• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Pravda o tukoch, cholesterole a srdcových ochoreniach

  • 18:38 28.04.2016
  • Bratislava
Pravda o tukoch, cholesterole a srdcových ochoreniach

Prečítajte si, ako je to v skutočnosti s nasýtenými tukmi a rizikom srdcových ochorení.

Nedávna štúdia vykonaná výskumníkmi z univerzít v Severnej Karolíne a Illinois v spojení s National Institutes of Health a publikovaná v časopise British Medical Journal prišla s veľmi zaujímavými výsledkami.

Čítajte: Pozor! Tieto lieky nikdy nekombinujte!

Zistila, že kým strava, ktorá nahradila obsah nasýtených tukov polynenasýtenými tukmi síce znížila hladinu cholesterolu v krvi, no neviedla k žiadnej zmene rizika srdcových ochorení alebo smrti. Výnimku tvorili ľudia, ktorí mali najväčší pokles cholesterolu v krvi. Tí mali väčšiu pravdepodobnosť, že zomrú.

Cholesterol aj nasýtený tuk sú možno v poriadku

Vedci znovu analyzovali dáta získané zo štúdie z roku 1970 zvanej Minnesota Coronary Experiment, v ktorej náhodne rozdelili 9,423 obyvateľov štátnych psychiatrických liečební a opatrovateľských domov. Ponechali im buď rovnakú stravu, alebo nahradili maslo a iné nasýtené tuky polynenasýtenými tukmi (vo forme margarínu a kukuričného oleja).

Nenašlo sa žiadne spojenie medzi spotrebou polynenasýtených tukov a rizikom srdcových chorôb. Táto štúdia však neskúmala ďalšiu kategóriu tukov, mononenasýtené tuky, nájdené vo vysokých koncentráciách v olivovom oleji a orechoch.

Výskumníci dospeli k záveru, že došlo k "nadhodnoteniu výhod nahradenia nasýtených tukov rastlinnými olejmi."

Britský kardiológ Aseem Malhotra a poradca pre National Obesity Forum súhlasí. Tvrdí, že odporúčania verejnosti by sa mali zmeniť a ľudia by mali prejsť na stravu s vysokým obsahom tukov v štýle stredomorskej stravy. Viac sa o nej dozviete v článku uvedenom nižšie →

Čítajte: Najlepšia diéta a recept pre zdravie: Stredomorská strava

V roku 2015 bola v časopise British Medical Journal zverejnená štúdia, ktorá hodnotila výsledky predchádzajúcich 50 štúdií spojenia medzi nasýtenými tukmi, trans tukmi a zdravotnými následkami.

Zistili, že trans-tuky sú naozaj nebezpečné. Spôsobujú 21-percentný nárast rizika srdcových ochorení, 28-percentný nárast úmrtí na koronárne srdcové choroby a 34-percentné zvýšenie rizika predčasného úmrtia zo všetkých príčin. Nenašli žiadny dôkaz, ktorý by potvrdil, že nasýtené tuky sú zlé pre zdravie.

Lieky na cholesterol môžu napáchať väčšiu škodu

Hladina cholesterolu v krvi môže byť ukazovateľom pre srdcové choroby, ale rozhodne nie je príčinou. Podľa štúdie zverejnenej v časopise Expert Review of Clinical Pharmacology v roku 2015 môžu statíny (lieky na cholesterol) v skutočnosti zvýšiť riziko srdcových ochorení.

Ďalšia štúdia publikovaná vlani v rovnakom časopise hodnotila predchádzajúce štúdie o bezpečnosti a účinnosti týchto liekov. Bolo zistené, že znižujú riziko ochorenia srdca len o jedno percento. Súčasne sa zistilo, že majú prekvapivo vysokú mieru závažných nežiaducich účinkov.

Čítajte: Šokujúce odhalenie: Lieky na cholesterol zdvojnásobujú riziko cukrovky

"Zvýšený výskyt rakoviny, šedého zákalu, cukrovky, kognitívnych porúch a ochorení pohybového aparátu prevažujú minimálny ​​kardiovaskulárny prínos liečby statínmi," píšu vedci.

Zdroj: Info.sk, TM, dailymail.co.uk, health.gov, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.