• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

Česko ničia povodne, vláda vyhlásila núdzový stav

  • 1:01 03.06.2013
  • PRAHA
Česko ničia povodne, vláda vyhlásila núdzový stav

Hladiny riek v Česku naďalej stúpajú. Najvyšší stupeň povodňovej aktivity platí vo viac ako 50 miestach v siedmich krajoch. Informuje o tom internetový portál iDnes.cz.


Hladiny českých riek dvíhajú výdatné zrážky a voda prichádzajúca z juhu Nemecka, kde je situácia taktiež vážna. Ustávanie zrážok je podľa meteorológov reálne až v priebehu pondelka a utorka.

Niektoré podkrkonošské obce zasiahla aj storočná voda, uvádza Česká televízia. Voda spôsobuje problémy na cestách aj železniciach.

Povodne si vyžiadali aj obete. V Třebenicích pri Prahe sa zosunula chata, ktorá bola podmočená vodou. Pod troskami zomrela žena a aj muž. Nezvestní sú aj traja kajakári. ČT informovala, že po 21:00 hod. hasiči vylovili pri Trutnove z rieky telo neznámeho muža.

Český premiér Petr Nečas v reakcii na nebezpečne stúpajúce hladiny riek rozhodol o uvoľnení vojakov, ktorí majú pomáhať v boji proti vode.

Video: Povodňová situácia v Prahe

Problémy hlási väčšina českých krajov a situácia je dramatická aj v hlavnom meste Praha. Dočasný primátor Tomáš Hudeček v nedeľu krátko popoludní vyhlásil stav nebezpečenstva.

Hladina rieky Vltava totiž dosahuje hodnoty zodpovedajúce tretiemu povodňovému stupňu. Pozdĺž jej brehov tak už stoja alebo sa dokončujú zábrany. Krátko po pol tretej dopravný podnik uzavrel v Prahe osem staníc metra. Voda stúpa rýchlejšie, ako sa očakávalo. Obmedzená je doprava v centre blízko Vltavy, Karlíne a Libni. Metro v týchto staniciach nezastavuje.

Foto: TwitterPodľa portálu iDnes.cz sanitky evakuovali aj 127 pacientov z pražskej nemocnice na Františku. Sedemdesiatdeväť z nich previezli do iných zdravotníckych zariadení. Hajtman stredočeského kraja Josef Řihák iDnes. cz informoval, že v kraji museli evakuovať dva domovy dôchodcov - vo Všestudech v Prahe-východ a v Beroune.

Voda skomplikovala aj situáciu v pražskej ZOO, ktorá na oficiálnej stránke na Facebooku informuje, že musí premiestniť zvieratá z dolnej časti zoologickej záhrady. Gorily (s výnimkou Richarda) sú v povodňovej veži a do hornej časti ZOO sa sťahujú veľké korytnačky a dalšie veľké zvieratá, u ktorých si to vyžaduje veľa času, ale súčasne nie je potrebné ich uspatie. Samca Richarda, ktorý popoludní nechcel pavilón opustiť museli večer uspať. Evakuácia zvierat bude pokračovať až do rána.

Česká televízia (ČT) informovala, že je uzavretý aj Karlov most. Pražská energetika kvôli záplavám na území hlavného mesta vyhlásila stav núdze a obmedzí dodávky elektriny, aby zabránila ohrozenie ľudských životov.

ČT ďalej uvádza, že od 20:00 platí v Juhočeskom kraji stav nebezpečenstva. Evakuovaných bolo 506 osôb a v oblasti sa očakáva druhá povodňová vlna. Evakuovať obyvateľov museli okrem Prahy napríklad aj v Děčíne, kde sa to týka 14 ulíc, čo predstavuje stovky ľudí. Rieky naďalej stúpajú a hrádze vzdorujú silnému prúdu vody a hrozí ich pretrhnutie, uvádza ČT na svojej internetovej stránke. V nedeľu večer museli pre povodne opustiť svoje domovy aj ľudia v ďalších mestách.

Portál iDnes.cz uvádza že v noci budú musieť záchranári evakuovať časť obyvateľov Prahy 5 pôjde o zhruba 5-tisíc ľudí.

Neratovická Spolana, kde boli pri povodniach v roku 2002 problémy presúva chlór do bezpečia. Chemický závod je podľa ČT pripravený na tisícročnú vodu.

"Povodie rieky Labe očakáva, že v pondelok ráno bude hladina na sútoku s Vltavou kulminovať, prietok by mohol dosiahnuť 3500 metrov kubických za sekundu. To predstavuje dvadsať až päťdesiatročnú vodu," povedal ČT vedúci vodohospodárskeho dispečingu Jiří Petr.

Vláda vyhlásila núdzový stav vo všetkých krajoch okrem Pardubického a Karlovarského, informovala o tom ČT.

V Juhočeskom kraji voda pretrhla provizórnu hrádzu na rybníku Jordán v Táboře a preteká aj hrádza v Husinci na Prachaticku. Hasiči z obci evakuovali zhruba 70 ľudí, informoval portál iDnes.cz.

Hovorkyňa hasičov Karlovarského kraja iDnes.cz informovala, že v Rudníku-Arnultovicích a Hostinném voda uväznila niekoľko ľudí. "Na miesto sme museli vyslať vrtuľník s leteckými záchranármi, ktorí pomáhali s evakuáciou ľudí," doplnila.

Český hydrometeorologického ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu pred povodňami. Extrémny stupeň ohrozenia platí pre osem krajov a Prahu. V celých Čechách, okrem Pardubického kraja a na Vysočine platí do 23:00 hod. výstraha pred výdatným dažďom.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

DNES - 8:48Zahraničné

Ukrajina sa prihlásila k prvému zostreleniu ruského bombardéra.

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

DNES - 8:07Zahraničné

Ukrajina môže do konca tohto roka prehrať vojnu s Ruskom, ak jej Spojené štáty neposkytnú ďalšiu vojenskú pomoc, varoval vo štvrtok šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby Bill Burns.

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

DNES - 7:37Zahraničné

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump.

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

DNES - 6:32Zahraničné

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi

DNES - 6:27Zahraničné

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie za zásluhy francúzskemu hercovi Alainovi Delonovi.