• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Drogová koalícia Smeru a SaS pomohla dílerom, tvrdí Matovič

  • 12:12 31.05.2013
  • BRATISLAVA
Drogová koalícia Smeru a SaS pomohla dílerom, tvrdí Matovič

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chcú zvrátiť drogovú novelu Trestného zákona, ktorú podľa Igora Matoviča prijala takzvaná drogová koalícia strán Smer-SD a SaS.

Ako povedal v piatok na tlačovej besede Matovič, novela zmenila paragraf, ktorý sa týkal dílerov drog a pomohli teda len dílerom drog, ktorí budú pristihnutí s viac ako desiatimi dávkami drogy. OĽaNO preto do parlamentu predložila novelu Trestného zákona, ktorým chce minulý týždeň schválenú novelu opraviť.

„Obávame sa, že prezident schválenú novelu podpíše a keďže takýto zákon by nemal platiť ani jeden deň, predkladáme novelu zákona, v ktorej meníme len jedno slovíčko tri na štyri,“ povedal Matovič. Návrh OĽaNO má zabezpečiť, aby sa díleri drog nemohli pohybovať na slobode.

Podľa OĽaNO totiž schválená novela umožnila zníženie trestnej sadzby osobám, ktoré sú dílermi drog, a nie ich užívateľmi. Takéto zníženie trestnej sadzby sa netýka len tzv. ľahkých drog (napr. marihuany), ale aj tvrdých drog (napr. heroín, pervitín).

Napokon zníženie trestnej sadzby nie je len kozmetickou právnou úpravou, ale zásadnou zmenou kategórie trestu, ktorá dílerom drog umožní, aby napriek tomu, že obchodovali s drogami, dostali len podmienečný trest s probačnou (skúšobnou) lehotou a zostali tak na slobode namiesto toho, aby boli riadne potrestaní.

Drogovou koalíciou prezentovaný úmysel ochrániť pred nepodmienečným trestom tých užívateľov drog, ktorí boli pristihnutí pri prechovávaní viac ako desaťnásobku obvyklej jednorazovej dávky na použitie pre osobnú spotrebu, stojí podľa Matoviča na vode, lebo každý takýto užívateľ ako aj díler má už dnes možnosť využiť inštitút dohody o vine a treste, a tak spoluprácou s orgánmi činnými v trestnom konaní si výrazne svoj trest znížiť.

Poslancovi Richardovi Vašečkovi sa ozvalo proti schválenej novele 71 organizácií, ktoré pracujú s mládežou a tiež drogovo závislými. Upozorňujú, že tento zákon prinesie veľké škody, preto ho treba zvrátiť.

V Trestnom zákone sa schválenou novelou znižuje dolná hranica možného potrestania za trestný čin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi. Minimálny trest za takýto delikt už nebude štyri, ale len tri roky väzenia. Ak trest odňatia slobody neprevyšuje tri roky, súd môže jeho výkon podmienečne odložiť.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

DNES - 11:17Domáce

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo výstavu Veľká noc ide.

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

DNES - 7:41Domáce

Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny.