• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

V Turecku zadržali 11 podozrivých atentátnikov z Instanbulu

  • 16:38 01.07.2016
  • Istanbul
V Turecku zadržali 11 podozrivých atentátnikov z Instanbulu

Celkový počet džihádistov zadržaných v súvislosti s útokom stúpol na 24. Americký kongresman za hlavného organizátora označil muža z Čečenska, po ktorom pátrajú.

Turecká polícia dnes v súvislosti s utorkovým atentátom na Atatürkovom letisku v Istanbule zadržala 11 osôb podozrivých z prepojenia na džihádistickú organizáciu Islamský štát (IS). Na svojej webovej stránke o tom informoval denník Habertürk s tým, že medzi podozrivými je aj niekoľko osôb ruskej národnosti.

Celkový počet osôb zadržaných v súvislosti s útokom na letisku tak stúpol na 24. Prvú skupinu 13 podozrivých turecká polícia zadržala 30. júna počas razií na 13 rozličných adresách v niekoľkých štvrtiach Istanbulu.

Protiteroristické jednotky tureckej polície dnes skoro ráno podľa denníka urobili záťahy proti bunkám IS vo štvrti Bašakšehir. Stalo sa tak pre podozrenie, že ich členovia mohli byť napojení na troch samovražedných atentátnikov, ktorí 28. júna spáchali útok na istanbulskom letisku.

Turecké médiá informovali, že traja samovražední atentátnici boli cudzinci: Rus, Uzbek a Kirgiz, ktorý má podľa Ruska dagestanský pôvod. Bližšie podrobnosti o nich zatiaľ nie sú známe.

Turecké ministerstvo vnútra zverejnilo, že výbušnina použitá pri útoku bola zmesou látok RDX, TNT a PETN. Odborník na výbušniny z University of Rhode Island Jimmie Oxley označil túto zmes za vojenskú a uviedol, že to vyvoláva otázky, ako sa k nej útočníci vôbec dostali.

Americký kongresman označil za útočníka Čečena

Michael McCaul, predseda výboru Snemovne reprezentantov pre vnútornú bezpečnosť a zároveň americký republikánsky kongresman, pre CNN uviedol, že organizátorom bol čečenský extrémista Achmed Čatajev.

Čatajeva za organizátora označili aj niektoré turecké a švédske médiá, turecké úrady sa však doposiaľ k tejto správe nevyjadrili. Turecký provládny denník Sabah však informoval, že polícia už zahájila po údajnom strojcovi útoku pátranie.

Čatajev je podľa McCaulových slov dobre známym teroristom, ktorý zastával funkciu nadporučíka v rámci tzv. ministerstva vojny extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Kde sa v súčasnosti nachádza, podľa kongresmana známe nie je.

Švédske úrady podľa agentúry AP dnes zároveň informovali o tom, že Čatajeva v roku 2008 vo Švédsku usvedčili z pašovania zbraní. Súd v prístave Ystad ho odsúdil na 16 mesiacov väzenia za to, že v marci 2008 prepašoval do Švédska automatickú zbraň, dve ručné strelné zbrane, muníciu a niekoľko tlmičov, ktoré mal ukryté v aute.

Do Švédska prišiel Čečen podľa súdnych spisov, ktoré získala agentúra AP, trajektom z Nemecka, pričom podľa vlastných slov o zbraniach skrytých v aute nič nevedel a chystal sa len do Nórska, kde plánoval rybárčiť a stretnúť sa s priateľmi. Podľa miestnych médií ho zo švédskeho väzenia prepustili v januári 2009.

K zodpovednosti za utorňajší atentát na rušnom istanbulskom letisku, pri ktorom zahynulo 44 ľudí a vyše 230 ďalších utrpelo zranenia, sa doposiaľ neprihlásila nijaká teroristická skupina. Turecké úrady však z neho obviňujú militantnú organizáciu Islamský štát (IS) - podobne ako v prípadoch iných útokov, ktoré Turecko zažilo v uplynulých mesiacoch.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovensko si v rebríčku slobody tlače pohoršilo o 12 miest

Slovensko si v rebríčku slobody tlače pohoršilo o 12 miest

DNES - 10:06Zahraničné

Sloboda tlače na celom svete je ohrozovaná zo strany politických úradov, ktoré by mali byť jej ochrancami.

Orbán: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny

Orbán: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny

DNES - 10:05Zahraničné

Maďarsko je podľa Orbána na strane mieru.

Americká armáda pri vlaňajšej operácii v Sýrii nedopatrením zabila civilistu

Americká armáda pri vlaňajšej operácii v Sýrii nedopatrením zabila civilistu

DNES - 7:12Zahraničné

Americká armáda vo štvrtok priznala, že pri jej vlaňajšom útoku dronom v Sýrii zahynul civilista.

Šéf britskej diplomacie Cameron sa v Kyjeve stretol so Zelenským

Šéf britskej diplomacie Cameron sa v Kyjeve stretol so Zelenským

DNES - 6:34Zahraničné

Cameron navštívil Kyjev po tom, čo britský premiér Rishi Sunak minulý týždeň ohlásil ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 617 miliónov eur.