• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Občania sa delia podľa papalášskych rodín, tvrdí SaS

  • 14:02 31.05.2013
Občania sa delia podľa papalášskych rodín, tvrdí SaS

Kancelária prezidenta na kauzu nereaguje

Kancelária prezidenta Ivana Gašparoviča nebude túto vec komentovať.

"Ide o súkromnú záležitosť Iva Gašparoviča," povedal hovorca prezidenta Marek Trubač.

Prezidentov syn si myslí, že stavba je v súlade so zákonom

Ivo Gašparovič pre agentúru SITA povedal, že všetky úkony týkajúce sa jeho stavby sú v súlade so zákonom a s územným plánom.

Takisto aj tvrdenie, že úrady zohľadňujú jeho pôvod, komentoval slovami, že aj oni postupujú podľa platnej legislatívy.BRATISLAVA 31. mája (WEBNOVINY) - Stavba veľkého rodinného domu prezidentovho syna Iva Gašparoviča donútila ľudí zo susedného pozemku - rodinu Mrázovcov - obrátiť sa na poslancov Národnej rady SR.

Ako na dnešnom brífingu vyhlásila poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová, na prípade "krásne vidieť, že na Slovensku neplatia zákony pre všetkých a že občania sa delia na rovných a rovnejších, podľa toho, koľko majú peňazí, prípadne, v akej papalášskej rodine sa narodia".

Rodinu Jána Mráza v prvom rade roztrpčuje, že boli vylúčení zo stavebného konania, a to i napriek tomu, že ako bezprostrední susedia, mali byť jeho priami účastníci. Nicholsonová vysvetlila, že za tým môže byť fakt, že Ján Mráz aj jeho otec sú odborníkmi v oblasti stavebníctva a o územno-plánovacej legislatíve niečo vedia.

Ako dodala, krajský stavebný úrad v tomto konkrétnom prípade umožnil stavať na základe vydania stavebného rozhodnutia, ktoré bolo v rozpore s platným zákonom. Námietku Mrázovcov o tom, že boli bezprávne vylúčení z konania uznala aj Okresná prokuratúra Bratislava I. a vydala v tejto veci protest. "Ako to už na Slovensku býva, neudialo sa absolútne nič a stavba na susednom pozemku, teda na pozemku Iva Gašparoviča, pokračuje," hovorí poslankyňa.

Ján Mráz dodáva, že ide o dve stavebné povolenia. Jedno pôvodné a jedno, ktoré bolo vydané dodatočne. Vysvetľuje, že krajský stavebný úrad protest prokurátora neuznal, alebo nevzal na vedomie, a takisto aj odvolací orgán potvrdil rozhodnutie krajského stavebného úradu nebrať protest prokurátora napriek argumentom o porušení zákona na vedomie.

"Ani toto stavebné povolenie, ktoré bolo správoplatnené ešte pred začiatkom výstavby, stavebník nedodržal a ihneď od začiatku, od výkopov, staval a stavia v rozpore s tým stavebným povolením a dostal sa tým činom do situácie, že celú stavbu postavil v rozpore s územnou plánovacou dokumentáciou. Stavba ako ju postavil, je zo zákona nepovoliteľná," hovorí Mráz.

Druhé stavebné povolenie bolo podľa jeho vyjadrenia vydané, pretože "ani krajský stavebný úrad, ktorý išiel vo všetkom po ruke prominentnému stavebníkovi, nemohol poprieť a ututlať, že stavba je v rozpore s platným stavebným povolením".

Stavba rodinného domu sa nachádza v Bratislave pod vládnym hotelom Bôrik. Ako tvrdí Mráz, Gašparovič si celú stavbu zdvihol o vyše tri metre, čím došlo k "bizarnému" svojvoľnému porušeniu práva na súkromie a práva na ochranu vlastníctva. Nicholsonová sa rozhodla na budúcej parlamentnej schôdzi v tejto veci interpelovať ministra dopravy Jána Počiatka.

"Štandardný politik a štandardný najvyšší ústavný činiteľ zavolá v takomto prípade svojho syna doslova na koberec a povie mu: to čo si môžu dovoliť grázli, si nemôžeš dovoliť ty! A ja ako tvoj otec ti to zakazujem," dodal poslanec SaS Peter Osuský.

Zväčšiť mapu
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

DNES - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.