• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
Bratislava

Merkelová: V Číne treba posilniť právny štát

  • 15:26 12.06.2016
  • Peking
Merkelová: V Číne treba posilniť právny štát

Nemecká kancelárka vyzvala dnes čínsku vládu, aby neobmedzovala prácu zahraničných mimovládnych organizácií.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala dnes čínsku vládu, aby neobmedzovala prácu zahraničných mimovládnych organizácií (MVO). Povedala to v Pekingu v prednáške na Čínskej akadémii vied v súvislosti so zákonom o MVO, ktorý nadobudne účinnosť v roku 2017.

Vo svojom príhovore sa ďalej vyslovila za posilnenie právneho štátu v Číne. Jadrom každého právneho štátu je podľa nej "sila práva a nie právo silnejšieho".

Na margo napätej situácie v Juho- a Východočínskom mori, kde Peking vznáša územné nároky, Merkelová pripomenula záväzný kódex vzťahov medzi štátmi juhovýchodnej Ázie a Čínou, ktorý má zabrániť územným sporom v oblasti.

Okrem toho vyzvala na väčšie zapojenie Číny do riešení medzinárodných kríz, keďže "s rastúcou hospodárskou silou rastie aj zodpovednosť".

Na pôde akadémie vied odovzdali dnes Merkelovej čestný doktorát, ktorý jej udelila univerzita v Nan-ťingu za podporu právneho dialógu, riešenie regionálnych konfliktov a angažovaniu sa v utečeneckej kríze. Svojou odhodlanosťou a skúsenosťou prispela podľa univerzity k svetovému mieru. Voči Číne presadzuje "pragmatickú politiku" a prispieva k prehĺbeniu spolupráce a vzájomnej dôvery.

Šéfka nemeckej vlády pricestovala dnes na trojdňovú návštevu Číny, počas ktorej bude rokovať o politických i hospodárskych otázkach. Na pondelok sú naplánované nemecko-čínske medzivládne konzultácie, na ktorých sa zúčastní aj šesť ministrov spolkovej vlády. Organizácia Amnesty International vyzvala Merkelovú, aby s čínskou vládou hovorila aj o otázke ľudských práv a zasadila sa za ukončenie tvrdého postupu úradov voči ľudskoprávnym aktivistom.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prvá

Prvá "extrémna" slnečná búrka za vyše 20 rokov priniesla polárnu žiaru

DNES - 6:45Zahraničné

Najsilnejšia slnečná búrka za viac ako dve desaťročia zasiahla v piatok Zem, pričom na oblohe od austrálskej Tasmánie až po Britániu vyvolala veľkolepé svetelné predstavenia.

Zelenskyj: Na celej frontovej línii na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje

Zelenskyj: Na celej frontovej línii na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje

DNES - 6:41Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje.

Európski prezidenti vyzývajú voličov, aby bránili demokraciu

Európski prezidenti vyzývajú voličov, aby bránili demokraciu

DNES - 6:39Zahraničné

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier spolu s hlavami štátov Rakúska a Talianska vyzval na obranu európskych hodnôt v júnových voľbách do Európskeho parlamentu.

Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy, Kyjevu vyjadril podporu

Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy, Kyjevu vyjadril podporu

VČERA - 21:42Zahraničné

Spojené štáty v piatok vyhlásili, že očakávajú zintenzívnenie novej ruskej ofenzívy na Ukrajine. Vyjadrili však dôveru Kyjevu a zároveň pochybnosti o výrazných úspechoch Moskvy.

VZ OSN schválilo rezolúciu, ktorá odporúča prijať Palestínčanov za členov OSN

VZ OSN schválilo rezolúciu, ktorá odporúča prijať Palestínčanov za členov OSN

VČERA - 20:54Zahraničné

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.