• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Na americkú univerzitu v Kábule asi útočil Taliban,hlásia 14 zranených

  • 20:29 24.08.2016
  • Kábul
Na americkú univerzitu v Kábule asi útočil Taliban,hlásia 14 zranených

Médiá informovali o približne piatich zranených. Na mieste pokračuje policajná operácia a útočníci sú zrejme stále v objekte.

Najmenej 14 ľudí utrpelo zranenia a jeden zahynul pri večernom útoku ozbrojencov pravdepodobne napojených na fundamentalistické hnutie Taliban v areáli súkromnej americkej univerzity v hlavnom meste Afganistanu Kábule.

Uvedený počet zranených dosiaľ prijali do nemocníc v Kábule, napísala s odvolaním sa na zdravotníkov agentúra DPA s tým, že správy o možných obetiach sa nepodarilo potvrdiť. Podľa stanice BBC hovorili miestni predstavitelia o najmenej jednom mŕtvom.

Útok odštartoval o 19.00 h miestneho času (16.30 SELČ) veľký výbuch auta naloženého výbušninami pred vstupom do areálu a nasledovala streľba. "Oblasť obkľúčili policajné zložky," uviedol hovorca rezortu vnútra. Polícia útok označila za "komplexný" a okrem iných nasadila aj zvláštne jednotky.

Študenti a pedagógovia sa zabarikádovali v triedach a prostredníctvom mobilných telefónov alebo internetu informujú o situácii vnútri. V budove podľa nich počuť streľbu.

Podľa ministerstva vnútra útočí niekoľko ozbrojencov, niektorí z nich majú na sebe pásy s výbušninami. Na mieste pokračuje policajná operácia.

Zdroj blízky Talibanu na Twitteri napísal, že bojovníci radikálnych islamistov prenikli do areálu. Taliban sa však k útoku dosiaľ oficiálne neprihlásil.

Afganský novinár Ahmad Muchtár povedal, že sa mu spolu s priateľmi podarilo uniknúť. "Mnoho ďalších vrátane mojich priateľov a pedagógov uviazlo dnu," dodal.

"Učil som, zasiahol ma útok, modlite sa za mňa," zverejnil na Twitteri jeden z pedagógov Ahmad Samim.

Fotograf agentúry Associated Press Massúd Hossajní, ktorý bol v čase útoku na vyučovaní, povedal, že bol v triede s 15 ďalšími študentmi, keď zaznel výbuch v južnej časti areálu. Neskôr sa mu spolu s niekoľkými ďalšími podarilo utiecť. Študenti sa podľa neho zabarikádovali v triede a poľahali si na zem.

Univerzita začala svoju činnosť v roku 2005, ide o neziskové súkromné vzdelávacie zariadenie financované z amerických zdrojov, napísala spravodajská stanica BBC. Škola ponúka kurzy angličtiny, večerné vzdelávanie, odbornú kvalifikáciu pre dospelých a výučbové programy s možnosťou získať bakalársky titul. Na štúdium sa zapísalo 1700 študentov, mnohí z nich sú dospelí, ktorí popri štúdiu pracujú na plný alebo čiastočný úväzok.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

VČERA - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

VČERA - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

VČERA - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

VČERA - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

VČERA - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.