• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
23°Bratislava

Obama k streľbe v gay bare: Je to strašný masaker

  • 22:04 13.06.2016
  • Orlando
Obama k streľbe v gay bare: Je to strašný masaker

Podľa amerických médií ide o najzávažnejší útok na americkej pôde od teroristických útokov z 11. septembra 2001.

Rozhlasová stanica al-Baján, ktorá je považovaná za blízku Islamskému štátu (IS/Dáiš), dnes vo svojom vysielaní zverejnila vyhlásenie, podľa ktorého streľbu v nočnom bare v americkom Orlande spáchal "vojak kalifátu".

Agentúra AP konštatuje, že postoj tohto rozhlasového vysielača je oportunistický, keďže IS sa zatiaľ k zodpovednosti za útok v Orlande oficiálne neprihlásil.

Vo vyhlásení zverejnenom rádiom al-Baján sa uvádza, že "Alah umožnil bratovi Omarovi Mateenovi, jednému z vojakov kalifátu v Amerike, aby spáchal ghazwu (termín používaný islamistami pre útok), počas ktorej sa dostal do nočného klubu sodomitov v meste Orlando... a zabil a zranil viac ako 100 z nich".

Pri streľbe v nočnom gay klube v meste Orlando zahynulo v noci na nedeľu 50 ľudí a ďalších 53 ich utrpelo zranenia. Zranenia mnohých sú kritické.



Prezident USA Barack Obama označil streľbu v orlandskom klube za "strašný masaker". Zdôraznil tiež, že hoci zatiaľ nie je jasné, čo presne páchateľa motivovalo, bol to podľa neho človek plný nenávisti a spáchal "teroristický čin".

Obama dodal, že útok na ktoréhokoľvek občana USA je útokom na všetkých Američanov bez ohľadu na etnický pôvod, náboženstvo alebo sexuálnu orientáciu.

Podľa amerických médií ide o najzávažnejší útok na americkej pôde od teroristických útokov z 11. septembra 2001.

Na snímke policajné autá pred nočným klubom Pulse po streľbe v Orlande 12. júna 2016. Približne 20 mŕtvych a najmenej 42 zranených si dnes vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v nočnom klube v meste Orlando v americkom štáte Florida, kde zatiaľ neznámy páchateľ začal strieľať na jeho hostí. Foto: TASR/AP

Do Spojených štátov prichádzajú kondolencie z mnohých krajín sveta. Svoj šok a prejavy sústrasti vyjadrili britská kráľovná Alžbeta II. i britský premiér David Cameron.

Izraelský prezident Reuven Rivlin v liste Obamovi ubezpečil, že po útoku na komunitu LGBT stojí Izrael po boku "amerických bratov a sestier".

Nemecká kancelárka Angela Merkelová zase uviedla, že je dôležité, aby sme po útoku v Orlande - i ďalších podobných - pokračovali "v našom živote plnom otvorenosti a tolerancie".

Podľa palestínskeho premiéra Ramiho Hamdalláha je útok v Orlande "nezmyselným teroristickým činom z nenávisti". Ubezpečil, že Palestínčania stoja v tomto ťažkom čase po boku amerického ľudu.

Predstaviteľ afganskej vlády Abdalláh Abdalláh poukázal na to, že útok v Orlande vypovedá o tom, že "terorizmus nemá hranice, nesúvisí s náboženstvom a musí byť zničený".

Kuvajtské ministerstvo zahraničných vecí ostro odsúdilo útok a zdôraznilo, že eskalácia podobných atentátov si vyžaduje, aby sa znásobilo úsilie medzinárodného spoločenstva a "tento odporný fenomén zlikvidovalo". V podobnom duchu reagovalo aj katarské ministerstvo zahraničia i Spojené arabské emiráty.

Egypt sa pridal ku krajinám, ktoré útok na Floride odsúdili, a dodal, že terorizmus je "nekompatibilný s princípmi a hodnotami ľudstva".

Sústrasť americkému ľudu vyjadrilo aj vedenie Číny, Japonska a Austrálie, ktorej premiér Malcolm Turnbull ubezpečil, že "spoločne, doma i v zahraničí, budeme bojovať proti terorizmu a brániť hodnoty našich slobodných národov".

Premiér prevažne moslimskej Malajzie Najib Razak vo svojej reakcii uviedol, že "islam rozhodne odmieta zabíjanie nevinných ľudí".

Podľa reakcií z internetu však tento jeho názor nezdieľajú všetci Malajzijčania: objavili sa tam totiž aj takí, ktorí útok na nočný gay klub v Orlande schvaľovali, lebo obete boli "hriešnici". Tieto repliky však iní používatelia okamžite odsúdili.

Veľmi odmietavé reakcie na internete vyvolal aj dnešný titulok tureckého denníka Yen Akit k článku o streľbe v Orlande, ktorý jej dejisko - bar Pulse vyhľadávaný komunitou LGBT - označil za "zvrátené".

Obama: Strelca z Orlanda inšpirovala extrémistická propaganda šírená online

Strelec sa pravdepodobne inšpiroval propagandou islamského extrémizmu šírenou prostredníctvom internetu. Vyhlásil to dnes americký prezident Barack Obama.
Americký prezident Barack Obama (vpravo) a viceprezident Joe Biden hovoria s novinármi ohľadne vyšetrovania masovej streľby v nočnom gay klube Pulse v americkom Orlande na Floride, v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone 13. júna 2016. Foto: TASR/AP
Po dnešnej porade s národno-bezpečnostným tímom Obama uviedol, že dosiaľ "nejestvujú jasné dôkazy o tom, že by jeho konanie bolo riadené zvonka" alebo že by bol tento útok súčasťou akéhokoľvek väčšieho teroristického sprisahania. Čin 29-ročného amerického moslima Omara Mateena označil za ďalší zreteľný príklad "domáceho terorizmu".

Útok v Orlande sa bude podľa šéfa Bieleho domu posudzovať a vyšetrovať ako teroristický prípad a vyšetrovatelia budú skúmať materiály, ku ktorým mal útočník prístup online, aby získali obraz o jeho zmýšľaní.

Obama vyjadril presvedčenie, že tento masaker iba demonštruje potrebu boja proti extrémistickej propagande šírenej online, ako aj nutnosť zasahovať proti terorizmu v zahraničí.

Útok, pri ktorom zomrelo 49 ľudí a 53 utrpelo zranenia, niesol podľa riaditeľa amerického Federálneho vyšetrovacieho úradu (FBI) Jamesa Comeya "známky silného radikalizmu" a pravdepodobne bol inšpirovaný zahraničnou teroristickou organizáciou.

Comey na dnešnej tlačovej besede informoval, že útočník Mateen hovoril v nedeľu skoro ráno trikrát s operátorom núdzovej linky 911. Počas posledného telefonátu údajne vyjadril vernosť vodcovi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), dodal Comey.

Comey uviedol, že strelca zjavne inšpirovala široká škála internetových stránok navzájom súperiacich teroristických skupín. Okrem IS to údajne boli aj sýrsky front an-Nusra či libanonský Hizballáh. Komplexnosť siete webov teroristických skupín, ktoré strelec spomenul, iba "prispieva k zmätku ohľadne jeho motívu", dodal.

Vyšetrovatelia odviezli dnes z miesta masakru posledné telá obetí. Úrady zatiaľ kontaktovali rodinných príslušníkov približne polovice zabitých. Na internetovej stránke mesta Orlando boli zverejnené mená 45 zo 49 obetí. Agentúra AP upozornila, že tragická bilancia sa môže ešte zvýšiť, keďže päť zranených sa nachádza v kritickom stave.

Podľa amerických médií ide o najzávažnejší útok na americkej pôde od teroristických útokov z 11. septembra 2001 a o najhorší strelecký masaker v moderných dejinách krajiny. Útočník zahynul pri prestrelke s príslušníkmi amerického špeciálneho komanda SWAT.

Organizácia islamskej spolupráce odsúdila masaker v Orlande

Najväčší celosvetový orgán zoskupujúci moslimské štáty, Organizácia islamskej spolupráce (OIC), odsúdil dnes masovú streľbu v meste Orlando v americkom štáte Florida, varoval však pred "politickými kampaňami a samoúčelnými agendami" v období prichádzajúcom po tejto tragédii, informuje agentúra AP.

V dnešnom vyhlásení organizácie zastrešujúcej 57 krajín sa uvádza, že "masaker, tak strašný ako je, sa nemôže vytrhávať zo svojho kontextu ako domáceho amerického incidentu".

Združenie moslimských štátov ďalej vyjadrilo obavy nad "unáhlenými rozsudkami" a "islamofóbnym diskurzom", ktoré sa objavili skôr, než sa plne vyšetrili motívy a príčiny útoku, pri ktorom zomrelo 49 ľudí.

Vo vyhlásení OIC ďalej tlmočila sústrasť rodinám obetí tohto "hrozného činu". Zdôraznila, že učenie islamu je založené na mieri a tolerancii a terorizmus je zločinom proti ľudskosti.

Pan Ki-mun odsúdil nenávistný čin v Orlande


Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun napísal dnes list guvernérovi amerického štátu Florida a starostovi mesta Orlando, kde sa v noci na nedeľu odohrala streľba, pri ktorej zomrelo 50 ľudí vrátane útočníka a 53 utrpelo zranenia. V liste vyjadril sústrasť nad "strašným a nenávistným činom teroru", ktorý postihol LGBTI komunitu.

Pan, ktorý je sám veľkým obhajcom práv LGBTI ľudí, v liste píše, že "takéto násilie je opovrhnutiahodné a v rozpore s hodnotami jednoty, mieru a vzájomnej úcty, ktoré sú základom Organizácie spojených národov". Agentúra AP sa odvolala na slová Panovho hovorcu Stéphana Dujarrica.

V listoch adresovaných guvernérovi Rickovi Scottovi a starostovi Buddymu Dyerovi šéf OSN podľa Dujarrica píše, že "v čase šoku a zármutku je OSN solidárne s rodinami obetí a s ľuďmi v Spojených štátoch".
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zelenskyj: Ukrajina je pripravená čeliť útoku v Charkovskej oblasti

Zelenskyj: Ukrajina je pripravená čeliť útoku v Charkovskej oblasti

DNES - 15:58Zahraničné

Ukrajinský prezident varoval, že Moskva by mohla do oblasti vyslať viac vojakov.

Čaputová dostala v Kyjeve od Zelenského najvyššie ukrajinské štátne vyznamenanie

Čaputová dostala v Kyjeve od Zelenského najvyššie ukrajinské štátne vyznamenanie

DNES - 15:23Zahraničné

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v piatok počas rozlúčkovej návštevy Ukrajiny stretla v Kyjeve s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. Poďakovala mu za vzájomné priateľstvo a spoluprácu.

Pápež František vyzval politikov, aby tvorili politiky na podporu pôrodnosti

Pápež František vyzval politikov, aby tvorili politiky na podporu pôrodnosti

DNES - 15:18Zahraničné

Pápež František sa v piatok prihovoril európskym politikom na konferencii o rastúcej demografickej kríze.

Farmári vo Varšave protestujú proti Európskej zelenej dohode

Farmári vo Varšave protestujú proti Európskej zelenej dohode

DNES - 14:48Zahraničné

Protest proti Európskej zelenej dohode sa konal v piatok v poľskej metropole Varšava.

Prezidentka si uctila pamiatku obrancov Kyjeva

Prezidentka si uctila pamiatku obrancov Kyjeva

DNES - 12:11Zahraničné

Prezidentka Zuzana Čaputová si na úvod rozlúčkovej návštevy Ukrajiny, kam pricestovala dnes ráno, uctila pamiatku 118 obetí krutých bojov pri obci Moščun.