• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

ANS odporúča nemocniciam vypovedať zmluvy s poisťovňou Union

  • 19:49 30.05.2013
  • MARTIN
ANS odporúča nemocniciam vypovedať zmluvy s poisťovňou Union

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) odporúča svojim 57 nemocniciam a zdravotníckym zariadeniam, aby k 1. júnu vypovedali zmluvy so zdravotnou poisťovňou Union.

"Tri mesiace rokujeme so zdravotnou poisťovňou Union s cieľom upraviť ceny za ukončené hospitalizácie. Aby tie ceny boli porovnateľné s ďalšími dvomi zdravotnými poisťovňami. Včera sme dostali stanovisko zdravotnej poisťovne Union, že budú individuálne rokovať s jednotlivými nemocnicami. Toto asociáciu a členské nemocnice neuspokojilo a preto sme odporučili tento krok," povedal prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Asociácia podľa Petka žiadala od poisťovne Union zvýšenie cien za ukončené hospitalizácie o 5 až 10, v priemere o 7 percent, pričom vychádzala z cien ostatných zdravotných poisťovní. Napriek odporúčaniu asociácie, každá z 57 členských nemocníc sa môže individuálne rozhodnúť, či zmluvu s Unionom vypovie.

"V prípade, že vypovie, beží tri mesiace výpovedná lehota a čo bude v septembri a októbri, to dnes ťažko predpokladať. Počas výpovednej lehoty nemocnice zabezpečia štandardnú zdravotnú starostlivosť, odkladnú aj neodkladnú. V prípade, že by došlo k stavu, že nemocnice prejdú do nezmluvného vzťahu, poskytovali by pacientom zdravotnej poisťovne Union len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Čiže o všetkých akútnych pacientov by bolo postarané a pri odkladných veciach by muselo nastať iné riešenie v zmysle zákona," dodal Petko.

Zhromaždenie členov ANS vo štvrtok v Martine zamietlo aj dodatok ku kolektívnej zmluve vyššieho stupňa, ktorý navrhol Slovenský odborový zväz a ktorý mal navýšiť platy všetkých pracovníkov nemocníc o 15 %.

"My sme podobný dodatok, ktorý hovorí o navýšení platov všetkých pracovníkov o päť percent, okrem lekárov a sestier, ktorí mali už zvýšené platy v zmysle zákonov, podpísali so Slovenským odborovým zväzom v marci a ten platí do konca marca 2014. Pred dvoma alebo troma týždňami nám bez akýchkoľvek predošlých konzultácií prišiel nový návrh dodatku, že žiadajú o ďalšie zvýšenie platov pre všetkých pracovníkov o 15 percent od 1. júla. To by znamenalo úplný kolaps a krach nemocníc. Zamietli sme ho, lebo máme podpísaný dodatok do konca marca 2014, čiže sme v zmluvnom vzťahu," vysvetlil Petko.

Union nerozumie postoju ANS

Podľa hovorkyne Union zdravotnej poisťovne Judity Smatanovej, nerozumejú postoju ANS, ktorým asociácia zneistila ich poistencov.

"Vzhľadom na skutočnosť, že zmluvy s členskými nemocnicami ANS má Union ZP platné najmenej do konca roka 2013, zdravotná starostlivosť pre našich poistencov je a bude aj naďalej zabezpečená," skonštatovala Smatanová s tým, že s nemocnicami budú ešte rokovať.

Ako Smatanová vysvetlila, asociácia od Union z.p. požadovala upraviť ceny za ukončené hospitalizácie s odvolaním sa na podmienky zo strany Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP).

Tá mala predložiť ANS návrh nových zmluvných podmienok, vrátane podmienky, že ak bude mať nemocnica uzatvorenú zmluvu s konkurenčnou zdravotnou poisťovňou s nižšou cenou za ukončenú hospitalizáciu, ako ponúka VšZP, tak štátna poisťovňa uhradí zdravotnú starostlivosť poskytnutú jej poistencovi cenou konkurencie, teda nižšou.

Ak by nemocnica nesúhlasila, VšZP zruší zmluvu s oddelením, alebo vypovie zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

Union podľa hovorkyne malým a stredným nemocniciam združeným v ANS vyšla v ústrety, o čom ich mala informovať v utorok aj listom.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

DNES - 19:28Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok dobrovoľne pozastaví program odmeňovania za sledovanie videí v rámci svojej novej aplikácie TikTok Lite.

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

DNES - 18:39Ekonomické

Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 % a v budúcom roku o 2,5 %.

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

DNES - 14:48Ekonomické

Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

DNES - 11:17Ekonomické

Slovenský hrubý domáci produkt na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %.

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

DNES - 8:11Ekonomické

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb tovarov, práce, služieb a kapitálu.