• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

OĽaNO chce aby voliči predkladali zákony, Smer je proti

  • 11:52 31.05.2013
OĽaNO chce aby voliči predkladali zákony, Smer je proti

Smer nepodporil, aby občania mohli predkladať zákony

Občania nebudú môcť do parlamentu predkladať návrhy zákonov.

Vládny Smer-SD v piatok v parlamente zamietol novelu ústavného zákona poslaneckého klubu OĽaNO, ktorá priznávala právo zákonodarnej iniciatívy občanom SR prostredníctvom petície, ak ju podpíše aspoň 15 000 obyvateľov.BRATISLAVA 31. mája (WEBNOVINY) – Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chcú umožniť ľuďom predkladať zákony do národnej rady.

Novela ústavného zákona, ktorú v úvode 12. dňa 19. schôdze parlamentu predstavil líder obyčajných Igor Matovič, priznáva zákonodarnú iniciatívu skupine najmenej 15 000 občanov prostredníctvom petície.

Takýto návrh zákona, ktorý by bol prílohou petície podpísanej občanmi, by sa prerokoval v národnej rade rovnako ako návrh zákona podaný vládou, výbormi NR SR, či poslancami parlamentu.

Matovič pripomenul, že jeho hnutie išlo už do parlamentných volieb v roku 2012 s tým, že ich cieľom je zvýšiť účasť ľudí na správe vecí verejných. „V súčasnosti sa ľudia môžu zúčastňovať na správe vecí verejných len tak, že sa zúčastnia na referende, o ktorom dopredu vedia, že nebude úspešné, alebo zohnať 100 000 podpisov pod petíciu, ktorú NR SR zoberie sucho na vedomie. Takto si naši politici predstavujú naplnenie litery ústavy, ktorá garantuje ľuďom spravovanie vecí verejných priamo. Dnešný stav nie je v duchu ústavy, preto predkladáme náš návrh, ktorý ľuďom umožní predložiť návrh zákona do NR SR,“ povedal Matovič.

Inštitút občianskej iniciatívy ako základného kameňa priamej demokracie je integrálnou súčasťou právnych poriadkov viacerých európskych štátov, napríklad Švajčiarska, Fínska, Poľska, či Srbska.

Podľa Matoviča číslo 15 000 vyšlo OĽaNO z volieb, pretože vo voľbách v priemere stačilo na zvolenie jedného poslanca 15 000 hlasov. Ústava zároveň pozná 15 000 podpisov pri návrhu kandidáta za prezidenta. „Je to adekvátny počet. Osobne by som bol ešte za nižšie číslo, pretože v parlamente sedia ľudia, ktorí majú 300 krúžkov. Teda konkrétnemu poslancovi dôveruje 300 ľudí a tento človek má zákonodarnú iniciatívu. Poslanec s 300 krúžkami môže predkladať zákony, prečo by nemohlo predkladať zákony 15 000 ľudí,“ uviedol. Poslanec má podľa neho navyše možnosť, že bude hlasovať o návrhu zákona, ľudia budú mať len právo zákon predložiť.

Poslanec za OĽaNO Miroslav Kadúc upozornil, že podľa úvodných ustanovení Ústavy SR štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú priamo alebo prostredníctvom svojich zástupcov. Ústava tak podľa neho zakotvuje možnosť priamo sa podieľať na správe veci verejných. „Politici za 20 rokov neboli schopní pripraviť občanov a tento štát na nové výzvy a neriešili daňové úniky, nezamestnanosť a korupciu, rozhodli sme sa, že poskytneme občanom právo zákonodarnej iniciatívy,“ povedal Kadúc.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

DNES - 13:08Domáce

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.