• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Dunaj naďalej stúpa, domy budú chrániť vrecia s pieskom

  • 21:15 02.06.2013
  • BRATISLAVA
Dunaj naďalej stúpa, domy budú chrániť vrecia s pieskom

Výstrahu 2. stupňa povodňovej aktivity vyhlásil v nedeľu o 12:00 Slovenský hydrometeorologický ústav v povodí rieky Dunaj a Morava.

Povodňami je ohrozených päť okresov južného Slovenska. Do piatka hrozia povodne v okresoch Bratislava, Senec a Dunajská Streda. Až do nedele 9. júna do 23:00 sú ohrozené mestá a obce pri Dunaji v okres Komárno a Nové Zámky - juh.

Hladina Dunaja o 18:00 dosahovala úroveň 1. stupňa povodňovej aktivity len na jednom mieste, a to na stanici v Bratislave, kde dosiahla 682 centimetrov.

Aj Morava tento stupeň dosiahla len na jednom mieste v Devínskej Novej Vsi, kde mala jej hladina 516 centimetrov. Meteorológovia však predpokladajú, že Dunaj bude ďalej stúpať.

Prvý stupeň povodňovej aktivity na toku Dunaja v Medveďove v okrese Dunajská Streda neznamená pre obec podľa starostu Ladislava Morvu žiadne nebezpečenstvo. V dedine sú na takúto situáciu podľa jeho vyjadrenia zvyknutí. "Problém pre nás nastáva až pri vyhlásení tretieho stupňa povodňovej aktivity,“ povedal agentúre SITA starosta.

V bratislavskej mestskej časti Devín čoskoro vyhlásia krízový stav pre stúpajúcu hladinu Dunaja a Moravy. Agentúre SITA to potvrdila starostka Ľubica Kolková. "Voda už dosahuje do pivníc domov na Devínskej ceste," povedala Kolková.

V oblasti pri pamätníku Brána slobody je už zaliaty chodník, suchou nohou sa nedá prejsť po promenáde z parkoviska pod Hradom, ktorá vedie okolo úpätia skaly. Devínčanov stúpanie hladiny riek zastihlo akurát v deň hodov.

Pokračujú tu práce v osádzaní ďalšej časti mobilných protipovodňových hradení. Ako informovala agentúru SITA Kolková, teraz už dávajú zábrany na tzv. štvrtý úsek, počas dňa ich umiestnili na piatok úseku. Podľa stúpajúcej hladiny odhadujú, že voda narobí problémy. "Bude to pravdepodobne jedna z tých väčších povodní," odhaduje Kolková. V súčasnosti sa snažia zabezpečiť vrecia s pieskom na ochranu domov na Devínskej ceste.

Ďalšie zrážky, ktoré spadli zo soboty do dnešného rána spôsobili opätovný výrazný vzostup hladiny Dunaja, čo sa prejavuje aj na našom úseku.

Zrážky dosiahli v úhrnoch od 30 do 80 milimetrov, ojedinele nad 90 milimetrov. Meteorológovia preto očakávajú vzostup na slovenskom úseku Dunaja už v nedeľu popoludní, pričom tendencia vzostupu bude pokračovať aj v ďalších dňoch.

"Je vysoký predpoklad dosiahnutia a prekročenia hodnôt zodpovedajúcich 2. a 3. stupňu povodňovej aktivity, a to na celom slovenskom úseku od Devína až po Štúrovo. Táto situácia by mala pretrvávať výhľadovo do konca nasledujúceho týždňa. Vzhľadom k tomu, že hladina Dunaja má v nemeckom a rakúskom povodí stále stúpajúcu tendenciu, je predčasné hovoriť o kulmináciách a časovom ohraničení,“ povedal v nedeľu hydrológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu Peter Smrtník.

Ako ďalej uviedla hydrologička SHMÚ Katarína Matoková, podľa aktuálnych predpovedí zrážok by k ich ustávaniu malo dôjsť až počas nastávajúcej noci. "Situáciu budeme naďalej monitorovať, vyhodnocovať a hydrologické predpovede spresňovať," dodala.

Aktuálne hydrologické predpovede možno nájsť na http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=sit_cele . Vzhľadom na túto závažnú situáciu vydali hydrologickú výstrahu 2. stupňa pre celý slovenský úsek Dunaja.

Pracovníci odboru hydrologických predpovedí a výstrah SHMÚ už v piatok informovali o predpokladanom výraznom vzostupe vodných hladín na Dunaji.

Vplyvom vysokých úhrnov zrážok v povodí Dunaja, a to najmä v alpskej oblasti, bol výrazný vzostup vodných hladín v Nemecku a v Rakúsku, pričom hladina Dunaja v bratislavskom Devíne a v Bratislave stúpla od piatka do soboty o 260 cm. V sobotu napoludnie dosiahol Dunaj v Bratislave úroveň 1. stupňa povodňovej aktivity, pričom hladina bola do dnešného rána prechodne ustálená.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.