• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
15°Bratislava

J. Nečasovú uznal súd za nevinnú

  • 10:50 17.06.2016
  • Praha
J. Nečasovú uznal súd za nevinnú

Obvodný súd pre Prahu 1 zbavil dnes viny Janu Nečasovú (predtým Nagyovú), bývalú šéfku kabinetu predsedu vlády ČR Petra Nečasa a jeho súčasnú manželku.

Obvodný súd pre Prahu 1 zbavil dnes Janu Nečasovú (Nagyovú) obžaloby zo zneužitia Vojenského spravodajstva. Bez trestu odišli aj traja obžalovaní vojenskí dôstojníci. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Súd rozhodol rovnako ako vlani, keď sa proti rozsudku odvolal prokurátor a prípad následne vrátil odvolací mestský súd. Rozsudok nie je právoplatný.

Štvorici hrozilo za zneužitie právomoci až päťročné väzenie. Prokurátor vo štvrtok navrhol rovnaké tresty ako vlani v máji: 3,5 roka väzenia pre Nečasová, pre Milana Kovandu tri roky a desať mesiacov, pre Ondreja Páleníka 3,5 roka a Janovi Pohůnkovi tri roky a štyri mesiace.

Podľa vyšetrovateľov v roku 2012 nechala Nagyová vďaka kontaktom v rozviedke sledovať manželku vtedajšieho premiéra a svojho milenca Petra Nečasa (ODS) Radku. Obžaloba tvrdí, že mala ľúbostný motív a zháňala kompromitujúce materiály, aby Nečasa donútila rozviesť sa.

Obžalovaní to odmietajú - napríklad Nečasovej obhajca Eduard Bruna povedal, že milenci boli už niekoľko rokov na rozvode dohodnutí. Nečas a obžalovaní vojaci tvrdia, že akcia bola preverovaním hrozby týkajúcej sa rodiny vtedajšieho premiéra. Nečas ako svedok tvrdil, že o podozreniach sám s rozviedkou rokoval.

Aféru odštartoval policajný zásah na úrade vlády v júni 2013, Nečasov kabinet neskôr padol a expremiér sa s Nagyovou oženil.

Pretože na hlavnom pojednávaní sa okrem iného riešili informácie v režime utajenia, napríklad sa rozoberali postupy rozviedky, sudkyňa Helena Králová pri výsluchoch svedkov často posielala verejnosť zo súdnej siene na chodbu.

Sprísnený režim hlavné pojednávanie preťahoval, pretože z rokovania nesmie existovať záznam na dátovom nosiči, takže jednotlivé prehovory zapisovateľka zaznamenávala postupne na písacom stroji.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovensko si v rebríčku slobody tlače pohoršilo o 12 miest

Slovensko si v rebríčku slobody tlače pohoršilo o 12 miest

DNES - 10:06Zahraničné

Sloboda tlače na celom svete je ohrozovaná zo strany politických úradov, ktoré by mali byť jej ochrancami.

Orbán: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny

Orbán: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny

DNES - 10:05Zahraničné

Maďarsko je podľa Orbána na strane mieru.

Americká armáda pri vlaňajšej operácii v Sýrii nedopatrením zabila civilistu

Americká armáda pri vlaňajšej operácii v Sýrii nedopatrením zabila civilistu

DNES - 7:12Zahraničné

Americká armáda vo štvrtok priznala, že pri jej vlaňajšom útoku dronom v Sýrii zahynul civilista.

Šéf britskej diplomacie Cameron sa v Kyjeve stretol so Zelenským

Šéf britskej diplomacie Cameron sa v Kyjeve stretol so Zelenským

DNES - 6:34Zahraničné

Cameron navštívil Kyjev po tom, čo britský premiér Rishi Sunak minulý týždeň ohlásil ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 617 miliónov eur.