobitný druh zatmenia, pri ktorom sa stred Mesiaca dostane presne pred stred Slnka, ale svojou plochou nezatieni celý povrch Slnka.

V niektorých častiach Afriky bolo dnes možné pozorovať prstencové zatmenie Slnka. Približne na tri minúty Mesiac takmer úplne zakryl slnečný kotúč, z ktorého bolo vidieť len tenký pásik na okrajoch, uviedla agentúra DPA.

Tento astronomický jav sa dal pozorovať v páse, ktorý začínal v Gabone v západnej Afrike, pokračoval cez Konžskú republiku a končil na severe Mozambiku vo východnej časti kontinentu. Vo väčšine afrických krajín ležiacich mimo neho, napríklad v Pobreží Slonoviny, Tanzánii či Juhoafrickej republike, bolo však viditeľné len čiastočné zatmenie.

Mnohí Afričania prikladajú tomuto fenoménu stále nadprirodzený význam. "Je to boj medzi bohmi... a Slnko nesmie prehrať s Mesiacom. V takom prípade by nás mohla postihnúť katastrofa," citovala DPA Josephinu Nikamandjiovú, ktorá pracuje v rwandskom meste Gisenyi ako slúžka.

Prstencové zatmenie Slnka je osobitný druh zatmenia, pri ktorom sa stred Mesiaca dostane presne pred stred Slnka, ale svojou plochou nezatieni celý povrch Slnka, pretože slnečný kotúč je viditeľný na okrajoch. Tento úkaz nastáva vtedy, ak je Mesiac na svojej eliptickej obežnej dráhe dostatočne ďaleko od Zeme, preto jeho zdanlivá veľkosť na oblohe v porovnaní so Slnkom je menšia ako pri úplnom zatmení. Vzdialenosť Mesiaca od Zeme pritom kolíše v rozpätí 356.000-407.000 kilometrov.

Dnešné prstencové zatmenie Slnka sa začalo o 08.13 h SELČ a skončilo sa o 14.00 h SELČ. Svoj vrchol dosiahlo o 11.06 h SELČ.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

VČERA - 22:07Zahraničné

Prinajmenšom 200 propalestínskych demonštrantov zadržala vo štvrtok polícia v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

VČERA - 22:05Zahraničné

Členovia Severoatlantickej aliancie sú hlboko znepokojení nedávnymi hybridnými útokmi pripisovanými Rusku, ktoré zasiahli predovšetkým Britániu, Česko, Estónsko, Nemecko, Litvu, Lotyšsko a Poľsko.

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

VČERA - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú "skrytí brexiteri"

VČERA - 16:55Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

VČERA - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.