• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
10°Bratislava

Na Záhorí štartuje dlhoočakávaná integrovaná doprava

  • 16:22 31.05.2013
  • BRATISLAVA
Na Záhorí štartuje dlhoočakávaná integrovaná doprava

S trojmesačným odkladom od soboty 1. júna na Záhorí definitívne štartuje prvá etapa integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji.

Obyvatelia z okresu Malacky si tak môžu na cestu do Bratislavy a späť od soboty kúpiť jednotný predplatný cestovný lístok, ktorý bude platiť v regionálnych autobusoch Slovak lines, vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko a v mestskej hromadnej doprave na území Bratislavy.

O spustení prvej etapy integrovanej dopravy v piatok informovali predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a zástupcovia dopravcov zapojených do systému integrovanej dopravy.

Jednotný predplatný cestovný lístok, tzv. električenku alebo mesačník na integrovanú dopravu, si môžu cestujúci od soboty kúpiť v predajniach Dopravného podniku Bratislava, Slovak lines a Železničnej spoločnosti Slovensko. Cestujúci si môžu vybrať 30-dňový, 90-dňový alebo ročný predplatný cestovný lístok. Cena predplatného lístka sa bude odvíjať od počtu zón, cez ktoré cestujúci prechádza.

Obrazom: Štartuje integrovaná doprava na Záhorí


Cenu si ľudia môžu vypočítať na internetovej stránke www.bid.sk i na stránkach zapojených dopravcov. Schémy zón i cenník sú aj na zastávkach či v niektorých vozidlách. Spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava však cestujúcich upozorňuje, že električenky na mestskú hromadnú dopravu, kúpené v predajniach Dopravného podniku, nebude možné využívať na systém integrovanej dopravy.

Prvú etapu integrovanej dopravy zo Záhoria do Bratislavy mali spustiť už v marci, pre technické nedostatky, ktoré zistili počas posledného testovania softvéru deň pred spustením, jej štart však odložili. Problém sa vyskytol na strane dodávateľa systému pre prímestské autobusy spoločnosti Slovak Lines - spoločnosti EMtest-SK.

Podľa generálneho riaditeľa Bratislavskej integrovanej dopravy Rastislava Cenkého partneri zapojení do systému integrovanej dopravy potvrdili, že v súčasnosti nie sú žiadne technické nedostatky, ktoré by spusteniu integrovanej dopravy v kraji bránili. Ako dodal, počas víkendu budú vo väčšej miere dohliadať na priebeh spustenia integrovanej dopravy, aby prípadné nedostatky vedeli operatívne odstrániť.

Video: Prvú etapu integrovanej dopravy spustia 1. júna
Prvá etapa Bratislavskej integrovanej dopravy má priniesť zjednotenie cestovného u všetkých dopravcov zapojených v systéme integrovanej dopravy. Bratislavský župan Frešo i primátor Ftáčnik veria, že integrovaná doprava v kraji pomôže preferovať verejnú dopravu a ľudia presadnú z áut do prostriedkov hromadnej dopravy. Veria tiež v zlepšenie podmienok na cestách a zmenšenie zápch na cestách smerom do mesta i v meste.

Podľa primátora Ftáčnika prvý rok od spustenia integrovanej dopravy počítajú so stratou, primátor však verí, že ďalší rok sa straty zmenia na plusy. "Očakávame, že systém prinesie viac cestujúcich vo verejnej doprave, menej áut na vjazde do mesta a na jednotlivých komunikáciách mesta," vysvetlil primátor Ftáčnik.

Prvá etapa integrovanej dopravy zatiaľ zjednotí cestovné len pre obyvateľov, ktorí cestujú na trase Záhorie - Bratislava a späť. V druhej etape však chcú do integrovanej dopravy zapojiť aj okresy Pezinok a Senec, tak, aby sa do systému zapojil celý Bratislavský kraj. Podľa riaditeľa BID Cenkého by druhú etapu integrovanej dopravy mohli spustiť ešte koncom tohto roka.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Gašpar: Zhoda v koalícii na nominácii Harabina do súdnej rady bude problematická

Gašpar: Zhoda v koalícii na nominácii Harabina do súdnej rady bude problematická

DNES - 13:34Domáce

Zhodnúť sa v koalícii na nominovaní Štefana Harabina za člena Súdnej rady SR bude problematické. Myslí si to poslanec Národnej rady SR Tibor Gašpar.

PS vyzýva ministra školstva a vládu zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch

PS vyzýva ministra školstva a vládu zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch

DNES - 12:50Domáce

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzýva ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD) a vládu, aby zatvorili reedukačné centrum v Bystričanoch.

Matka s dcérou na e-kolobežke spôsobila dopravnú nehodu

Matka s dcérou na e-kolobežke spôsobila dopravnú nehodu

DNES - 11:18Domáce

Matka s dcérou na jednej elektrickej kolobežke zapríčinila dopravnú nehodu v Hlohovci.

Mimoriadnu situáciu pre medvede vyhlásili v ďalšom okrese

Mimoriadnu situáciu pre medvede vyhlásili v ďalšom okrese

DNES - 9:58Domáce

Na území okresu Kysucké Nové Mesto vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďov.

Ivan Mikloš reformy neľutuje, ľutuje však spôsob ich komunikácie

Ivan Mikloš reformy neľutuje, ľutuje však spôsob ich komunikácie

DNES - 8:36Domáce

Obdobie, keď Slovensko prijímalo množstvo reforiem potrebných pre vstup do EÚ, bolo podľa niekdajšieho podpredsedu vlády Ivana Mikloša ťažké, ale nesmierne dôležité.