• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Londýn chce s Ekvádorom rokovať o zakladateľovi WikiLeaks

  • 9:30 03.06.2013
  • LONDÝN
Londýn chce s Ekvádorom rokovať o zakladateľovi WikiLeaks

Britská vláda zvažuje, že napokon predsa len pristúpi na rokovania s Ekvádorom o riešení situácie okolo zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea, ktorý sa už rok ukrýva v útrobách veľvyslanectva latinskoamerickej krajiny v Londýne.

V pondelok o tom informuje spravodajský portál britskej stanice BBC. Šéf ekvádorskej diplomacie Ricardo Patiňo, ktorý sa tento mesiac osobne stretne s Assangeom, ponuku na rokovania oficiálne zaslal svojmu britskému kolegovi Williamovi Hagueovi.

Londýn už potvrdil, že rozhovory o budúcnosti Assangea s ekvádorskou stranou seriózne "zvažuje". Ich prípadný dátum však zatiaľ nezverejnili.

Assange sa ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve od júna minulého roku. Najvyšší súd v Británii predtým povolil Assangeovo vydanie do Švédska, kde sa údajne v minulosti dopustil trestných činov znásilnenia a sexuálneho útoku.

Štyridsaťjedenročný Assange však tvrdí, že ide o vymyslené obvinenia a švédske orgány konajú pod nátlakom USA, ktoré sa mu chcú pomstiť za zverejnenie tajných dokumentov americkej diplomacie. Ekvádor prominentnému aktivistovi udelil politický azyl, Británia mu však nepovolila odchod z krajiny.
Proces s informátorom sa začína

Americký vojak Bradley Manning, ktorý poskytol projektu WikiLeaks tisícky tajných diplomatických depeší, v pondelok konečne predstúpi pred súd.

Stane sa tak tri roky po tom, ako ho zatkli v Iraku. Dvadsaťpäťročného mladíka by v prípade usvedčenia mohli poslať za mreže až na 154 rokov. S prokuratúrou sa už dávnejšie dohodol na priznaní viny v prípade desiatich z 22 bodov obžaloby - to, že napomáhal nepriateľom USA, však odmieta.

Proces sa začína po skončení dlhoročného vypočúvania, počas ktorého sa Manninga pýtali na detaily toho, akým spôsobom sa mu podarilo získať asi štvrť milióna tajných dokumentov. Manningovi právni zástupcovia tvrdili, že ich klient bol vo vyšetrovacej väzbe terčom zlého zaobchádzania. Súd to uznal a v prípade odsúdenia mu skráti trest o 112 dní. Za mrežami by po svojom priznaní mohol stráviť 20 rokov, ak ho však uznajú vinným aj zo zločinov, v ktorých vinu odmieta, vo väzení strávi zvyšok života.

Manning, ktorý slúžil ako vojenský analytik v Iraku, je obvinený z neoprávneného získania dôverných depeší ministerstva zahraničných vecí USA. Tie mal následne poskytnúť portálu WikiLeaks, ktorý ich zverejnil na svojich stránkach. Depeše obsahovali najrôznejšie vyjadrenia o svetových lídroch a ďalšie citlivé informácie, ktoré vyvolali rozruch v diplomatickej komunite. Washington na ich zverejnenie reagoval s pobúrením.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Macron: Európa nie je nesmrteľná, potrebuje dôveryhodnú obrannú stratégiu

Macron: Európa nie je nesmrteľná, potrebuje dôveryhodnú obrannú stratégiu

DNES - 13:58Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta.

Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku

Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku

DNES - 13:11Zahraničné

Europoslanci v uznesení odsúdili rozhodnutie eurokomisie uvoľniť Maďarsku zmrazené finančné prostriedky EÚ až do výšky 10,2 miliardy eur.

Maďarsko je právny štát, povedal Orbán na konferencii konzervatívcov v Budapešti

Maďarsko je právny štát, povedal Orbán na konferencii konzervatívcov v Budapešti

DNES - 13:06Zahraničné

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum

Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum

DNES - 10:46Zahraničné

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09. Ide už o ôsmu zmenu vo Fialovom kabinete.

V Paríži sa zútila vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge

V Paríži sa zútila vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge

DNES - 9:01Zahraničné

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia.