• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Ministri zahraničia sa dohodli, sankcie voči Rusom predĺžia

  • 20:59 29.01.2015
Ministri zahraničia sa dohodli, sankcie voči Rusom predĺžia

Ministri zahraničia Európskej únie sa vo štvrtok v Bruseli dohodli na predĺžení sankcií proti Rusku o šesť mesiacov. Ide o odpoveď na obnovené boje na východe Ukrajiny.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Opatrenia zahŕňajú zmrazovanie majetku a zákazy cestovania pre desiatky Ukrajincov a Rusov od anexie ukrajinského Krymu Moskvou v marci. Sankcie ostanú na základe rozhodnutia ministrov v platnosti až do septembra 2015.

Rokovania zahŕňali aj možné pridanie ďalších mien a subjektov na sankčný zoznam. Ich návrh by mal byť známy do jedného týždňa a rozhodovať sa o ňom bude na ďalšom zasadnutí 9. februára, uviedla šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová.

Konečné rozhodnutie padne na summite

Nové sankcie budú odpoveďou na obnovené boje na východe Ukrajiny, kde Ruskom podporovaní separatisti začali ofenzívu vrátane ostreľovania pobrežného mesta Mariupoľ, kde zomrelo 30 civilistov. "Ministri požiadajú EK, aby pripravila nové sankcie a lídri krajín únie urobia konečné rozhodnutie na summite 12. februára," povedal predstaviteľ únie zainteresovaný do rokovaní.

Podľa nemeckého vicekancelára a ministra hospodárstva Sigmara Gabriela by sa EÚ nemala ponáhľať so zavedením ďalších sankcií voči Rusku. "Nemecká vláda nie je presvedčená, že by sme teraz mali rýchlo naformulovať nové sankcie voči Rusku pre situáciu na Ukrajine," povedal Gabriel pre stanicu ZDF.

Predpokladá sa, že nové sankcie voči Rusku by mohli zahŕňať reštrikcie na kapitálovom trhu. Pre ruské firmy by tak bolo ťažšie financovať svoje potreby a sankcie by sa mohli dotknúť aj ruských štátnych dlhopisov.

USA sú pripravené sprísniť sankcie voči Rusku

Západ vyčíta Rusku, že podnecuje konflikt na východe Ukrajiny tým, že separatistom dodáva posily a zbrane. Moskva, ktorá povstalcov podporuje, akékoľvek priame zapojenie sa do vojny odmieta.

Spojené štáty rovnako avizovali, že sú v prípade potreby pripravené sprísniť sankcie proti Rusku. USA tiež poskytli Ukrajine dodatočnú pomoc v objeme 2 miliárd eur. Dohodu o úverových garanciách, ktoré majú Kyjevu pomôcť financovať "krátkodobé sociálne výdavky", potvrdili v stredu americký minister financií Jack Lew a jeho ukrajinská rezortná kolegyňa Natalia Jaresková.

Poľsko chce prísnejšie sankcie

Poľský minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna vyzval Európsku úniu na sprísnenie sankcií voči Rusku. "Sankcie už existujú, mali by však prísť ďalšie," povedal Schetyna pre poľskú štátnu televíziu. "Rusko musí vyvodiť závery, musí si uvedomiť, že čelí jednotnému, jednomyseľnému postoju celého sveta," zdôraznil poľský minister.

"Vzhľadom na zhoršujúcu situáciu rada (ministrov zahraničia) súhlasí s predĺžením reštriktívnych opatrení proti osobám a subjektom za ohrozovanie a podkopávanie suverenity a teritoriálnej integrity Ukrajiny do septembra 2015," uvádza návrh záverov, ktoré dostala v stredu k nahliadnutiu agentúra Reuters.

Súvisiace:

Útočníkom na Ukrajine pomáha Rusko, Obama volal s Merkelovou

Ukrajinskí povstalci vytláčajú vládne sily od Donecka

Ukrajina sa dočká humanitárnej pomoci, posiela ju Únia

Ostreľovanie Mariupoľa bolo vojnovým zločinom, tvrdí OSN

Ukrajina sa vyhne bankrotu, Únia jej poskytne ďalšie milióny

Únia chce uvaliť nové sankcie na Rusko pre boje na Ukrajine
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov

OSN: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov

DNES - 18:24Zahraničné

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Poľský minister Sikorski dúfa, že Putin sa neodváži zaútočiť na NATO

Poľský minister Sikorski dúfa, že Putin sa neodváži zaútočiť na NATO

DNES - 17:56Zahraničné

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu.

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

DNES - 16:13Zahraničné

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev evakuuje v piatok dve nemocnice pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

DNES - 13:51Zahraničné

Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes.

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

DNES - 11:44Zahraničné

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne, vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.