• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
15°Bratislava

Hlavná pravicová strana podporuje návrh AKP obnoviť trest smrti

  • 16:22 19.07.2016
  • Istanbul
Hlavná pravicová strana podporuje návrh AKP obnoviť trest smrti

Strana národnej akcie podporila dnes návrh na obnovenie trestu smrti v krajine, a to aj napriek varovaniu medzinárodného spoločenstva, že by sa tým Turecko mohlo izolovať.

Hlavný turecký pravicový subjekt Strana národnej akcie (MHP) podporil dnes návrh na obnovenie trestu smrti v krajine, a to aj napriek varovaniu medzinárodného spoločenstva, že by sa tým Turecko mohlo izolovať.

Šéf pravičiarov Devlet Bahčeli podľa agentúry DPA povedal, že ak je vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) premiéra Recepa Tayyipa Erdogana pripravená tento ústavný návrh predložiť, MHP ho podporí.

Spolu budú mať obe strany dostatok hlasov na to, aby vyzvali na referendum o obnovení trestu smrti, ktorý v Turecku zrušili v roku 2004. Na schválenie referenda je postačujúca jednoduchá parlamentná väčšina.

Erdogan v pondelok v prvom rozhovore, ktorý poskytol po pokuse o vojenský prevrat, povedal, že bude s poslancami o obnovení trestu smrti hovoriť a že "schváli akékoľvek rozhodnutie (v tejto veci), ktoré vzíde z parlamentu".

Obnovenie najvyššieho trestu znepokojilo západných spojencov Turecka. Európska únia, o členstvo v ktorej sa Turecko uchádza od roku 1999, trest smrti nepripúšťa.

Členovia zahraničného výboru Európskeho parlamentu sa dnes zišli, aby rokovali o pokuse o puč v Turecku po tom, ako ministri zahraničných vecí EÚ v Bruseli v spoločnom vyhlásení vyzvali v pondelok turecké orgány na "zdržanlivosť" s tým, že "treba urobiť všetko pre to, aby sa zabránilo ďalšiemu násiliu... a pre obnovenie pokoja."

Turecký admirál je od prevratu nezvestný, rovnako aj 14 lodí

Štrnásť tureckých vojenských lodí je nezvestných od nedávneho neúspešného pokusu o prevrat v krajine. Panujú obavy, že ich velitelia mohli byť zapletení do puču a snažia sa dezertovať. Informoval o tom dnes internetový server novín The Times.

Kontakt sa nedarí nadviazať ani s veliteľom tureckých námorných síl admirálom Veyselom Köseleom, uviedol pre The Times nemenovaný zdroj.



Nie je však známe, či Kösele patrí medzi strojcov pokusu o zosadenie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, alebo ho zadržiavajú ako rukojemníka pučisti, ktorí sú na úteku.

Samotný Erdogan tvrdí, že sa takmer stal obeťou atentátu pri útoku ozbrojencov na letovisko na juhozápade Turecka, kde sa práve zdržiaval. Povedal, že dvaja členovia jeho ochranky boli zabití, dodali noviny The Times.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

DNES - 10:03Zahraničné

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Útočník zastrelil influencerku z TikToku pred jej domom

Útočník zastrelil influencerku z TikToku pred jej domom

DNES - 7:01Zahraničné

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade.

Bieloruskí hekeri oznámili, že sa nabúrali do siete bieloruskej KGB

Bieloruskí hekeri oznámili, že sa nabúrali do siete bieloruskej KGB

DNES - 6:56Zahraničné

Bieloruská hekerská aktivistická skupina vyhlásila, že sa nabúrala do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB v tejto krajine.

Britský kráľ Karol III. sa vráti k verejným povinnostiam v obmedzenom režime

Britský kráľ Karol III. sa vráti k verejným povinnostiam v obmedzenom režime

DNES - 5:44Zahraničné

Britský kráľ Karol III. sa na budúci týždeň v obmedzenej miere vráti k verejným povinnostiam, informoval v piatok Buckinghamský palác.

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

VČERA - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.