• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
21°Bratislava

Prezident Zeman gratuloval svojmu predchodcovi Klausovi k narodeninám

  • 18:45 13.06.2016
  • Praha
Prezident Zeman gratuloval svojmu predchodcovi Klausovi k narodeninám

Hlava štátu jubilantovi darovala knihu výrokov bývalého britského premiéra Winstona Churchilla, ktorého Zeman označil za nášho spoločného hrdinu.

Český prezident Miloš Zeman prijal dnes na zámku v Lánoch svojho predchodcu v najvyššej ústavnej funkcii Václava Klausa s manželkou Liviou, aby spoločne v predstihu oslávili Klausovo životné jubileum - 75. narodeniny (19. júna). Hlava štátu jubilantovi darovala knihu výrokov bývalého britského premiéra Winstona Churchilla, ktorého Zeman označil za "nášho spoločného hrdinu". Oslávenec si odniesol aj arménsky koňak, lánsky med a jahody.

Informácie priniesol internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na prezidentského hovorcu Jiřího Ovčáčka.

Podľa jeho slov po privítaní pred opraveným palmovým skleníkom usporiadal prezident na počesť oslávenca slávnostný obed, na ktorom nechýbala ani narodeninová torta.

Ako uviedol pre server Petr Marcinka z Inštitútu Václava Klausa, jubilant pripravuje väčšiu oslavu v deň narodenín. Milé pozvanie hlavy štátu však rád prijal i s manželkou.

Najvyššieho českého predstaviteľa čakala dnes popoludní v Lánoch ešte schôdzka s ministrom vnútra ČR Milanom Chovancom a policajným prezidentom Tomášom Tuhým. Hlavnou témou ich rozhovorov bola kontroverzne vnímaná reorganizácia elitných policajných útvarov. Podľa slov Chovanca sa prezident v dobrej nálade zaujímal o to, ako sa reforma pripravovala a aký bol priebeh komunikácie okolo nej. "Ale nemám pocit, že by reforma bola proti (Zemanovej) mysli", formuloval minister a dodal, že hlava štátu sa k tomu vyjadrí v utorok, keď bude mať už za sebou aj dnešné podvečerné stretnutie s ministrom financií Andrejom Babišom, ktorý reformu kritizoval ako nedostatočne pripravenú.

Chovanec po dnešnom stretnutí so Zemanom v Lánoch potvrdil, že je pripravený podpísať reformu polície na zasadnutí Bezpečnostnej rady štátu, ktoré sa uskutoční v utorok večer.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka si uctila pamiatku obrancov Kyjeva

Prezidentka si uctila pamiatku obrancov Kyjeva

DNES - 12:11Zahraničné

Prezidentka Zuzana Čaputová si na úvod rozlúčkovej návštevy Ukrajiny, kam pricestovala dnes ráno, uctila pamiatku 118 obetí krutých bojov pri obci Moščun.

Nemecko zvažuje voči Izraelu podobné kroky, akými hrozia Spojené štáty

Nemecko zvažuje voči Izraelu podobné kroky, akými hrozia Spojené štáty

DNES - 6:37Zahraničné

Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok uviedol, že Berlín zvažuje podobné kroky ako Spojené štáty, ktoré pohrozili zastavením dodávok zbraní Izraelu.

Putin navrhol Dume ako kandidáta na premiéra Michaila Mišustina

Putin navrhol Dume ako kandidáta na premiéra Michaila Mišustina

DNES - 6:16Zahraničné

Ruská Štátna duma, dolná komora federálneho parlamentu, v piatok prerokuje návrh na vymenovanie Michaila Mišustina za predsedu ruskej vlády.

Biely dom: Veľká operácia v Rafahu nebude znamenať porážku Hamasu

Biely dom: Veľká operácia v Rafahu nebude znamenať porážku Hamasu

DNES - 6:08Zahraničné

Americký prezident Joe Biden sa domnieva, že veľká vojenská operácia Izraela v meste Rafah by neprispela k cieľu poraziť palestínske militantné hnutie v Hamas v Pásme Gazy.

Zomrel kľúčový aktér kauzy Panama Papers

Zomrel kľúčový aktér kauzy Panama Papers

DNES - 6:03Zahraničné

Vo veku 71 rokov zomrel v Paname významný aktér finančného škandálu známeho ako Panama Papers - panamský právnik Ramón Fonseca.