• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Výsledok prezidentských volieb v Poľsku znepokojil trhy

  • 20:42 25.05.2015
  • VARŠAVA
Výsledok prezidentských volieb v Poľsku znepokojil trhy

Výsledok druhého kola poľských prezidentských volieb znepokojil finančné trhy. Poľský konzervatívny europoslanec Andrzej Duda v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb porazil úradujúceho prezidenta Bronisława Komorowského podľa oficiálnych výsledkov v pomere 51,55 ku 48,45 percenta.

Spomedzi vyše 30 miliónov poľských voličov tentoraz hlasovalo 55,34 percenta, uviedla v pondelok ústredná štátna volebná komisia. Komorowski, spriaznený s vládnou stranou Občianska platforma, ktorý sa uchádzal o druhé päťročné funkčné obdobie, priznal svoju porážku už po zverejnení predbežných výsledkov pripisujúcich Dudovi o niečo väčší náskok.

Dudovo víťazstvo je pre konzervatívnu opozičnú stranu Právo a spravodlivosť prvým výraznejším úspechom za posledné desaťročie, zatiaľ čo pre vládnu Občiansku platformu označovanú prívlastkom proeurópska je varovaním pred jesennými parlamentnými voľbami.

Odporúčame:

Komorowského porazil odporca eura, Poľsko má prezidenta Dudu


Akcie hlavných poľských bánk PKO, Pekao a BZ WBK v pondelok ráno strácali až 4 percentá. To môže byť čiastočne odrazom Dudovho plánu konvertovať hypotekárne úvery vo švajčiarskych frankoch na pôžičky v domácej mene. "Existuje riziko súvisiace s neistým výsledkom jesenných volieb a tiež riziko uvoľnenia rozpočtovej politiky. Investori dnes zohľadnili tieto dve riziká," uviedol pre agentúru Reuters obchodník na dlhopisových trhoch Andrzej Bowtruczuk z banky mBank. Zlotý voči franku v rannom obchodovaní strácal 0,7 percenta a oproti euru 0,3 percenta.

Štyridsaťdvaročný Andrzej Duda odmieta zavedenie eura. V minulosti pôsobil ako poradca exprezidenta Lecha Kaczynského, ktorý zahynul pri leteckom nešťastí v ruskom Smolensku. Momentálne je poslancom Európskeho parlamentu. V parlamentných voľbách, ktoré sa v Poľsku uskutočnia koncom októbra, by podľa aktuálnych prieskumov zvíťazila s miernym náskokom jeho strana PiS.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

VČERA - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

VČERA - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

VČERA - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

VČERA - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

VČERA - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.