• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Poznáme víťazov súťaže Národnej ceny za dizajn

  • 14:14 03.06.2013
  • BRATISLAVA
Poznáme víťazov súťaže Národnej ceny za dizajn

Víťazov 11. ročníka súťaže Národná cena za dizajn (NCD) môže verejnosť spoznať do konca júna v Bratislave.

Výstava najlepších dizajnérskych diel je prístupná v Hurbanových kasárňach na Kollárovom námestí 10, v novom sídle výstavného a informačného bodu Slovenského centra dizajnu - Satelit.

O Národnú cenu za dizajn sa uchádzali dizajnéri spolu so 156 prácami.

Z nich 68 bojovalo o cenu v kategórii produktový dizajn, 33 v kategórii komunikačný dizajn, 43 v kategórii študentský produktový dizajn a 12 sa uchádzalo o ocenenie v kategórii študentský komunikačný dizajn, agentúru SITA o tom informovalo Slovenské centrum dizajnu (SCD), ktoré aktuálny ročník súťaže vyhlásilo s inovovanými podmienkami.
Porota využila právo neudeliť cenu

Odborná porota rozhodovala koncom marca. Udelila Národnú cenu za dizajn 2013 v kategórii produktový dizajn. Toto najvyššie ocenenie získala odevná kolekcia The Era, dizajn Dana Kleinert (výrobca SG Trading s. r. o., Nitra).

Porota po prvýkrát v histórii súťaže využila právo neudeliť cenu. Neudelila Národnú cenu za dizajn 2013 v kategórii komunikačný dizajn. Namiesto nej rozhodla o jednej Cene za dizajn 2013 navyše.

Podľa nový súťažných podmienok teda okrem hlavnej ceny porota určila aj päť Cien za dizajn 2013 pre profesionálny dizajn (bez rozdielu poradia a kategórie).

Tieto ceny získali: Aquadelícia IX, wellness vaňa od dizajnéra Martina Strussa (výrobca: Medexim, Pieštany); Vizio, stomatologická súprava s kreslom od dizajnérov Rastislava Turka a Petra Mesiarika (výrobca: Chiradent, Pieštany); Cvoky - zvieratká, stojany na servítky od dizajnéra Ondreja Eliáša (výrobca: Refima, Horná Streda); Signály z neznáma. Český komiks 1922 – 2012 (dizajn: Branislav Matis, Matúš Lelovský, spolupráca: Boris Belan; klient: Dům umění města Brna, ČR) a Typografia, text a kniha (dizajn: Eva Péc Brezinová, Slávka Paulíková; klient Vysoká škola výtvarných umení, Bratislava).
Študenti dostali aj Zvláštnu cenu ministra školstva

Najlepší študenti získali Zvláštnu cenu ministra školstva, vedy, výskumu a športu v kategórii produktový a komunikačný dizajn, uviedlo SCD.

V kategórii študentský produktový dizajn ocenili kolekciu porcelánových svietnikov nazvanú A buď svetlo (dizajn Kristína Kollárovicsová z Vysokej školy výtvarných umení Bratislava, pedagóg Daniel Piršc).

V kategórii študentský komunikačný dizajn získali cenu Nové učebnice (dizajn Martina Rozinajová, Vysoká škola výtvarných umení, pedagóg Pavol Bálik).

Jedenásťčlenná medzinárodná porota ďalej odsúhlasila nominácie na Zvláštnu cenu ministra kultúry SR pre osobnosť za mimoriadne aktivity v oblasti dizajnu a Zvláštnu cenu ministra hospodárstva pre výrobcu, ktorý uplatňuje dizajn vo svojej stratégii.

Cenu ministra hospodárstva získal slovenský výrobca sedacích vakov spoločnosť Tuli.sk, Bratislava. Zvláštnu cenu ministra kultúry SR osobnosti za významné aktivity v oblasti dizajnu získal grafický dizajnér a pedagóg Pavel Choma. Okrem uvedených cien sa porotcovia rozhodli udeliť Cenu poroty práci Správny dizajn od dizajnéra Juraja Blaška.

Úspešný slovenský dizajn možno spoznať v sídle výstavného a informačného bodu Slovenského centra dizajnu - Satelit denne okrem pondelka, od 13:00 do 18:00. Vstup je voľný.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

DNES - 15:11Domáce

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu.

Hlas-SD chce prísť v koalícii s návrhmi pri novele o fungovaní FPU

Hlas-SD chce prísť v koalícii s návrhmi pri novele o fungovaní FPU

DNES - 14:29Domáce

Hlas-SD by chcel v koalícii prísť s vlastnými návrhmi v súvislosti so zmenami vo fungovaní Fondu na podporu umenia.

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na rok 2024

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na rok 2024

DNES - 14:19Domáce

Súd zároveň nevyhovel návrhu na pozastavenie účinnosti zákona.

Diskriminácia a útlak menšín pokračovali na Slovensku aj v roku 2023, tvrdí Amnesty

Diskriminácia a útlak menšín pokračovali na Slovensku aj v roku 2023, tvrdí Amnesty

DNES - 13:59Domáce

Diskriminácia a útlak menšín pokračovali na Slovensku aj v roku 2023. Upozornila na to medzinárodná organizácia Amnesty International vo výročnej správe za rok 2023, ktorú zverejnila v stredu.

V Banskobystrickom kraji hrozí nedostatok pľúcnych lekárov, končia dve ambulancie

V Banskobystrickom kraji hrozí nedostatok pľúcnych lekárov, končia dve ambulancie

DNES - 13:26Domáce

Kraju hrozí urgentný nedostatok pľúcnych lekárov a pacientom, že zostanú bez špecialistov a potrebných liekov.