• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
16°Bratislava

Na Sibíri sa stratilo lietadlo s desiatimi pasažiermi

  • 12:58 01.07.2016
  • Moskva
Na Sibíri sa stratilo lietadlo s desiatimi pasažiermi

Pátrania sa zúčastňuje takmer 300 ľudí, situáciu na mieste im komplikuje hustý dym. Podľa meteorológov sa situácia ku koncu dnešného dňa má ešte ďalej zhoršovať.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie pátra po lietadle typu Il-76, ktoré sa v Irkutskej oblasti na Sibíri zúčastňovalo na hasení lesných požiarov a je nezvestné.

Nezvestný stroj je najväčším hasičským lietadlom na svete, keď pri jednom zásahu dokáže na miesto požiaru dopraviť a zhodiť 42 ton vody.

Ministerstvo nariadilo pátraciu akciu, na ktorej sa zúčastňuje deväť lietadiel a takmer 300 ľudí. Z Moskvy dnes vypravia na Sibír ďalšie skupiny záchranárov. Pátranie na mieste sťažuje hustý dym a podľa meteorológov sa situácia ku koncu dnešného dňa má ešte ďalej zhoršovať.

Na palube lietadla sa v čase štartu nachádzalo desať členov posádky. Podľa ministerstva ide o ľudí s veľkými skúsenosťami pri hasení požiarov, záchranných prácach a humanitárnych letoch.

Lietadlo dnes ráno odštartovalo z letiska smerom do bajandajevského okresu Irkutskej oblasti. Po asi hodine letu, keď lietadlo letelo vo výške asi 300 metrov, sa kontakt s ním prerušil. Lietadlo malo vtedy za sebou asi hodinu letu a zásoby paliva mu mali stačiť celkovo na tri hodiny.

Lietadlo prešlo predletovou kontrolou, pri ktorej sa nezistili žiadne nedostatky.

Za posledných 24 hodín sa v Rusku plocha územia zachváteného lesnými požiarmi zväčšila o ďalších 17 percent - na 44 500 hektárov, pričom situácia sa podľa ministerstva pre mimoriadne situácie stále zhoršuje. Väčšina požiarov vyčíňa v ťažko prístupnom teréne.

Ako informovala agentúra TASS, najzložitejšia situácia je v Irkutskej oblasti, kde horí 30 000 hektárov porastov, a najviac v Kačugskom okrese, kde sa aj stratilo lietadlo Il-76. V tomto regióne evidujú 11 ohnísk lesných požiarov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prvá

Prvá "extrémna" slnečná búrka za vyše 20 rokov priniesla polárnu žiaru

DNES - 6:45Zahraničné

Najsilnejšia slnečná búrka za viac ako dve desaťročia zasiahla v piatok Zem, pričom na oblohe od austrálskej Tasmánie až po Britániu vyvolala veľkolepé svetelné predstavenia.

Zelenskyj: Na celej frontovej línii na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje

Zelenskyj: Na celej frontovej línii na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje

DNES - 6:41Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje.

Európski prezidenti vyzývajú voličov, aby bránili demokraciu

Európski prezidenti vyzývajú voličov, aby bránili demokraciu

DNES - 6:39Zahraničné

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier spolu s hlavami štátov Rakúska a Talianska vyzval na obranu európskych hodnôt v júnových voľbách do Európskeho parlamentu.

Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy, Kyjevu vyjadril podporu

Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy, Kyjevu vyjadril podporu

VČERA - 21:42Zahraničné

Spojené štáty v piatok vyhlásili, že očakávajú zintenzívnenie novej ruskej ofenzívy na Ukrajine. Vyjadrili však dôveru Kyjevu a zároveň pochybnosti o výrazných úspechoch Moskvy.

VZ OSN schválilo rezolúciu, ktorá odporúča prijať Palestínčanov za členov OSN

VZ OSN schválilo rezolúciu, ktorá odporúča prijať Palestínčanov za členov OSN

VČERA - 20:54Zahraničné

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.