• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Rusko, USA a OSN budú v júni rokovať o konferencii

  • 16:57 30.05.2013
  • MOSKVA
Rusko, USA a OSN budú v júni rokovať o konferencii

Predstavitelia Ruska, Spojených štátov a Organizácie Spojených národov sa v júni stretnú vo Švajčiarsku, aby prediskutovali možnosti zmierenia bojujúcich strán v Sýrii prostredníctvom mierovej konferencie.

Informovala o tom ruská tlačová agentúra Interfax citujúca ministerstvo zahraničia. "Dňa 5. júna sa v Ženeve uskutoční trojstranné stretnutie za účasti predstaviteľov Ruska, Spojených štátov a Organizácie Spojených národov, na ktorom sa prediskutujú prípravy medzinárodnej konferencie o Sýrii," uviedol vo štvrtok zdroj ministerstva.

Podľa jeho údajov sa na stretnutí zúčastní námestníčka amerického ministra zahraničia Wendy Shermanová a zástupca generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Jeffrey Feltman. Štátna tlačová agentúra RIA Novosti informovala, že ruský vicemnister zahraničia Michail Bogdanov rovnako pricestuje do Ženevy.

Na mierových rokovaniach sa Rusko a Spojené štáty dohodli začiatkom mája, keď prvýkrát navštívil Moskvu nový americký minister zahraničných vecí John Kerry. Žiadny presný dátum však zatiaľ stanovený nebol. Na konferencii sa majú prvýkrát stretnúť zástupcovia oboch strán konfliktu v Sýrii, ktorí doteraz spolu odmietali rokovať.
Opozícia pôjde ak odíde Hizballáh

Sýrska opozičná koalícia sa nezúčastní na plánovanej konferencii o ukončení občianskej vojny v Sýrii, pokiaľ budú Irán a libanonské hnutie Hizballáh naďalej pomáhať silám prezidenta Baššára al-Asada. Novinárom v Istanbule to vo štvrtok povedal šéf Národnej koalície sýrskych opozičných síl Žorž Sabra.

Sýrske opozičné skupiny dospeli k tomuto rozhodnutiu po týždni rokovaní v Istanbule, kde sa snažili dospieť k spoločnému postoju k mierovej konferencii, ktorá by sa mala konať na budúci týždeň vo švajčiarskej Ženeve. "Národná koalícia sa nezúčastní na žiadnej medzinárodnej konferencii alebo inom podobnom podujatí, pokiaľ budú iránske milície a Hizballáh pokračovať v invázii Sýrie," povedal Sabra.

Mierová konferencia je iniciatívou Ruska a Spojených štátov. Diplomatické snahy o zastavenie násilia v Sýrii však doteraz nepriniesli žiadny úspech, zatiaľ čo tvrdší postup voči Damasku zo strany OSN blokujú Rusko a Čína. Na konferencii sa pravdepodobne zúčastní aj Irán, ktorého účasť presadzuje najmä Rusko, niektoré západné krajiny sa však stavajú k takejto požiadavke rezervovane.

Šiitské hnutie Hizballáh čiastočne financované Iránom sa v posledných týždňoch čoraz intenzívnejšie zapája do občianskej vojny v Sýrii medzi jednotkami lojálnymi al-Asadovi a miestnymi povstalcami. Do centrálneho sýrskeho mesta Kasír pred týždňom poslalo takmer 1700 svojich ozbrojencov.

Hizballáh však podľa vlastných slov chce len ochrániť 13 sýrskych dedín na hranici s Libanonom, kde žijú prevažne šiiti. Opozičná koalícia vo štvrtok vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby zachránilo asi 1000 zranených civilistov z mesta Kasír, ktoré už vyše týždňa obliehajú vládne jednotky a bojovníci Hizballáhu.

Irán dostal pozvánku na konferenciu

Irán dostal "ústnu pozvánku" na plánovanú konferenciu o ukončení občianskej vojny v Sýrii, ktorá sa uskutoční pravdepodobne už budúci týždeň vo švajčiarskej Ženeve. V stredu o tom s odvolaním sa na zástupcu šéfa iránskej diplomacie napísala oficiálna tlačová agentúra IRNA.

Podľa Hosejna Amírabdolláhiana však Teherán zatiaľ "nedostal písomnú pozvánku". Účasť Teheránu ako kľúčového regionálneho lídra presadzuje najmä Rusko, niektoré západné krajiny sa však stavajú k takejto požiadavke rezervovane.

Teherán naznačil, že na konferenciu je ochotný poslať svojich zástupcov. Iránska diplomacia však vopred odmieta zvrhnutie súčasného sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, čo je hlavná požiadavka opozície v Sýrii.

Západné krajiny stále odmietajú možnosť vojenskej invázie, no režim nesmie prekročiť nimi stanovenú hranicu, ktorou je použitie chemických zbraní. V dôsledku 26 mesiacov trvajúceho ozbrojeného konfliktu prišlo o život viac ako 95-tisíc ľudí.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

DNES - 19:23Zahraničné

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť.

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

DNES - 18:54Zahraničné

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 podporuje súčasného podpredsedu exekutívy EÚ Maroša Šefčoviča.

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

DNES - 17:15Zahraničné

Kremeľ odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

DNES - 15:26Zahraničné

Hlavnú cenu medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo získal vo štvrtok fotograf agentúry Reuters Muhammad Sálim za svoju fotografiu Palestínčanky zvierajúcej telo svojej päťročnej netere v Pásme Gazy.

Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani

Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani

DNES - 13:42Zahraničné

Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň, informuje agentúra AFP.