• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
18°Bratislava

Turecko prepustilo z armády ďalších 820 príslušníkov

  • 12:48 01.09.2016
  • Istanbul
Turecko prepustilo z armády ďalších 820 príslušníkov

Vláda spustila rozsiahle zásahy a čistky namierené proti hnutiu, ktoré riadi islamský duchovný Fethullah Gülen žijúci v USA.

Vyše 800 ďalších príslušníkov prepustili z tureckej armády v rámci najnovších čistiek, ktoré vláda robí po júlovom neúspešnom prevrate. Informovala o tom dnes turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

Podľa Anadolu ministerstvo národnej obrany prepustilo pre stratu dôvery z pozemných a námorných síl 820 príslušníkov. Z nich 648 sa už nachádzalo vo väzbe, citovala zo správy svetová agentúra AP.

Vláda spustila rozsiahle zásahy a čistky namierené proti hnutiu, ktoré riadi islamský duchovný Fethullah Gülen žijúci v USA. Ankara obviňuje práve Gülena a jeho prívržencov z júlového násilného pokusu o puč, ktorý si vyžiadal viac ako 270 ľudských životov. Gülen popiera akúkoľvek účasť na pokuse o prevrat.

Turecká vláda teraz podniká čistky - kvôli vypočúvaniu zadržala už približne 35.000 ľudí, z nich vyše 17.000 bolo aj formálne zatknutých a čaká ich súdny proces. Desaťtisíce ďalších ľudí boli dočasne odvolané alebo úplne prepustené zo zamestnania a týka sa to aj tisícov príslušníkov armády.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.