• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
21°Bratislava

Pučisti chceli obviniť Erdogana zo spolupráce s kurdskými militantmi

  • 16:36 20.07.2016
  • Ankara
Pučisti chceli obviniť Erdogana zo spolupráce s kurdskými militantmi

Rovnaké obvinenia mali byť vznesené aj voči bývalému premiérovi a exministrovi zahraničných vecí Ahmetovi Davutoglovi či šéfovi tajnej služby MIT Hakanovi Fidanovi.

Organizátori minulotýždňového pokusu o prevrat v Turecku plánovali obviniť prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zo spolupráce so zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK). Vyplýva to z dokumentu, ktorí získali vyšetrovatelia objasňujúci pozadie neúspešného prevratu.

Rovnaké obvinenia mali byť vznesené aj voči bývalému premiérovi a exministrovi zahraničných vecí Ahmetovi Davutoglovi či šéfovi tajnej služby MIT Hakanovi Fidanovi. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na správy tureckých štátnych médií.

Erdogan a jeho spolupracovníci mali čeliť obvineniam v súvislosti s mierovým procesom z rokov 2009- 2015, keď sa turecká vláda pokúšala urovnať konflikt s kurdskými separatistami.

Prímerie stroskotalo pred rokom a turecké sily následne spustili ofenzívu proti PKK na juhovýchode krajiny. Povstalci odpovedali sériou útokov voči tureckej armáde a polícií. Turecké vzdušné sily pravidelne bombardujú aj pozície PKK v severnom Iraku, kde má organizácia svoj hlavný stan.

Od piatkového pokusu o prevrat zadržali v Turecku vyše 6 000 príslušníkov armády vrátane viac ako 100 generálov. Medzi zadržanými sú aj velitelia druhej a tretej armády tureckých pozemných síl, ktoré sa hlavnou mierou podieľajú na boji proti PKK.

Cez Turecko prúdi do Sýrie týždenne zhruba 100 džihádistov IS

Francúzska vojenská spravodajská služba odhaduje, že cez Turecko prichádzajú do Sýrie ešte stále desiatky cudzincov týždenne, aby sa tam pripojili k teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Informoval o tom dnes francúzsky denník Le Figaro, ktorého údaje prevzala agentúra Reuters.

"Podľa Riaditeľstva vojenského spravodajstva (DRM) v Paríži naďalej každý týždeň prichádza približne 100 cudzincov cez Turecko do Sýrie, aby sa pridali k IS," uviedol denník s odvolaním sa na svoje zdroje. Francúzske ministerstvo obrany sa k zverejnenému článku zatiaľ nevyjadrilo.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault podľa Reuters ešte v nedeľu vyhlásil, že je potrebné sa pýtať, či môže byť Turecko naďalej partnerom v boji proti IS v Sýrii. Túto otázku chce Ayrault položiť na zasadnutí medzinárodnej koalície proti IS, ktoré sa uskutoční vo štvrtok vo Washingtone.

Turecký parlament vyjadril odmietavý postoj k pokusu o štátny prevrat

Politické strany zastúpené v tureckom parlamente vyjadrili spoločný odmietavý postoj k minulotýždňovému pokusu o vojenský prevrat v krajine, pričom vyzvali na vyhýbanie sa "násilným aktom, ktoré sú za hranicami demokratických reakcií".

"Veľké národné zhromaždenie Turecka si splnilo svoju povinnosť ako zástupca skvelého a hrdinského národa pod hrozbou bômb a guliek. Opäť raz ukázalo, že je zhromaždením hodným svojho ľudu," uvádza sa v uznesení parlamentu, ktoré poskytlo dnes agentúre TASR veľvyslanectvo Tureckej republiky v SR. Jednomyseľná a rozhodná odozva zákonodarcov na "tento odporný pokus o puč" je podľa neho "extrémne dôležitá pre ďalšie budovanie demokracie v Turecku".

"To, že všetky politické strany v zhromaždení stáli pri sebe so spoločným postojom a rétorikou, je historickým okamihom," komentuje parlament vlastnú odozvu na vzburu časti armády z noci na sobotu. Táto skutočnosť bude podľa neho "ako taká zachytená v dejinách" a "ďalej posilní národ a národnú vôľu".

Národné zhromaždenie tiež upozorňuje, že aktérov nevydareného prevratu nechá "zaplatiť tú najvyššiu daň v medziach právneho štátu". "Táto deklarácia je dôkazom, že v Turecku nebude už nič také ako doteraz."

Pod uznesením sú podpísaní podpredseda parlamentu Ismail Kahraman, premiér Binali Yildirim ako predseda vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja, líder opozičnej Republikánskej ľudovej strany Kemal Kiličdaroglu, ako aj predseda Strany národnej akcie Devlet Bahčeli a zástupca predsedu Ľudovodemokratickej strany Idris Baluken.

Parlamentné strany v prijatom dokumente vzdávajú poctu obetiam násilia a želajú skoré uzdravenie zraneným, ale aj "rýchle zotavenie národu", a zdravia "všetky priateľské a bratské krajiny", ktoré Turecko v súvislosti s pokusom o prevrat podporili.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

DNES - 13:08Zahraničné

Severoatlantická aliancia intenzívnejším financovaním vojny na Ukrajine robí míľové kroky smerom k tomu, aby prekročila predtým stanovené červené čiary, vyhlásil Péter Szijjártó.

Spojené štáty žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali len ľudia

Spojené štáty žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali len ľudia

DNES - 8:22Zahraničné

Washington vo štvrtok vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku Spojených štátov a ďalších krajín, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia.

Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby spájaného s korupciou

Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby spájaného s korupciou

DNES - 6:21Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal vedúceho oddelenia kybernetickej bezpečnosti spravodajskej služby SBU Iľľu Viťuka. Ukrajinské médiá ho spájajú s obvineniami z korupcie.

Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine

Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine

DNES - 6:14Zahraničné

Spojené štáty obvinili v stredu Rusko z toho, že použilo proti ukrajinským silám chemickú zbraň v rozpore s medzinárodným dohovorom o zákaze tejto výzbroje.

Duda: Poľsko chce využiť predsedníctvo v EÚ na upevnenie vzťahov s USA

Duda: Poľsko chce využiť predsedníctvo v EÚ na upevnenie vzťahov s USA

DNES - 6:12Zahraničné

Nadchádzajúce predsedníctvo Poľska v Rade Európskej únie sa bude zameriavať na posilnenie spolupráce so Spojenými štátmi a Ukrajinou. Povedal to v stredu poľský prezident Andrzej Duda.