• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
14°Bratislava

Zomrela nemecká herečka Karin Dorová - Ribana z filmu o Vinnetouovi

  • 6:16 09.11.2017
  • Mníchov
Zomrela nemecká herečka Karin Dorová - Ribana z filmu o Vinnetouovi

Svetovú slávu jej priniesla úloha v bondovke Žiješ len dvakrát po boku Conneryho.

Vo veku 79 rokov zomrela nemecká herečka Karin Dorová, vo svete najviac známa vďaka úlohe ryšavého Bondovho dievčaťa menom Helga Brandtová vo filme Žiješ len dvakrát so Seanom Connerym a tiež vďaka úlohe krásnej Indiánky Ribany, lásky náčelníka Apačov Vinnetoua. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra DPA.

Dorová, vlastným menom Käthe Rose Derrová, sa narodila v roku 1938 a filmovú kariéru začala skoro, ako komparzistka. Hovorenú rolu získala vo filme Rosen-Resli z roku 1954 a neskôr sa stala známou stvárňovaním nevinných žien, ktoré potrebujú ochranu.

Svetovú slávu jej priniesla úloha v spomínanej bondovke Žiješ len dvakrát po boku Conneryho ako nepriateľská agentka, ktorá sa do britského superhrdinu Jamesa Bonda zamiluje.

V tomto filme z roku 1967 však zomrie zlou smrťou - zožerú ju pirane.

Nasledovali ďalšie ponuky z Hollywoodu, vrátane jednej od majstra hororu, režiséra Alfreda Hitchcocka, ktorý ju obsadil do špionážneho trileru Topaz z roku 1969.

V 80. a 90. rokoch Dorová až na menšie výnimky neprijímala herecké úlohy. V novom tisícročí sa však pustila do práce, v roku 2006 si napríklad zahrala matku-alkoholičku v nemeckej dráme Som tá druhá.

Vzala tiež úlohy v romantických televíznych filmoch, nakrútených podľa románov britskej autorky Rosamunde Pilcherovej, ako Splnený sen, Volanie minulosti či Cena za lásku.

V Európe je však pre niekoľko generácií filmových divákov nezabudnuteľnou ikonou z filmov spracovaných podľa knižných príbehov nemeckého spisovateľa Karla Maya.

Ako slečna Ellen sa objavila v mayovke Poklad na Striebornom jazere, ako indiánske dievča Ribana vo filme Vinnetou – Červený gentleman a ako slečna Mabel vo filme Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti. Tieto tri príležitosti jej dal jej o mnoho rokov starší manžel, režisér Harald Reinl.

Zoznámila sa s ním v roku 1953 a nasledujúci rok uzavreli manželstvo. V polovici 60. rokov sa rozviedli, v tomto desaťročí ju postihlo aj ďalšie trápenie, keď ochorela na rakovinu. Dorová sa vydala ešte dvakrát a s posledným, tretím manželom, filmovým producentom Georgeom Roothamom, žila až do jeho smrti v roku 2007, uvádza sa na webovej stránke ČSFD.cz.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

VČERA - 22:07Zahraničné

Prinajmenšom 200 propalestínskych demonštrantov zadržala vo štvrtok polícia v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

VČERA - 22:05Zahraničné

Členovia Severoatlantickej aliancie sú hlboko znepokojení nedávnymi hybridnými útokmi pripisovanými Rusku, ktoré zasiahli predovšetkým Britániu, Česko, Estónsko, Nemecko, Litvu, Lotyšsko a Poľsko.

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

VČERA - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú "skrytí brexiteri"

VČERA - 16:55Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

VČERA - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.