• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Slovenská hudba v rádiách bude o dohode rádií s hudobníkmi

  • 10:41 31.05.2013
  • BRATISLAVA
Slovenská hudba v rádiách bude o dohode rádií s hudobníkmi

Podpora slovenskej hudby by mala byť konsenzom medzi hudobníkmi a rádiami, tvrdí to Ministerstvo kultúry (MK) SR.

"Ministerstvo kultúry navrhovalo také riešenie podpory slovenskej hudby v rozhlasovom vysielaní, ktoré by bolo súčasne akceptované predstaviteľmi Iniciatívy za slovenskú hudbu a Asociáciou nezávislých rozhlasových a televíznych staníc," uvádza MK SR v tlačovej správe, ktorú zverejnilo na svojej webstránke.

Pripomína, že v súčasnosti zákon vôbec neurčuje podiel slovenskej hudby v rozhlasovom vysielaní.
Kompromis medzi hudobníkmi a rádiami nenastal

Ministerstvo sa snažilo vytvoriť platformu pre kompromis medzi zástupcami domácej hudobnej produkcie a rádiami, keďže sa však nedohodli, MK SR novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá by túto otázku riešila, nepredloží.

Zastúpením slovenskej hudby vo vysielaní slovenských rádií sa MK SR začalo zaoberať na základe požiadavky predstaviteľov Iniciatívy za slovenskú hudbu, zastúpenej spevákmi skupín Elán a Tublatanka Jožom Rážom a Martinom Ďurindom.

Tí, ako ďalej pripomína MK SR, "žiadali uzákoniť minimálne 30-percentný podiel slovenskej hudby vo vysielaní súkromných rozhlasových staníc".

Ministerstvo následne začalo rokovať so zástupcami vysielateľov, ktorí trvali na súčasnom stave neregulovania podielu slovenskej hudby. "Po viacerých rokovaniach s oboma stranami boli predstavitelia Iniciatívy za slovenskú hudbu ochotní akceptovať zákonom stanovený 20-percentný podiel slovenskej hudby a súkromné rádiá 10-percentný. Súkromné rádia okrem toho boli pripravené zaviazať sa spoločným memorandom k aktívnej a konkrétnej podpore slovenskej hudby vo vysielaní nad rámec stanovený zákonom," tvrdí ďalej ministerstvo, ktoré považuje tento model podpory slovenskej hudby za racionálny. Bol by totiž "kombináciou zákonného opatrenia, akceptovaného rádiami, a súčasne ich dobrovoľným záväzkom podporovať slovenskú hudbu".
Ministerstvo kultúry nepredloží žiadnu novelu zákona

Spomínaný návrh by "oproti súčasnému stavu zadefinoval minimálny limit vysielania slovenskej hudby vo výške 10 percent, a to počas dňa od 6:00 do 24:00, čo fakticky znamená, keďže nočné vysielanie by sa nezarátavalo, 13-percentný podiel počas celého dňa". Verejnoprávny Slovenský rozhlas - Rozhlas a televízia Slovenska by podľa zákona mal vyčleniť z vysielania určeného hudbe 25 percent domácej hudby na všetkých jeho staniciach.

"Takéto riešenie by bolo aj výrazným posunom v množstve odvysielanej slovenskej hudby, keďže dnes väčšina súkromných rádií vysiela slovenskú hudbu výrazne pod 10 percent. Súčasne by pätina vysielanej slovenskej hudby musela mať charakter novej hudby, čo znamená, že od jej prvého uvedenia na verejnosti po vysielanie v rádiu by neuplynulo viac ako dva roky," konštatuje sa v tlačovej správe zverejnenej referátom styku s médiami MK SR.

Ako dodáva ministerstvo kultúry, "vzhľadom na to, že s takýmto riešením predstavitelia Iniciatívy za slovenskú hudbu nesúhlasia a rozhlasoví vysielatelia zase nesúhlasia s reguláciou vyššou ako 10 percent, MK SR v tejto chvíli nepredloží novelizáciu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá by túto otázku riešila".

S podobnou iniciatívou prišiel prednedávnom aj predseda poslaneckého klubu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Jozef Viskupič. Svoj návrh novely zákona o vysielaní a retransmisii však koncom marca stiahol z rokovania parlamentu. Viskupič, ktorý je aj podpredsedom Výboru NR SR pre kultúru a médiá, chcel zaviesť presnú definíciu priestoru pre slovenskú hudbu, s dôrazom aj na novú tvorbu a nových autorov.

Podľa jeho návrhu slovenská hudba mala mať presne stanovený priestor v slovenských rádiách, vysielajúcich terestriálne aj na internete - v roku 2014 mala tvoriť 10 percent z hudby vysielanej medzi 06:00 a 22:00, v roku 2015 20 percent a v roku 2016 mala mať 30-percentný podiel. Slovenské rádiá podľa Viskupiča z dostupných údajov hrajú v priemere približne 12 percent slovenskej hudby. Výnimkou sú rádiá patriace pod Rozhlas a televíziu Slovenska - Slovenský rozhlas.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

DNES - 11:17Domáce

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo výstavu Veľká noc ide.

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

DNES - 7:41Domáce

Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny.