• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Nápoje a prísady s ktorými by ste mali skoncovať

  • 15:00 07.06.2013
  • Bratislava
Nápoje a prísady s ktorými by ste mali skoncovať

Dnešná doba je doslova prešpikovaná nezdravými nápojmi, jedlami ale aj prísadami, ktoré sa do potravín dávajú. Najlepšie pre vaše telo je tieto látky vyradiť zo svojho jedálnička.

Glutamán sodný, karageran a rafinovaná soľ

Glutamán sa zvykne označovať ako E 621. Nájdeme ho najčastejšie v instantných polievkach a omáčkach, v koreninách, ochucovadlách. A asi najviac sa používa v ázijskej kuchyni. Aj tejto látke by ste sa mali vyhnúť. Dokáže totiž vyvolávať bolesť hlavy, problémy so srdcom atď. 

Ďalšou látkou bežne pridávanou do potravín je karagenan označovaný aj ako E 407. V bežných dávkach nie sú známe nežiadúce účinky, ale táto látka dokáže vyvolať alergické reakcie. 

Čítajte: Viete, čo kupujete? Pozor na tieto zdanlivo zdravé jedlá

Rafinovaná soľ sa pridáva dnes prakticky do všetkého. Asi len veľmi ťažko sa jej vyhnete. Problémy ako vysoký krvný tlak, kardiovaskulárne choroby a ďalšie môžu pochádzať práve z rafinovanej soli. Snažte sa preto vyberať výrobky, ktoré používajú nerafinovanú morskú soľ.

Väčšina rastlinných olejov

Nenasýtené rastlinné oleje mali byť pre milióny ľudí zdravšou alternatívou. Väčšina týchto olejov však obsahuje omega 6 mastné kyseliny. Tie však na rozdiel od omega 3 mastných kyselín môžu byť príčinou vzniku chorôb srdca ale aj rakoviny. Veľa rastlinných olejov rýchlo žltne, čo znamená, že sa stávajú toxickými. 

Čítajte: Osem nesprávnych teórií o chudnutí a cvičení

Treba však vedieť aj to, že veľa rastlinných olejov sa derivuje z geneticky modifikovaných organizmov. Nebezpečnými pre naše srdce sa stávajú aj preto, lebo sú často hydrogenované. Urobíte dobre, keď sa namiesto rastlinných olejov zaradíte do svojho jedálnička zdravšie tuky ako bio máslo, olivový olej, konopný olej alebo kokosový olej.

Biely chlieb, cestoviny a iné jedlá z rafinovanej múky

Existujú v stovkách variánt a sú lacné. No v Amerike sú práve potraviny vyrobené z rafinovanej múky vedúcu pozíciu pri ničení vášho zdravia. Pridávaním bromičitanu sa stávajú potraviny karcinogénne a chýbajú im potrebné živiny, ktoré sa strácajú pri spracovaní. 

Diétne sýtené nápoje sladené chemickými sladidlamim

Jeden z veľkých omylov pri je predstava, že diétne nápoje sú zdravšie v porovnaní s nápojmi sladenými cukrom. K najviac používaným umelým sladidlám sa radí aspartam, sacharín a sukralóza. Umelé sladidla vo veľkej miere prispievajú k obezite a celkovo zle vplývajú na naše zdravie. 

Je preto najlepšie sa držať len nápojov s nerafinovaným cukrom alebo prírodným látkam. 

Zdroj: Info.sk, Celostnimedicina.cz, Emulgatory.cz, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu

8:16 24.07.2024Zdravie

V slovenských povrchových vodách, využívaných na kúpanie, sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári

7:12 24.07.2024Zdravie

Horúce letné teploty nie sú dôvodom, pre ktorý sa oplatí odhodiť pyžamo. Lekári vysvetľujú, prečo je to nebezpečné.

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

19:37 20.07.2024Zdravie

Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

20:05 17.07.2024Zdravie

Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

21:34 14.07.2024Zdravie

Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.