• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Slovenské národné divadlo poteší deti pestrým programom

  • 14:57 31.05.2013
  • BRATISLAVA
Slovenské národné divadlo poteší deti pestrým programom

Pestrý program pre najmenších divákov pripravilo na Medzinárodný deň detí Slovenské národné divadlo v Bratislave.

Sviatku detí bude venovaný 1. júna od 10:00 do 17:00 program v okolí aj v priestoroch sídla národného divadla na Pribinovej ulici a obnovená premiéra baletu Narodil sa chrobáčik v historickej budove divadla na Hviezdoslavovom námestí.

Deti zabavia všetky tri súbory SND - činohra, opera aj balet. Hlavným ťahákom divadelného programu je obnovená premiéra tanečnej rozprávky Narodil sa chrobáčik v Balete SND. V obnovenej premiére na ňu SND deti pozýva o 11:00.

Ako na dnešnej tlačovej besede povedala dramaturgička Baletu SND Eva Gajdošová, inscenácia vznikla v 80. rokoch, ale napriek tomu má stále čo dať detskému divákovi. V choreografii Igora Holováča a s textami Nikitu Slováka z roku 2001 sa približuje súčasným deťom.

Zároveň je jedinou baletnou inscenáciou určenou malým deťom, v ktorej prídu do kontaktu s orchestrom, upozornila Gajdošová.
Návštevníkov čaká bohatý program

Obnovenú premiéru venovalo SND 90. výročiu narodenia prvého slovenského choreografa Jozefa Zajka (27. 4. 1923 – 13. 3. 1991), ktorý inscenoval balet Narodil sa chrobáčik v roku 1985 s Igorom Holováčom v úlohe Svätojanka ako svoju poslednú spoluprácu s Baletom SND.

SND spolu s Divadelným ústavom v Bratislave pripravili k nedožitej 90-tke Zajka aj výstavu.

Druhá obnovená premiéra pôvodnej baletnej rozprávky s hudbou slovenského skladateľa Tibora Freša je na programe v historickej budove SND v pondelok 3. júna o 11:00.

Balet prvej divadelnej scény podľa Evy Gajdošovej plánuje tanečnú rozprávku Narodil sa chrobáčik v nadchádzajúcej sezóne uvádzať každý mesiac dvakrát, v týždni aj cez víkend.

Svoje brány otvorí na Medzinárodný deň detí aj Činohra SND a o 13:00 pozve v tzv. novej budove na obľúbenú rozprávku Mechúrik – Koščúrik. Po nej deti čaká hudobné stretnutie s hercami nazvané Spievaj ako Mechúrik. Opera deťom prichystala o 17:00 v novej budove obľúbený hudobný príbeh Kominárik, ktorý uvedie interaktívne predstavenie Kominárik ako ho nepoznáte.

V celej budove národného divadla čaká deti bohatý sprievodnými program, avizoval pre agentúru SITA riaditeľ centra marketingu SND Daniel Rabina.
Laci Strike aj Božidara Turzonovová

Medzi množstvo aktivít patria napríklad bezplatné kurzy, ktorými deti povedie známa členka Činohry SND Božidara Turzonovová, spevácke talenty si pod patronát zoberie sólista Opery SND František Ďuriač a malým tanečníkom sa budú venovať pedagógovia z Tanečného konzervatória Evy Jaczovej.

Známi herci SND budú deťom čítať zo svojich obľúbených rozprávkových kníh.

Novú budovu Slovenského národného divadla ovládne aj Street Dance Academy Laciho Strikea s ukážkami z pripravovaného tanečného predstavenia Júlio a Romea, interaktívne pásmo s pesničkami Daniela Heviera Guliver hľadá kamarátov a vystúpenia Bratislavského bábkového divadla – Muzikanti, alebo o Zlatej trúbke a Gašparko s Kubom v Krištáľovom kaštieli.

Pri príležitosti sviatku detí navyše SND otvorí výstavu známeho ilustrátora Vladimíra Krála pod názvom Portrét neznámeho. Zábavným sprievodcom Medzinárodného dňa detí v SND bude moderátor Ludwig Bagin, ktorý ocení víťazov detských súťaží. Samozrejmosťou sú podľa Rabinu tvorivé dielne, maľovanie na tvár, rozdávanie balónov a ďalšie atrakcie. Návštevníkov čaká aj špeciálna komfortná obývačka.

Vstup na sprievodný program počas dňa detí je v SND voľný. Vstupenky na predstavenia Narodil sa chrobáčik, Mechúrik – Koščúrik a Kominárik sú v predaji v pokladniach SND aj online cez portál navstevnik.sk. Podrobnejšie informácie o programe počas Medzinárodného dňa detí v Slovenskom národnom divadle vrátane bezplatných kurzov sú dostupné na webstránke divadla http://www.snd.sk.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.