• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

SaS podáva trestné oznámenie pre vojnu s majiteľom Unionu

  • 17:18 30.05.2013
  • BRATISLAVA
SaS podáva trestné oznámenie pre vojnu s majiteľom Unionu

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa rozhodla podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre sumu, ktorú Slovensko zaplatilo za právne služby v arbitráži s vlastníkom zdravotnej poisťovne Union, spoločnosťou Achmea.

Ako spresnil tímlíder SaS pre súdnictvo a spravodlivosť Alojz Baránik, oznámenie podávajú pre podozrenie z trestných činov porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zneužívania právomocí verejného činiteľa.

"Je možné, že v súvislosti s touto trestnou činnosťou došlo aj k iným trestným činnom, ako je korupcia alebo machinácie pri verejnom obstarávaní, poprípade i legalizácia príjmov z trestnej činnosti,“ uviedol Baránik.

Nevylúčil ani to, že túto trestnú činnosť mohla páchať organizovaná skupina. V týchto prípadoch podľa neho hrozí odňatie slobody na 15 až 20 rokov. Sumu, ktorú Slovensko zaplatilo za právnikov, považuje SaS za nehorázne vysokú.
Neporovnateľné vyššie náklady

Predseda strany Richard Sulík pripomenul, že zatiaľ čo Achmea vynaložila 3 mil. eur na právne služby, tak vláda Roberta Fica zaplatila do februára 2012 zhruba 13 mil. eur.

"Je to s prepáčením za výraz, prvotriedne svinstvo, akým spôsobom Robert Fico zaobchádza s peniazmi slovenských daňovníkov,“ vyhlásil Sulík.

Ak by podľa Baránika bola použitá hodinová sadzba, ktorá je uvedená v zmluve, t.j. 285 eur za hodinu, muselo by sa pri vyplatenej sume odpracovať viac ako 45 tis. hodín.

"To by znamenalo napríklad, že 20 právnikov by muselo nepretržite pracovať 15 mesiacov. To je absurdné pomyslenie, to je prakticky nereálne,“ skonštatoval Baránik s tým, že za služby uvedené v zmluve sa bežne účtuje zlomok spomínanej sadzby.

Dôvodom na poddanie trestného oznámenia je podľa strany SaS aj skutočnosť, že túto sumu vyplatilo ministerstvo financií za prehratý spor, kde do úvahy neprichádza ani odmena. Baránik tvrdí, že pri výberovom konaní na dodávateľa právnych služieb bol porušený zákon o verejnom obstarávaní. "Je jasné, že len takto mohlo prísť k podpisu takto nevýhodnej zmluvy,“ uviedol Baránik.


Vláda zdieľa vinu s exvládou

Daňový poplatníci by si podľa poslanca NR SR za SaS Petra Osuského mali uvedomiť, že každý peniaz vynaložený štátom je ich.

Verí, že trestné oznámenie neskončí v najspodnejšie zásuvke prokurátora, ktorému bude prípad zverený. "Ak by sa tak malo stať, tak je to len ďalším dôkazom toho, prečo súčasná moc tak veľmi trvá na tom, aby mala v rukách generálnu prokuratúru,“ uviedol Osuský.

"Ministerstvo financií SR nebude komentovať zúfalé snahy o zviditeľnenie sa predstaviteľov potápajúcej sa politickej strany. Len pripomíname, že tri z piatich dodatkov vzťahujúcich sa k predmetnej zmluve boli uzavreté za bývalej vlády, ktorej súčasťou bola aj spomínaná politická strana," uviedol poradca ministra financií Radko Kuruc.

Rezort podľa jeho slov pri obstarávaní služieb potrebných pre účely medzinárodného rozhodcovského konania koná v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní a v súlade s postupom odsúhlaseným Úradom pre verejné obstarávanie SR.

Ministerstvo prízvukuje, že rešpektuje princípy transparentnosti, rovnakého zaobchádzania a nediskriminácie uchádzačov. Podľa Kuruca pri každej začatej medzinárodnej investičnej arbitráži oslovujú viacerých uchádzačov, pri ktorých je najväčší predpoklad, že majú potrebné skúsenosti potrebné pre konkrétny spor a vedia zamedziť možným značným škodám hroziacim Slovensku.

Rezort sa bráni, že koná hospodárne a efektívne, dôkazom čoho má byť aj skutočnosť, že Slovenská republika doposiaľ vyhrala všetky investičné arbitrážne spory, ktorým čelila. "Tiež je potrebné pripomenúť, že v doteraz ukončených medzinárodných investičných sporoch, vrátane stále prebiehajúceho prvého sporu so spoločnosťou Achmea, z celkovo žalovanej sumy istín 1,3 mld. eur bolo ušetrených minimálne 97,9 % tejto čiastky a celkové náklady vynaložené na služby spojené so zastupovaním Slovenskej republiky v týchto sporoch predstavovali len 2,9 %," skonštatoval Kuruc.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

VČERA - 19:28Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok dobrovoľne pozastaví program odmeňovania za sledovanie videí v rámci svojej novej aplikácie TikTok Lite.

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

VČERA - 18:39Ekonomické

Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 % a v budúcom roku o 2,5 %.

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

VČERA - 14:48Ekonomické

Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

VČERA - 11:17Ekonomické

Slovenský hrubý domáci produkt na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %.

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

VČERA - 8:11Ekonomické

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb tovarov, práce, služieb a kapitálu.